Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » «Καμπανάκι» από ΣΕΒ για μείωση παραγωγικότητας παρά την ανάπτυξη
«Καμπανάκι» από ΣΕΒ για μείωση παραγωγικότητας παρά την ανάπτυξη

«Καμπανάκι» από ΣΕΒ για μείωση παραγωγικότητας παρά την ανάπτυξη

Μείωση της παραγωγικότητας παρά την ανάκαμψη της ς διαπιστώνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την , εξέλιξη που αποδίδει στο γεγονός ότι οι κλάδοι εντάσεως εργασίας υπερτερούν των κλάδων εντάσεως κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΣΕΒ, η αύξηση της παραγωγικότητας στο σύνολο της ς, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει, κινείται ακόμη σε αρνητικά επίπεδα, παρά τη θετική, αλλά ακόμα μικρή σε μέγεθος, αύξηση της παραγωγικότητας στη και στους κλάδους του εμπορίου, των μεταφορών και του τουρισμού, με σημαντικές εσωτερικές διακυμάνσεις σε επιμέρους κλάδους.

Η προσπάθεια να αυξηθεί η παραγωγικότητα πρέπει να είναι μαζική και παρατεταμένη κατά τον ΣΕΒ, ενώ το ερώτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων, καθώς βγαίνουμε από μια μακρόχρονη περίοδο προσαρμογής, είναι κατά πόσον η οικονομία έχει τη δυνατότητα να μετατοπισθεί, σχετικά σύντομα, σε ένα υψηλότερο σημείο ισορροπίας, με αυξημένη παραγωγικότητα. Επισημαίνει επίσης ότι το θέμα της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι κεντρικό στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους. Αναλύοντας το σκεπτικό τους οι αναλυτές του ΣΕΒ σημειώνουν: Οσοι ασχολούνται με τα σενάρια για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του χρέους ως προς το ΑΕΠ, υποθέτουν ότι μακροχρόνια ο ρυθμός ς της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να ξεπερνά χονδρικά το 1%. Εάν η απασχόληση και οι ώρες εργασίας μειώνονται μακροχρόνια κατά -0,4% ετησίως λόγω της ς του πληθυσμού (επίσημες δημογραφικές υποθέσεις της Κομισιόν), τότε απαιτείται αύξηση της παραγωγικότητας κατά +1,4% για να καλυφθεί η της απασχόλησης (-0,4%) και να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά το υπόλοιπο (1%). Τέτοιες όμως υποθέσεις, καταλήγουν, δεν μπορεί να είναι νομοτελειακά αποδεκτές από την ελληνική , ακόμη και αν υποθέσουμε ότι δεν έχουν γίνει μεταρ στη χ, που δεν είναι αλήθεια, καταλήγει ο ΣΕΒ.

Αναλύοντας περαιτέρω τη μεταποίηση (2016), φαίνεται ότι οι περισσότερο δυναμικοί κλάδοι που εμφανίζουν αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, έχουν ήδη εισέλθει στο στάδιο των προσλήψεων, ενώ οι λιγότερο δυναμικοί κλάδοι ακόμη χρησιμοποιούν πιο εντατικά το υπάρχον εργατικό δυναμικό τους, με τους υπόλοιπους κλάδους να βρίσκονται κάπου ανάμεσα στους δύο πόλους.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση