Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Υπό κατάρρευση το Ταμείο Νομικών
Υπό κατάρρευση το Ταμείο Νομικών

Υπό κατάρρευση το Ταμείο Νομικών

Υπό κατάρρευση βρίσκεται το Ταμείο Ασφάλισης Νομικών, υγιές μέχρι πρότινος, αλλά από τη στιγμή που ενίσχυε προβληματικά Ταμεία πήρε την κάτω βόλτα, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση με θέμα «κοινωνικοασφαλιστικά θέματα δικηγόρων υπό το πρίσμα πρόσφατων νομοθετικών εξελίξεων – η κατάσταση του Τ.Α.Ν.», που οργάνωσε σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.

Ο Δημήτριος Βερβεσός, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων απασχολουμένων και γ’ αντιπρόεδρος του Ταμείου χαρακτήρισε την κατάσταση του ΤΑΝ τραγική, τονίζοντας ότι Ταμείο ήταν ένα από τα πιο εύρωστα ταμεία και έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο προβληματικά ταμεία, διότι έχει υπαχθεί στην επιχορήγηση και στη ρύθμιση του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) το ταμείο δηλαδή που ενισχύει τα προβληματικά ταμεία.

«Είναι ένα ταμείο που δεν έχει χρεώσει ποτέ το κράτος και το κράτος πήρε 571 εκ. € για την λεγόμενη αναχρηματοδότηση μέσω του PSI. Το κράτος μας οφείλει 373 εκ. € από την τριμερή χρηματοδότηση και μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει ούτε ένα €. Με τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους και με το τρίτο μνημόνιο τους πήρε και τους τελευταίους πόρους που είχε με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ούτε εισφορές από τους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές και δικαστές-περίπου 60000 ασφαλισμένοι σε όλη την Ελλάδα-οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς είναι σε τραγική κατάσταση. Το Ταμείο αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα επιβίωσης», τόνισε η ομιλητής.

Αυτό το μήνα, ανέφερε «έχουμε εισπράξει 7 εκ. € και πρέπει να πληρώσουμε 19 εκ. €, δηλαδή . Έχουμε ένα έλλειμμα 12 εκ € το οποίο βέβαια δεν μπορούμε να βγάλουμε από την τσέπη μας», σημείωσε ο κ. Βερβεσός που εκτίμησε ότι η βιωσιμότητα του ταμείου είναι έωλη, ειδικά μετά την ενοποίηση του επικουρικού στο ΕΤΕΑ, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείωση των επικουρικών συντάξεων της τάξης των 180 ευρώ το μήνα για τους σημερινούς συνταξιούχους, ήτοι μια μείωση της τάξης του 45% στις επικουρικές, άρα μια μείωση 15% έως 20% στο σύνολο της σύνταξης. «Από 1250 ευρώ η σύνταξη θα πάει στα 1000 ευρώ καθαρά για έναν άνθρωπο που έχει εργαστεί 25 χρόνια και έχει πληρώσει από την τσέπη του όλες τις ασφαλιστικές του εισφορές», ανέφερε.

Ο Διονύσης Ρίζος, δικηγόρος Αθηνών, ειδικευμένος στο ασφαλιστικό δίκαιο, τόνισε ότι το τρίτο μνημόνιο επέφερε μία αύξηση στα όρια ηλικίας από 6 μήνες έως 15 χρόνια για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που δεν είχαν ολοκληρώσει όριο ηλικίας για να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και υπολογίζονται γύρω στις 200.000. «Περαιτέρω είχαμε μία περικοπή των συντάξεων από την αύξηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης στην επικουρική σύνταξη 6% και 2% επιπλέον στην κύρια σύνταξη. Αυτό έφερε μειώσεις από πέντε σε 35 ευρώ στην επικουρική σύνταξη και από 10-55 ευρώ στην κύρια σύνταξη, ανάλογα με το καταβαλλόμενο ποσό», ανέφερε.

Επίσης, με αφορμή την χθεσινή δήλωση του υπουργού για οριζόντια περικοπή των συντάξεων, ως ισοδύναμο απέναντι στην ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και της αύξησης των εισφορών στον ΟΓΑ, θα σημάνει ότι συντάξεις άνω των 1000 € στο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά και οποιασδήποτε άλλης συνταξιοδοτικής παροχής περικοπούν από 11-15%.

Τέλος, για την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε όλα τα ταμεία με την αναδρομική εφαρμογή της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού, που έχει οδηγήσει ήδη πολλούς συνταξιούχους σε μεγάλες αναμονές ακόμη και για την προσωρινή σύνταξη και το πως ακριβώς θα εφαρμοστεί η αύξηση των ορίων ηλικίας κυρίως στο δημόσιο, ο κ. Ρίζος ανέφερε ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που βρίσκονταν στο κατώφλι της συνταξιοδότησης και θα δουν τους επόμενους μήνες πάνω από 12 χρόνια επιπλέον εργασίας να απαιτούνται για να αποχωρήσουν.dikigoroi

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση