Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Κατά της φίμωσης δημοσιογράφων οι Ενώσεις Συντακτών
Κατά της φίμωσης δημοσιογράφων οι Ενώσεις Συντακτών

Κατά της φίμωσης δημοσιογράφων οι Ενώσεις Συντακτών

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών της Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ) παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία και αγανάκτηση, φαινόμενα που ομοιάζουν με πράξεις προληπτικής λογοκρισίας και τις τελευταίες ώρες λαμβάνουν χώρα στην ΕΡΤ. Αφορμή, αρχικώς, αποτέλεσε ένα δημοσίευμα- ρεπορτάζ της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου (οι της οποίας αναγνωρίστηκαν πολλάκις για την έγκυρη, ψύχραιμη και συνετή κάλυψη των γεγονότων που αφορούν στο προσφυγικό- πέντε χρόνια τώρα), σχετικό με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο νησί της Λέσβου και της Χίου μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων.

Το ρεπορτάζ -με εντολή άνωθεν- απαιτήθηκε να αλλάξει με άλλο και μετά την αντικατάστασή του, «εξαφανίστηκε». Στη συνέχεια η διεύθυνση αφαίρεσε τον έλεγχο αναρτήσεων στον ιστότοπο για όλους τους συντάκτες και των 19 Περιφερειακών Σταθμών, αντικαθιστώντας μάλιστα το σχετικό πεδίο του συστήματος αναρτήσεων «Δημοσίευση», με το τουλάχιστον ατυχές, αλλά σίγουρα προκλητικό «Υποβολή για έλεγχο».

Αργά το απόγευμα και μετά από τηλεφωνική παρέμβαση, υπήρξε διόρθωση του σχετικού πεδίου με τη φράση «Προς Δημοσίευση».

Οι μέχρι χθες-κυριολεκτικώς- ικανοί και έγκυροι της Περιφέρειας, που ουδέποτε στο παρελθόν -για δεκαετίες κάποιοι από αυτούς- διαψεύστηκαν, τίθενται σε καθεστώς ενός ιδιότυπου ελέγχου.

Αλήθεια για ποιο ακριβώς πράγμα ελέγχονται; Για την ακρίβεια, την εγκυρότητα, την αμεσότητα, την πληρότητα που διαχρονικώς επιδεικνύουν;

Παραλλήλως σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου που ήταν έτοιμη να μεταδώσει ζωντανά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λέσβου σήμερα το απόγευμα, της απαγορεύθηκε να συνομιλήσει ζωντανά με τον δήμαρχο της περιοχής.

Καλούμε άμεσα τη διοίκηση της ΕΡΤ να δώσει πειστικές απαντήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί και με ποίου την εντολή σημειώθηκαν και αυτά τα περιστατικά .

Παράλληλα καλεί τους ασκούντες διευθυντών και αρχισυντακτών (μέλη των δημοσιογραφικών Ενώσεων), να σεβαστούν τον κώδικα δεοντολογίας των Ενώσεων Συντακτών και να αναιρέσουν άμεσα την απόφαση αυτής της ιδιότυπης έμμεσης λογοκρισίας, δίνοντας τον έλεγχο των δημοσιεύσεων στους καθ’ ύλη αρμόδιους δημοσιογράφους.

Οι της Περιφέρειας καταδικάζουν περιστατικά απειλών και χρήσης βίας κατά των δημοσιογράφων και καλούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις αρχές να σεβαστούν το ρόλο των εκπροσώπων του τύπου.

: Όχι στη λογοκρισία της ΕΡΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών () καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη Διοίκηση της ΕΡΤ για τα απαράδεκτα φαινόμενα λογοκρισίας ως προς τη μετάδοση ειδήσεων που αφορούσαν στην επιχείρηση της αστυνομίας και στις αντιδράσεις των κατοίκων και των εκλεγμένων εκπροσώπων τους στα νησιά του Β. Αιγαίου.
Στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων που δίνουν των αγώνα της ενημέρωσης και ενώνει τη φωνή της με τις Ενώσεις-μέλη της.

Η Κατερίνα Παπανάτσιου

 

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν καταγγελίες για φίμωση και λογοκρισία επιβεβλημένη στην ΕΡΤ από την Κυβέρνηση της ΝΔ, σε σχέση με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα νησιά Χίο και Λέσβο. Μάλιστα, σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, αναφέρονται και σε «έλεγχο» των δημοσιευμάτων της ΕΡΤ Βόλου.

Την απόβαση των δυνάμεων ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο, τις σκηνές βίας απέναντι σε νησιώτες και νησιώτισσες και το απόλυτο φιάσκο της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, συμπλήρωσε «το κουκούλωμα» των ειδήσεων και «ο νόμος της σιωπής», που επέβαλλε η Κυβέρνηση στους δημοσιογράφους της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Η λογοκρισία επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια, σε χρόνο μηδέν. Άνωθεν «οδηγία» όρισε ότι οι ειδήσεις πλέον θα πρέπει να ελέγχονται και να εγκρίνονται από ειδική του Ραδιομεγάρου, πριν αναρτηθούν.

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσαν, ευθύς αμέσως με την ανάληψη της Κυβέρνησης, να νομοθετήσουν την υπαγωγή της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων () απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Σήμερα, όλοι οι πολίτες της χώρας, αντιλαμβάνονται τον λόγο.

Τον κ. Μητσοτάκη τον ενδιαφέρει «η επικοινωνία και όχι η ουσία», όπως άλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει.

Στο βωμό της εικόνας και του προφίλ, η ΝΔ δεν διστάζει να θυσιάσει την αντικειμενική και ελεύθερη .

Δυστυχώς για εκείνους όμως, ο ελεύθερος λόγος δεν φιμώνεται και η αλήθεια δεν κρύβεται για πολύ.

Λυπούμαστε πραγματικά γιατί αναγκαζόμαστε να αναφέρουμε ότι αυτές οι πρακτικές ανήκουν σε άλλες εποχές.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εκδήλωση στο ΚΠΕ Μακρινίτσας για τον ήρωα του 1821 Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου #ΚΠΕΜακρινίτσας - https://t.co/u6GH17WZFv -

  • Σύγχρονος αθλητικός εξοπλισμός σε συλλόγους στίβου της Θεσσαλίας   #αθλητικόςεξοπλισμός - https://t.co/CY6RweOHVu -

  • Επιστολή δημάρχου Ρήγα Φεραίου  για εκμίσθωση δημοσίων εκτάσεων στη λίμνη Κάρλα #λίμνηΚάρλα - https://t.co/dptkfqLHRI -

"Αλιεύοντας" την είδηση