Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Kαθολική συμμετοχή καθαριστριών-ών στην 48ωρη απεργία στο Π.Θ.
Kαθολική συμμετοχή καθαριστριών-ών στην 48ωρη απεργία στο Π.Θ.

Kαθολική συμμετοχή καθαριστριών-ών στην 48ωρη απεργία στο Π.Θ.

Με επιτυχία και καθολική συμμετοχή των εργαζομένων καθαριστριών-ών, πραγματοποιήθηκε η 48ωρη απεργία του Σωματείου Καθαριστριών-ων Ν. , την Δευτέρα και Τρίτη 8 και 9 Οκτωβρίου για τους εργαζόμενους της καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αντιδρώντας στην απόφαση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου, να προχωρήσει στην παράδοση της καθαριότητας του ιδρύματος σε ιδιώτη εργολάβο προχωρώντας σε απολύσεις των σχεδόν 30 εργαζομένων καθαριστριών-ών στα κτίρια του και της Λάρισας.

Μαζική και μαχητική ήταν η που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι στο Θόλο του Πανεπιστημίου. Η κινητοποίηση στηρίχτηκε από δεκάδες εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και φορείς όπως το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. «Μήτσος Παπαρήγας», το Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. , ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών κ.ά.

Η κινητοποίηση κατέληξε σε παράσταση διαμαρτυρίας στις Πρυτανικές αρχές όπου σύσσωμη η διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών-ών αλλά και τα υπόλοιπα σωματεία και φορείς, απαίτησαν να αποσυρθεί άμεσα η προκήρυξη αναζήτησης εργολάβου καθαριότητας και να υπάρξει δέσμευση για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων από το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Οι πρυτανικές αρχές για μια ακόμη φορά έπαιξαν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου ρίχνοντας τις ευθύνες στον επίτροπο που υπογράφει τις συμβάσεις και στο . Κάτω από πίεση, δεσμεύτηκαν για την απόσυρση του απαράδεκτου όρου για την γυναικών κάτω των 25 ετών και άγαμες, όχι όμως για την απόσυρση συνολικά της προκήρυξης. Μάλιστα, το πρωί της ίδια μέρας εκφράστηκαν και απειλές από τις πρυτανικές αρχές για εισαγγελική παρέμβαση εφόσον συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Οι καθαρίστριες διεκδικούν:

-Να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού, που προβλέπει του εργολάβου στην καθαριότητα του Ιδρύματος.

– Άμεση υπογραφή σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-Να μην γίνει καμία απόλυση.

Με απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, θα πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου και ώρα 06.00-9.00 το πρωί, για τους εργαζόμενους της καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, θα προχωρήσουν σε νέα στάση εργασίας 09.00-12.00 το πρωί. Παράλληλα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, προχωρούν σε νέα 48ωρη απεργία την Πέμπτη και Παρασκευή 11 και 12 Οκτωβρίου.

Καλούν δε τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο να συμπαραταχθούν στον δίκαιο αγώνα τους, ενώ στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη και Παρασκευή 11 και 12 Οκτωβρίου, που αφορούν στην σίτιση και την στέγαση των φοιτητών.

 

Στηρίζει το ΕΚΒ

Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου εκφράζει τη στήριξή της στον απεργιακό αγώνα των καθαριστριών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που παλεύουν για να μην γίνουν –και αυτές– «βορά» των εργολαβικών συμφερόντων, μετά την απόφαση –όπως καταγγέλλουν– της Πρυτανείας να αναθέσει τον τομέα της καθαριότητας του Ιδρύματος σε ιδιώτη.

Το Ε.Κ. Βόλου, ρητά και ξεκάθαρα έχει καταγγείλει την επιχείρηση απαξίωσης της σταθερής και μόνιμης εργασίας, με την εργολαβική «διείσδυση» τόσο στα εργοστάσια, όσο και σε Δημόσιες Υπηρεσίες.

Συνεχίζει δε να παλεύει για την κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και για τη θεσμική διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων (για τα οποία τόσα κροκοδείλια δάκρυα χύνει αυτή η κυβέρνηση), καλώντας την αρμόδια υπουργό, αλλά και την Πρυτανεία του Ιδρύματος, να μην υποσκάψουν το βασικό αυτό και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζόμενων (εν προκειμένω στην καθαριότητα του Π.Θ.), αλλά να δώσουν τη λύση που πρέπει, χωρίς να πετάξουν στο δρόμο τόσες οικογένειες.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ανανέωση συνεργασίας ποδοσφαιριστών του Θησέα Αγριάς #ΓΣΘησέαςΑγριάς - https://t.co/ymnS5snDkP -

  • Ασφαλτόστρωση της οδού Βλάχα-Βροντερό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας #εργασίεςασφαλτόστρωσης - https://t.co/enhrih2H9A -

  • Χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων αποχέτευσης σε Συκούριο και Νίκαια - https://t.co/T09JTFEuVL… -

"Αλιεύοντας" την είδηση