Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Κοινή πλατφόρμα τραπεζών για τα επιχειρηματικά δάνεια
Κοινή πλατφόρμα τραπεζών για τα επιχειρηματικά δάνεια

Κοινή πλατφόρμα τραπεζών για τα επιχειρηματικά δάνεια

Την ενιαία διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων προωθούν οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των οφειλών επιχειρήσεων που χρωστούν σε πάνω από μία τράπεζες.

Η σχετική πρωτοβουλία προωθείται από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και η μελέτη έχει ανατεθεί στην Oliver Wyman, η οποία έχει κληθεί να διαμορφώσει μια πρόταση για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κοινών πιστούχων.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια μέσω της οποίας θα αναληφθούν πρωτοβουλίες συνεννόησης μεταξύ των τραπεζών, προκειμένου να αναζητηθούν κοινές λύσεις για επιχειρήσεις με μεγάλα ανοίγματα σε πολλές τράπεζες. Το πρόβλημα των κοινών πιστούχων αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια ρύθμισης των επιχειρηματικών χρεών, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις η κάθε τράπεζα έχει διαφορετικό ύψος απαίτησης και διαφορετικά συμφέροντα που επιδιώκει να διασφαλίσει. Η εξεύρεση ενιαίων λύσεων σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί κλειδί για την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να ρυθμίσουν τις τους.

Η για τους κοινούς πιστούχους εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει παράλληλα με την πλατφόρμα της Ειδικής ραμματείας Ιδιωτικού Χρέους για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των επιχειρήσεων και στην αναζήτηση συναινετικών λύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο οφειλέτης μπορεί να απορρίψει την πρόταση που θα κάνουν οι τράπεζες, το Δημόσιο ή οι προμηθευτές, εάν θεωρήσει ότι δεν είναι συμφέρουσα, ενώ εμπλοκή στην της λύσης μπορεί να προκύψει από οποιοδήποτε πιστωτή, που θεωρεί ότι δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντά του. Παρά το γεγονός ότι στην πλατφόρμα της Ειδικής ραμματείας Ιδιωτικού Χρέους μπορούν να ενταχθούν και μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλό τζίρο ή υψηλές , το μοντέλο δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για όλες τις περιπτώσεις επιχειρηματικών δανείων. Τα κριτήρια ένταξης είναι άλλωστε πολύ συγκεκριμένα και οδηγούν στην εξαίρεση αρκετών επιχειρήσεων που δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα από τη διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και περίπου μία εβδομάδα, το ηλεκτρονικό σύστημα έχει θέσει εκτός 600 αιτήσεις επιχειρήσεων, ενώ άλλες 500 αιτήσεις πληρούν τα κριτήρια και έχουν γίνει δεκτές. Η επιτυχία της πλατφόρμας θα κριθεί το προσεχές διάστημα από τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα καταφέρουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα αναμένονται σε περίπου τρεις μήνες.

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, σε αρκετές περιπτώσεις οι τράπεζες καλούνται να βρουν πιο σύνθετες λύσεις για επιχειρήσεις ή κλάδους, που προϋποθέτουν την αναδιάρθρωση των χρεών τους, νέα αναχρηματοδότηση ή ακόμη και την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου ή και την εξεύρεση επενδυτή. Παρόμοιο μοντέλο στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινών λύσεων αποτελεί η πλατφόρμα της Pillarstone, στην οποία συμμετέχουν η και η . Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση δανείων 1,2 δισ. ευρώ από τις δύο τράπεζες, αλλά μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα έχουν ενταχθεί μόνο τα χρέη της ΦΑΜΑΡ, ο της οποίας ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήσεις υπάρχουν ακόμη με άλλες τρεις εταιρείες, χωρίς ωστόσο αυτές να έχουν ακόμη καταλήξει.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση