Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Κ. Παπανάτσιου: «Η Κυβέρνηση προκρίνει τα εργολαβικά συμφέροντα σε καθαριότητα και φύλαξη των Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ έναντι των ατομικών συμβάσεων»
Κ. Παπανάτσιου: «Η Κυβέρνηση προκρίνει τα εργολαβικά συμφέροντα σε καθαριότητα και φύλαξη των Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ έναντι των ατομικών συμβάσεων»

Κ. Παπανάτσιου: «Η Κυβέρνηση προκρίνει τα εργολαβικά συμφέροντα σε καθαριότητα και φύλαξη των Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ έναντι των ατομικών συμβάσεων»

Με πρωτοβουλία της βουλευτή ς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Παπανάτσιου κατατέθηκε ερώτηση προς τον υπ. Υγείας από βουλευτές Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας για το μέλλον των συμβασιούχων σε καθαριότητα και των Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ που εργάζονται στην περιφέρεια της 5ης ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας).

Η πρώην υπουργός αναφέρει πως η απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες και η προάσπιση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτέλεσε αμετάκλητη επιλογή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία νομοθετήθηκε με το ν.4430/2016 άρθρο 63 παρά τις προσπάθειες των εργολάβων να παρεμποδίσουν την διενέργεια των διαγωνισμών ΑΣΕΠ.

Αυτή τη στιγμή απασχολούνται 92 εργαζόμενοι σε Κέντρα υγείας και ΤΟΜΥ της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας οι οποίοι έχουν αποκτήσει τεράστια εργασιακή εμπειρία στον απαιτητικό χώρο της υγείας και σύμφωνα με οικονομικές μελέτες υπάρχει δημοσιονομικό όφελος για το δημόσιο αλλά και για τους εργαζόμενους.

Η κα Παπανάτσιου επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι, βρίσκονται εν μέσω πανδημίας σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας, αφού η τελευταία εξάμηνη που υπογράψανε με την υπηρεσία τους, λήγει στις 30/6/ παρόλο που με τον ν. 4722/2020 άρθρο 45 η υγειονομική περιφέρεια και τα νοσοκομεία είχαν και έχουν δικαίωμα να παρατείνουν τις συμβάσεις έως 31-12-.

Την ίδια ώρα είναι ξεκάθαρο πως το Υπουργείο Υγείας, επιδιώκει την επιστροφή στο αποτυχημένο και κοστοβόρο για το Δημόσιο συμφέρον μοντέλο των εργολαβιών με διαγωνισμών για την καθαριότητα και την των Κέντρων Υγείας και των Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Για τους παραπάνω λόγους οι εννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ρωτούν τον κ. υπουργό Υγείας αν υπάρχει πρόθεση για την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού ΣΟΧ μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπει ο ν.4722/2020 και αν προτίθεται να προχωρήσει σε νέες προκηρύξεις ΣΟΧ μέσω ΑΣΕΠ στα νοσοκομεία, που λήγουν οι ισχύουσες συμβάσεις, διασφαλίζοντας σημαντικά ενισχυμένη μοριοδότηση προϋπηρεσίας.

Τέλος, ρωτούν αν το Υπουργείο έχει καταρτίσει μελέτη σύγκρισης κόστους, που να φανερώνει ότι υπάρχει όφελος για το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον από την χρήση εργολαβικών υπηρεσιών σε δημόσιους σε σύγκριση με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας;

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αποστόλου Βαγγέλης (Εύβοιας), Βαγενά Κηλαηδόνη Άννα (Λαρίσης), Κόκκαλης Βασίλειος (Λαρίσης), Λάππας Σπυρίδων (ς), Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Τρικάλων), Πούλου Παναγιού (Βοιωτίας), Σαρακιώτης Ιωάννης (Φθώτιδας) ,Χατζηγιαννάκης Μίλτος (Βοιωτίας).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση