Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Κ. Παπανάτσιου: «Επαγγελματίες λαϊκών αγορών απειλούνται με αφανισμό στο Νομό Μαγνησίας»
Κ. Παπανάτσιου: «Επαγγελματίες λαϊκών αγορών απειλούνται με αφανισμό στο Νομό Μαγνησίας»

Κ. Παπανάτσιου: «Επαγγελματίες λαϊκών αγορών απειλούνται με αφανισμό στο Νομό Μαγνησίας»

 

Στη Βουλή έφερε η αν.τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και βουλευτής ς Κατερίνα Παπανάτσιου, το θέμα των επαγγελματιών λαϊκών αγορών που μένουν χωρίς άδεια, λόγω οφειλών ημερήσιου τέλους.

Όπως αναφέρει η βουλευτής στην ερώτησή της, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η αρμόδια αρχή, ήτοι ο Δήμος Βόλου, φαίνεται να προχωρά σε αναστολή των αδειών 48 επαγγελματιών – πωλητών βιομηχανικών ειδών στις αγορές του Βόλου, επικαλούμενος τις διατάξεις του υ 36 παρ. 4 του Ν. 4497/2017.

Στο εν λόγω προβλέπεται ότι οι προσερχόμενοι στις αγορές, κάτοχοι επαγγελματικών ή παραγωγικών αδειών, υποχρεούνται να καταβάλουν ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος στους φορείς λειτουργίας αυτών, ενώ η μη καταβολή του ημερήσιου τέλους για χρονικό διάστημα πέραν των δύο (2) μηνών, συνεπάγεται την αναστολή ισχύος της άδειας για τις λαϊκές αγορές για τις οποίες δεν έχει καταβληθεί το τέλος.

Η κ. Παπανάτσιου τονίζει ότι η αρμόδια αρχή φαίνεται να προχωρά στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, χωρίς να έχει εξαντληθεί εν τω μεταξύ κάθε άλλος πιθανός τρόπος εξεύρεσης λύσης και κυρίως χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η τρέχουσα συγκυρία της Πανδημίας, αφού τόσο οι αλλεπάλληλες αναστολές λειτουργίας των λαϊκών αγορών στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας, όσο και η του τζίρου εξαιτίας της μειωμένης κίνησης – που ήρθε ως επακόλουθο του κλίματος φόβου που δημιουργήθηκε για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου κλάδου – έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν βαρύτατα τους πωλητές λαϊκών αγορών, που στην πλειοψηφία τους είναι βιοπαλαιστές και δίνουν καθημερινές μάχες ώστε να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Μάλιστα, όπως προσθέτει η κ. Παπανάτσιου, η πρόσφατη απόφαση της αρμόδιας αρχής, για μεταφορά των θέσεων των πωλητών λαϊκών αγορών, σε νέες θέσεις, επιβαρύνει επιπλέον τους ήδη μειωμένους τζίρους τους, με αποτέλεσμα η ανάγκη για δραστική μείωση του ημερήσιου τέλους, να καθίσταται επιτακτική.

Την ίδια ώρα δε, συνεχίζει η βουλευτής, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία απολύτως προστασίας των επαγγελματιών του συγκεκριμένου κλάδου, ενώ και ως προς το συγκεκριμένο τέλος – θεωρούμενο ως χώρου – δεν εφάρμοσε αντίστοιχες με των λοιπών επαγγελματικών ενοικίων διατάξεις μείωσης, καίτοι οι πωλητές λαϊκών αγορών αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των τοπικών οικονομικών.

Η αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ρωτά, επομένως, τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων & Εσωτερικών, αν τελεί σε γνώση τους η συγκεκριμένη της αρμόδιας αρχής, η οποία προχωρά σε αναστολή αδειών λειτουργίας επαγγελματιών του κλάδου, αν πρόκειται να προχωρήσουν σε σχετική νομοθετική ρύθμιση γενναίας μείωσης – όπως εφαρμόστηκε για τα επαγγελματικά ενοίκια – και ταυτόχρονης ς των πωλητών των λαϊκών αγορών από τις συγκεκριμένες οφειλές που συσσωρεύτηκαν, δεδομένης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής κατάστασης της χώρας και αν πρόκειται να επανεξετάσουν τον τρόπο είσπραξης του συγκεκριμένου τέλους, με γνώμονα την πρόταση των ίδιων των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι προτάσσουν την είσπραξή του από την αρμόδια αρχή, σε ημερήσια βάση και επιτόπια, ώστε να καταβάλλουν το τέλος όσοι βρίσκονται πραγματικά στις θέσεις των λαϊκών και να μη συσσωρεύονται τα ποσά σε μηνιαίο επίπεδο.

"Αλιεύοντας" την είδηση