Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Πίεση της κυβέρνησης για τον ΙΜΑΝΤΑ
Πίεση  της κυβέρνησης  για τον ΙΜΑΝΤΑ

Πίεση της κυβέρνησης για τον ΙΜΑΝΤΑ

Πίεση σκοπεύει να ασκήσει η κυβέρνηση, για αναστολή της απόφασης των μετόχων, με την οποία βάζει το εργοστάσιο της ΙΜΑΣ στο Βόλο, ενώ θα υπάρξει επικοινωνία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους μετόχους της εταιρίας στη Γερμανία, ώστε να τους πείσει να αποσύρουν την απόφαση αυτή, που αφήνει στο δρόμο 138 εργαζόμενους.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας και του Γραμματέα του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη, με το Σωματείο Εργαζομένων, την υφυπουργό Υποδομών Μαρίνα , του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλο, Κατερίνα Παπανάτσιου, Μάκη Μπαλλή, της ΝΔ Χρ. Μπουκώρο και του ΚΚΕ Κώστα Στεργίου, καθώς και τον γραμματέα και αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημ. Βασιλείου και Βάιο Κουκλουμπέρη, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Ενώ είχε προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση, η διεύθυνση του εργοστασίου αρνήθηκε να παραβρεθεί, με το αιτιολογικό, ότι η συζήτηση δεν είναι δική της αρμοδιότητα, αλλά των μετόχων της Contitech, με αποτέλεσμα η συνάντηση να γίνει μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου, των εργαζομένων και των βουλευτών.
«Το κλίμα είναι να ασκηθεί πίεση σε κυβερνητικό διακρατικό επίπεδο, ενώ ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τους μετόχους της εταιρίας στη Γερμανία, από τους οποίους θα ζητήσει να αλλάξουν την απόφασή τους για αναστολή της λειτουργίας της ΙΜΑΣ», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Η υφυπουργός Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ζήτησε να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο και το υπουργείο να κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης της εταιρίας, ενώ οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που πρότεινε η εταιρία και εκπνέει την ερχόμενη Τρίτη 22 Μαρτίου.

Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε με το τέλος της συνάντησης αργά το απόγευμα, τονίζεται η απαξιωτική συμπεριφορά της διεύθυνσης της εταιρίας, που δεν παρέστη στην τριμερή συνάντηση και αναφέρεται ότι ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος θα ασκήσει πίεση για να ακυρωθεί η απόφαση της εταιρίας για της λειτουργίας του εργοστασίου στο Βόλο, που πετά στο δρόμο 138 εργαζόμενους.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η απόφαση της διεύθυνσης είναι εκδικητική και ακατανόητη στα οικονομικά χαρακτηριστικά της και οι είναι παράνομες και καταχρηστικές. «Έγιναν στη μέση της διαβούλευσης που δεν ολοκληρώθηκε, χωρίς καμία προειδο για το ενδεχόμενο αυτό, όταν οι εργαζόμενοι προσήλθαν με συμφωνία για τις απ τις εταιρίας», αναφέρει το υπουργείο.

Προσθέτει δε ότι η ανακοίνωση στις 11/3 για τη λειτουργίας του εργοστασίου, ήρθε πριν τη λήξη της διαβούλευσης που είχε ορίσει ο μεσολαβητής του ΟΜΕΔ, που έληγε στις 15 Μαρτίου και το υπουργείο θα τη διερευνήσει νομικά, όπως και την απόφαση για ομαδικές , μέσω της απόφασης της 11/3 για λύση των συμβάσεων εργασίας.
Το υπουργείο Εργασίας επικαλείται το νόμο που απαγορεύει τις ομαδικές απολύσεις και καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, να πάρει σχετική απόφαση.
«Με βάση το Νόμο, η επιχείρηση πρέπει να ακυρώσει την επιλογή της για τις εθελούσιες αποχωρήσεις και να προσέλθει σε δι με τους εργαζόμενους, ώστε να βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου Τα τελεσίγραφα δεν είναι καλός σύμβουλος και η αυθαιρεσία δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου που εκφράζει την αμάριστη συάστασή του στους εργαζόμενους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση