Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Καθαρίστριες: Προβλήματα καθαριότητας και τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία
Καθαρίστριες: Προβλήματα καθαριότητας και τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία

Καθαρίστριες: Προβλήματα καθαριότητας και τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία

Η του σωμτείου Κθαριστριών – Καθαριστών Ν. ς επισημαίνει, ότι με το πρώτο κουδούνι και την έναρξη νέας σχολικής χρονιάς τα προβλήματα καθαριότητας παραμένουν μαζί με τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία.

Ό, τι με τα μπαλώματα που κάνουν κυβέρνηση και δήμοι δεν λύνονται τα προβλήματα της καθαριότητας στη βάση των πραγματικών αναγκών, καθώς δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία αρχές Σεπτεμβρίου και μάλιστα με ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας.

Το μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων. Η κυβέρνηση ενώ καμώνεται ότι αυξάνει το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία για την νέα σχολική χρονιά, προχωράει περαιτέρω στην εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας εκτός από την 3ωρη εργασία που ίσχυε μέχρι πέρσι για το 40% των εργαζομένων τώρα και την 2ωρή απασχόληση.

Με εγκύκλιο του υπουργείου εσωτερικών στις 30 Ιουλίου: ορίζονται ανθρωποώρες εργασίας, οι οποίες μπορούν να κατανεμηθούν σε ανάμεσα σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και μερικής 3 ωρών και 2 ωρών ημερησίως.

Μας λένε ότι έτσι θα υπάρχει δυνατότητα για να προσληφθούν περισσότεροι εργαζόμενοι. Τους απαντάμε ότι : Η ανεργία και η φτώχεια δεν μειώνεται όταν ένα κομμάτι ψωμί μοιράζεται και γίνεται αντίδωρο, αντίθετα μειώνεται όταν προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με πλήρη σταθερή (μόνιμη) εργασία. Αυτή η της κυβέρνησης είναι ίδια με την λογική των αυξήσεων 2% άλλα και των αντεργατικών νόμων που έχουν κάνει λάστιχο τα ωράρια εργασίας.

Με την τακτική της ανθρωποφαγίας και της διαίρεσης, Θέλουν να φέρουν αντιμέτωπους όχι μόνο τον ένα εργαζόμενο εναντίον του άλλου άλλα και τους άνεργους εναντίων των εργαζομένων, λες και φταίνε όσοι εργάζονται για την ανεργία και τη φτωχοποίηση του λαού.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση όπως έκανε και πέρυσι στην τακτική της μετάθεσης ευθυνών πετάει το μπαλάκι στους δήμους και στους δημότες αναφέροντας ότι αν «επιλεγεί από ορισμένους Δήμους η αύξηση των ωρών ημερήσιας απασχόλησής τους πέραν του καθοριζόμενου μέγιστου αριθμού ανθρωποωρών ημερήσιας απασχόλησης, η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους των Δήμων».

Στην ιδία κατεύθυνση ταυτιζόμενη με την ίδια λογική είναι και η δημοτική αρχή του Δήμου Βόλου που αποφάσισε να μοιράσει την φτώχια σε περισσότερους εργαζόμενους καθαριότητας στα δημόσια σχολεία επιλέγοντας την αύξηση των εργαζομένων από 143 (81 με πλήρους απασχόλησης – 6,5 ωρών και 62 της μερικής απασχόλησης – 3ωρων) της σχολικής χρονιάς 2020-2021 για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε καθαρισμού σχολικών μονάδων σε 155 εργαζόμενους για την σχολική χρονιά 2021-2022 με την κατάργηση πλήρης απασχόλησης που υπήρχε και εφαρμόζοντας στο σύνολο εργαζομένων την μερική απασχόληση ( σε 83 εργ. – με 5,5 ώρες και 72 – με 3 ώρες ), μειώνοντας στην ουσία τον μισθό και το ένσημο και καταργώντας την εφαρμογή της σύμβασης του με πλήρη απασχόληση και 6,5 ώρες εργασίας που προβλέπονταν πέρσι.

Έλεος, από πότε οι «χορτάτοι» αποφασίζουν πως θα ζήσουν οι «πεινασμένοι»!
Μακροχρόνια πάγια και σταθερή διεκδίκησή του Σωματείου Καθαριστριών/τών Ν. ς είναι να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των καθαριστριών σε καθεστώς πλήρους σταθερής (μόνιμης) εργασίας.

Όπως είχε γίνει το 2007 μετά από πολύχρονους αγώνες των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων. Θυμίζουμε ότι τότε η κυβέρνηση ενώ είχε αρχικά εξαιρέσει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων από την ένταξη τους στην νομοθετική διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος, μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις και απεργίες επέβαλαν στην τότε κυβέρνηση την μονιμοποίηση τους. Αναδεικνύοντας ότι τα πάντα μπορεί να αλλάξουν προς όφελος των εργαζομένων, όταν κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα και δεν τον αναθέτουν σε πάσης φύσεως ειδικούς. Ότι έχει κατακτηθεί στον κλάδο μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα πολύχρονων αγώνων.

Επίσης, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση την Τετάρτη 11 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών του Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων, αντιδρώντας στην εγκύκλιο με την οποία η κυβέρνηση ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο την εργασία, αυξάνει το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας τη «δυνατότητα» της 2ωρης εργασίας, πέρα από την 3ωρη εργασία που ίσχυε μέχρι πέρυσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών.

Και απαιτώντας μαζί με τους συναδέλφους του Πειραιά την απόσυρση της εγκυκλίου και διεκδικώντας:
• Ανανέωση όλων των συμβάσεων με πλήρη εργασία χωρίς τα 3ωρα και 2ωρα της μερικής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους.
• Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασία.
• Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε μόνιμη απασχόληση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζόμενων.
• Μετατροπή των ενσήμων σε Βαρέα Ανθυγιεινά για την περίοδο 2013-2019 (οι καθαρίστριες των σχολείων είχαν ως το 2013 ΒΑΕ και επανήλθαν σ' αυτά το 2020).
• Καμία Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καμία στα σχολεία.

Η μόνη ρεαλιστική απάντηση, τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων όσο και στο εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων, είναι η άμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με πλήρη απασχόληση, στην κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία, πολύ περισσότερο σήμερα που βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας.

Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει καμία συναδέλφισσα χωρίς δουλειά. Γνωρίζουμε τη δυσκολία από τους περισσότερους εργαζόμενους της καθαριότητας να συμπληρώσουν σωστά και να υποβάλουν την αίτηση ηλεκτρονικά στη διεύθυνση των δήμων. Για αυτό το λόγο, η Διοίκηση πηρέ την να βοηθήσει τους συναδέλφους στη συμπλήρωση και την υποβολή της αίτησης.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να έρχονται στο γραφείο του σωματείου, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, στο 2ο όροφο: από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη 10, 11 και 12 Αύγουστου το πρωί από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 1:00 μ.μ..

Οι συναδέλφισσες που εργάζονται στα σχολεία να παραλαμβάνουν:
Πιστοποιητικό, απόδειξης εμπειρίας.
Για την απόδειξη της εμπειρίας απαιτείται βεβαίωση του χρόνου εμπειρίας από την οικεία υπηρεσία (σχολική επιτροπή) όπου και απασχολήθηκαν.
Για την καλύτερη ενημέρωση και πληροφορίες στα τηλεφωνά:
6989478283 και 6944862873

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση