Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Η σύσταση του e-ΕΦΚΑ φέρνει την ψηφιακή έκδοση συντάξεων
Η σύσταση του e-ΕΦΚΑ φέρνει την ψηφιακή έκδοση συντάξεων

Η σύσταση του e-ΕΦΚΑ φέρνει την ψηφιακή έκδοση συντάξεων

Υπό την ομπρέλα του ενιαίου και ψηφιακού εθνικού ασφαλιστικού φορέα e-ΕΦΚΑ αναμένεται να τεθούν οι δύο ι κοινωνικοί φορείς που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕ.

Το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου που αναμένεται εντός της εβδομάδας να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει ότι η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) θα ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου 2020. Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έως το τέλος του 2021 όλες οι διαδικασίες όχι μόνο αυτές που αφορούν την αλλά και τις επαφές του πολίτη με το Ταμείο, θα γίνονται ψηφιακά. Η «Κ» έχει παρουσιάσει τον προγραμματισμό του υπουργείου με στόχο  έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η απονομή των συντάξεων για το 34,48% των νέων αιτήσεων ς να γίνεται σε 24 ώρες.

Στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, η δημιουργία του e-ΕΦΚΑ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του καταλαμβάνουν τα δύο πρώτα, κυρίαρχα κεφάλαια, καθώς μέσα από αυτά περνά ολόκληρη η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μιλώντας χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το νέο σύστημα απονομής της σύνταξης «επανάσταση».

Αναλυτικά, στο πρώτο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι από 1η Μαρτίου 2020 το ΕΤΕ (επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ)  εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, και δημιουργείται ο e-ΕΦΚΑ, διατηρώντας όμως τη διοικητική του αυτοτέλεια και την περιουσία του.

Το δεύτερο και ίσως ένα από τα πλέον σημαντικά κεφάλαια της μεταρρύθμισης, καθορίζει τα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του νέου υπερταμείου. Ετσι, καθορίζει για παράδειγμα τη διαδικασία ηλεκτρονικών αιτήσεων για μία σειρά διαδικασιών που αφορούν το μητρώο άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων του φορέα. Ως υποσύστημα χορήγησης βεβαιώσεων μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των συστημάτων των εμπλεκόμενων φορέων, θα χρησιμοποιείται το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ». Αλλαγές επέρχονται και στη διαδικασία υποβολής των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, καθώς έως την 1η Ιουλίου 2020, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι θα πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, στο σύνολό τους από τους υπόχρεους εργοδότες. Τα στοιχεία δε, που περιλαμβάνονται σε αυτές, θα διασταυρώνονται και με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», με στόχο τη διαφύλαξη της νομιμότητας και την επιβολή προστίμων. Μάλιστα, δίνεται στο Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ η δυνατότητα να τροποποιήσει τις υποβολής των ΑΠΔ, με στόχο η υποβολή να γίνεται νωρίτερα.

Αλλαγές έρχονται και στη διαδικασία έκδοσης ιατρικών βεβαιώσεων και γνωματεύσεων, καθώς το σχέδιο νόμου ορίζει ότι οι βεβαιώσεις που απαιτούνται από τον φορέα για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας, επιδόματος ς, επιδόματος ασθενείας και επιδόματος εργατικού ατυχήματος θα εκδίδονται υποχρεωτικά μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης δημιουργείται μάλιστα και ειδικό υποσύστημα υποστήριξης των Κέντρων ς Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Ηλεκτρονικά θα γίνονται άλλωστε και οι αιτήσεις για την πληρωμή επιδομάτων. Στην πράξη, μέσω αυτών των διαδικασιών αναμένεται να ψηφιοποιηθεί το 80% των επαφών που έχει ένας ασφαλισμένος με το Ταμείο.

Το υπόλοιπο 20% αφορά την ψηφιακή διαδικασία απονομής συντάξεων, για την οποία προβλέπεται αφενός ότι το σύνολο των δεδομένων και ατομικών στοιχείων που αφορούν τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, την και τη μεταβίβαση συντάξεων λόγω θανάτου θα πρέπει να συγκεντρωθεί στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» έως το τέλος Απριλίου, αφετέρου ότι όλες οι υπηρεσίες μισθοδοσίας του Δημοσίου θα πρέπει να αποσταλούν στην ΗΔΙΚΑ έως το τέλος Ιουλίου.

Οσο για τις αιτήσεις ς, αυτές θα υποβάλλονται  ηλεκτρονικά. Τέλος, προβλέπεται η ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών διαλειτουργικότητας, προκειμένου να διασυνδεθούν οι εφαρμογές  του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών, του πληροφοριακού συστήματος της Στρατολογίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των εφαρμογών των Σπουδαστολογίων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με στόχο  την ηλεκτρονική πρόσβαση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» στα δεδομένα των βεβαιώσεων και πιστοποιητικών που απαιτούνται για την απονομή ή μεταβίβαση των συντάξεων.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση