Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Κατά της Περιφερειακής Αρχής το Τοπικό Τμήμα Μαγνησίας του συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας
Κατά της Περιφερειακής Αρχής το Τοπικό Τμήμα Μαγνησίας του συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας

Κατά της Περιφερειακής Αρχής το Τοπικό Τμήμα Μαγνησίας του συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας

Για την κατανομή προσωπικού στις ΠΕΜΣ

Τα τελευταία χρόνια οι στην & Σποράδων είναι μάρτυρες, αλλά και «θύματα» οι ίδιοι, από την μη χρηστή και μη ορθολογική κατανομή προσωπικού όπως υλοποιείται από την νυν περιφερειακή Αρχή των κ.κ. Αγοραστού και Κολυνδρίνη.

Με αφορμή τις πρόσφατες, αιφνίδιες κι αναίτιες μετακινήσεις της προϊσταμένης του Τμήματος Περιβάλλοντος και της προϊσταμένης του Τμήματος Αδειών Οδήγησης της Δ/νσης Μεταφορών, το Τοπικό Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων, έπειτα κι από έκτακτη στην οποία συγκλήθηκε, καταδικάζουμε την τακτική τέτοιων μετακινήσεων προσωπικού στην οποία επιδίδεται η Περιφερειακή Αρχή εδώ και πολλά χρόνια, από τότε δηλ. που ανέλαβε τα ηνία της Περιφερειακής Διοίκησης, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται πολλά προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών, ιδίως την τελευταία πενταετία που αυτές μαστίζονται από υποστελέχωση.

Οι επιλογές τοποθέτησης ανθρωπίνου δυναμικού υπό την πολιτική καθοδήγηση του κ. Αγοραστού έχουν οδηγήσει να παρατηρούνται φαινόμενα όπως τα εξής:

Το Τμήμα Περιβάλλοντος να μένει ακέφαλο σε μια τέτοια κρίσιμη περιβαλλοντικά συγκυρία για την πόλη του Βόλου, με την προϊσταμένη του, ειδικότητας μηχανικού, να μετακινείται στο Τμήμα Χορήγησης Αδειών Οδήγησης, όπου η φύση της εργασίας είναι καθαρά διοικητική, την στιγμή μάλιστα που η ίδια ηγεσία διατείνεται ότι οι μηχανικοί είναι λιγοστοί και δεν επαρκούν για την εκπλήρωση του υ σε Υπηρεσίες τεχνικής φύσεως.

Η μετακίνηση αυτή με τη σειρά της εξωθεί την μέχρι πρότινος προϊσταμένη του Τμήματος Χορήγησης Αδειών Οδήγησης, στο Τμήμα Γραμματείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, αν και η ίδια υπηρετεί πάνω από δύο δεκαετίες στην Δ/νση Μεταφορών, είναι άριστη γνώστρια του αντικειμένου και πρόσφατα έχει δημοσίως δεχτεί τα εύσημα της Περιφερειακής Αρχής (στις 7/8/19 στον Τύπο και στο https://dorotheakolindrini.gr) για τον πολύ μεγάλο όγκο αδειών οδήγησης που εξέδωσε το Τμήμα υπό την ευθύνη της.

Η   δε, έχει ήδη καταγγείλει δημοσίως αλλότριους λόγους και σκοπιμότητες για την ξαφνική κι αδικαιολόγητη μετακίνησή της, για την οποία μάλιστα ενημερώθηκε απ' τον δ/ντη της έπειτα από την ανάρτηση της ειλημμένης απόφασης στο «Διαύγεια».

Στη δε Γραμματεία Αγροτικής Οικονομίας όπου μετακινείται υπήρχε με τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα που γνωρίζει το αντικείμενο και θα μπορούσε να αναλάβει προϊστάμενος.

Στην τελική αν έπρεπε όντως η υπάλληλος που είναι κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού να μετακινηθεί, γιατί δεν μετακινήθηκε επί παραδείγματι στην Ταμειακή Υπηρεσία της Δ/νσης Διοικητικού Οικονομικού που παραμένει ακόμη ακέφαλη κι όπου η ειδικότητά της είναι πιο σχετική;

Υπάλληλοι ειδικότητας μεταφραστών-διερμηνέων υπηρετούν στο Τμήμα Εμπορίου και στην Γραμματεία της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας, αντί για παράδειγμα στο Τμήμα Τουρισμού – Πολιτισμού όπου τον φόρτο εργασίας έχει αναλάβει μία και μοναδική υπάλληλος κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων.

Μηχανολόγος Μηχανικός έχει αναλάβει την ευθύνη του Τμήματος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού αντί να υπηρετεί στην Δ/νση Τεχνικών Έργων όπου η ειδικότητα είναι σε έλλειψη.

Στο ίδιο Τμήμα (Αναπτυξιακού Προγραμματισμού), αλλά και την ίδια Δ/νση (Τεχνικών Έργων) υπηρετούν δύο Περιβαλλοντολόγοι αντί προφανέστερα στο Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο σημειωτέον, εκτός από το γεγονός ότι επί του τος παραμένει ακέφαλο, έχει στη διάθεσή του μόνον 4 μηχανικούς (και 1 Διοικητικό), τη στιγμή που το αντίστοιχο Τμήμα για παράδειγμα στα Τρίκαλα έχει 7 μηχανικούς, λες και ο νομός , με δύο βιομηχανικές περιοχές και θαλάσσιο χώρο, δεν βρίθει σε ζητήματα που άπτονται μείζονος περιβαλλοντικής διάστασης.

Γεωπόνος απασχολείται στην Χορήγηση Αδειών Ανάπτυξης, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων αντί προφανέστερα στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας.

Στην του νομού απασχολούνται δύο υπάλληλοι ειδικότητας Διοικητικού Οικονομικού αντί προφανέστερα τεχνικών ειδικοτήτων.

Μύρια πλείστα είναι τα παραδείγματα μη αντικειμενικής, που αγγίζει τα όρια της σχεδόν ακατανόητης, κατανομής προσωπικού από πλευράς των κ.κ. Αγοραστού και Κολυνδρίνη με θύμα πρωτίστως την αποδοτικά εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών αλλά και την ανεμπόδιστη υπηρεσιακή εξέλιξη των εργαζομένων.

Ο Τοπικός Σύλλογος Εργαζομένων πάλεψε σθεναρά  κι έπειτα από πιέσεις του, στελεχώθηκαν οι περισσότερες από τις –με τα περσινά δεδομένα- 20 ακέφαλες θέσεις ευθύνης.

Με την ίδια ζέση διεκδικεί την ορθολογική κατανομή του προσωπικού με κριτήρια και μόνον αξιοκρατικά: την συνάφεια της ειδικότητας με τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας, την εξειδίκευση που έχει κατακτηθεί μέσα από την εμπειρία ετών, τα προσόντα και την κατάρτιση των συναδέλφων. Μετακινήσεις βάσει προσωπικών εκτιμήσεων (πολιτικών προσώπων) είναι αντίθετες στις αρχές της διαφάνειας και της δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης.

Ζητεί τον ετήσιο προγραμματισμό από την Διοίκηση στις τοποθετήσεις των υπαλλήλων με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες αλλά και το προφίλ του εργαζομένου, ώστε οι συνάδελφοι να μην αιφνιδιάζονται, ούτε να είναι έρμαια της πολιτικής βούλησης.

Ζητεί επίσης να δίνεται και στους υπαλλήλους η συνταγματικά κατοχυρωμένη (άρθρο 20 παρ. 2) δυνατότητα ακρόασης όταν πρόκειται να υποστούν την οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή.

Τα γραφεία παραμένουν ορθάνοιχτα σε επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας, αν και τις πόρτες τους δεν τις έχει περάσει ποτέ ο κ. Αγοραστός από το 2011 που ανέλαβε ή η κα Κολυνδρίνη από το 2014.  Ο λόγος  για τα γραφεία των υπαλλήλων κι όχι των δ/ντών που οι ίδιοι έχουν ορίσει. Καθώς συνεργάτες της Περιφερειακής Αρχής στο της είναι  όλοι  οι απλοί υπάλληλοι.

Ζητά ακόμη  την τήρηση συγκεκριμένου καθηκοντολογίου για όλες τις Υπηρεσίες, τήρηση που αποτελεί διοικητική υποχρέωση κάθε προϊσταμένου για τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία του, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο του «πασπαρτού» υπαλλήλου που απλώς «μπαλώνει τρύπες».

Τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας έχουν εδώ και πολλά χρόνια αποφανθεί: «Μετακίνηση σε θέση άσχετη με τα προσόντα, την ειδικότητα και τα καθήκοντα του υπαλλήλου είναι παράνομη» (ΣΤΕ 20/1978, ΔΕΑ 1588/1988).

Εν ολίγοις απαιτούν η νομιμότητα να υπερκεράζει την νομιμοφάνεια.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση