Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Η ελληνική πολυεθνική που ανέβηκε στην κορυφή
Η ελληνική πολυεθνική που ανέβηκε στην κορυφή

Η ελληνική πολυεθνική που ανέβηκε στην κορυφή

Η ελληνική πολυεθνική Kleemann ιδρύθηκε το 1983 στο Κιλκίς και σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανελκυστήρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, παρέχοντας ολοκληρωμένα συστήματα για οικιακή ή εμπορική χρήση.

Με τοπική παρουσία σε 15 χώρες και εξαγωγές σε περισσότερες από 100 χώρες, η Kleemann όχι μόνο πρωταγωνιστεί για πάνω από τρεις δεκαετίες στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στη διεθνή αγορά, με πωλήσεις που αντιπροσωπεύουν το 91% του κύκλου εργασιών της. Η ιστορία της ανατρέχει στη διορατικότητα του ιδρυτή της Νίκου Κουκούντζου, που ήδη από τη δεκαετία του '80 διέγνωσε τη στροφή της αγοράς από τους μηχανικούς στους υδραυλικούς ανελκυστήρες και επένδυσε στην καινοτομία φέρνοντας στην Ελλάδα την τεχνογνωσία της γερμανικής εταιρείας Kleemann Hubtechnik. Οι πρώτες παραγωγικές μονάδες στη ΒΙΠΕ Κιλκίς ολοκληρώθηκαν το 1985 και οι αρχικές εγκαταστάσεις κάλυπταν μία έκταση 3.000 τ.μ. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, τα κτίρια και η έκταση γης της εταιρείας στο Κιλκίς καλύπτουν επιφάνεια 100.000 τ.μ. και 180.000 τ.μ. αντίστοιχα, ενώ τα κτίρια και η έκταση σε επίπεδο ομίλου αγγίζουν τα 140.000 τ.μ. και 255.000 τ.μ. αντίστοιχα.

Άλλαξε την αγορά

Η εισαγωγή της ολοκληρωμένης λύσης υδραυλικού ανελκυστήρα στην Ελλάδα ήταν μια υπερβατική επιλογή του ιδρυτή της εταιρείας, η οποία αποδείχθηκε επιτυχής, καθιστώντας σταδιακά την Kleemann ηγέτη της ελληνικής αγοράς. Η διορατικότητα του ιδρυτή της επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το 1999, όταν δημιουργείται η Klefer, ως κοινοπραξία της Kleemann και της ισπανικής Tecnolama-Fermator, η οποία συμπληρώνει την παραγωγική διαδικασία. Ετσι, η Kleemann δεν παράγει πλέον μόνο το έμβολο, αλλά κατασκευάζει τον θάλαμο και τις πόρτες. Η επιλογή αυτή εισάγει την εταιρεία στην καθετοποιημένη παραγωγή του προϊόντος και ανοίγει νέες δυνατότητες στην ελληνική πολυεθνική, που ενισχύει σταθερά την επέκτασή της με νέες επενδύσεις.

Ο πύργος δοκιμών

Χρονιά-σταθμό στην πορεία της Kleemann αποτέλεσε το 2011, όταν η εταιρεία πραγματοποίησε ένα ακόμη βήμα, δημιουργώντας τον πρώτο πύργο δοκιμών ανελκυστήρων στην Ελλάδα, που εκείνη την εποχή ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος αντίστοιχος της Ευρώπης. Αυτή η εξαιρετικά σημαντική επένδυση κατέστησε δυνατή τη διείσδυση της Kleemann σε νέες, μεγάλες αγορές με ιδιαίτερες και αυξημένες απαιτήσεις, καθώς συνέβαλε αποτελεσματικά στην έρευνα για την τοποθέτηση υψητάχυτων ανελκυστήρων σε πολυώροφα κτίρια. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία προχώρησε σε άλλη μια στρατηγικής σημασίας κίνηση, ιδρύοντας την τρίτη κατά σειράν παραγωγική μονάδα στην , στην επαρχία Σούτζο, μια βιομηχανική ζώνη κοντά στη Σαγκάη όπου εδρεύουν πολλές εταιρείες του κλάδου. Η επένδυση υψηλού κόστους αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχής, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν εκεί οι νέες εγκαταστάσεις και ο πύργος δοκιμών ύψους 100 μ. Το 2015 επεκτάθηκε στην επίσης κομβικής σημασίας αγορά της Αυστραλίας, ενώ προχώρησε και στην ίδρυση δύο ακόμη θυγατρικών, στη Γερμανία και στην Κροατία.

Η κρίση βρήκε την εταιρεία στρατηγικά τοποθετημένη. Με θυγατρικές στις μεγάλες αγορές, η Kleemann ήταν σε θέση να αλλάξει το μείγμα των πωλήσεών τους, αντιστρέφοντας τη στόχευσή της από την εσωτερική αγορά στις διεθνείς αγορές. Αξιοποιώντας τον εξωστρεφή προσανατολισμό της κατάφερε να στρέψει τις πωλήσεις στο εξωτερικό και η σύνθεση του τζίρου της από 70% στην Ελλάδα και 30% στο εξωτερικό, μετατοπίστηκε σε 90% στο εξωτερικό και 10% στην Ελλάδα. Η εταιρεία όχι απλώς δεν έχασε δουλειές, αλλά ενίσχυσε τις επενδύσεις της και τις εργασίες της, αύξησε το προσωπικό της και διεύρυνε την παρουσία της. Χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες και τους προμηθευτές, ξεπέρασε τον κάβο των διατηρώντας στο ακέραιο τις παραγγελίες της και δημιουργώντας 100 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία διετία. Σήμερα, το δίκτυο πωλήσεων της Kleemann καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς, με την πλέον ισχυρή παρουσία στη Μέση , την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Ρωσία και την Τουρκία. Η εταιρεία έχει καταφέρει να διεισδύσει σε όλες τις σημαντικές για τον κλάδο αγορές, στην , στη Ρωσία και την Τουρκία, στη Δύση, στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και στις συνεχώς αναπτυσσόμενες οικονομίες της ς και της Αυστραλίας, εφαρμόζοντας μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική ανάπτυξης.

Οι ανελκυστήρες της Kleemann διακρίνονται τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε σχεδιαστικό επίπεδο και μέρος αυτής της υπεροχής οφείλεται στην υπογραφή του βιομηχανικού σχεδιαστή διεθνούς εμβέλειας Ανδρέα Ζαπατίνα, που διετέλεσε επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος σε εταιρείες όπως η Subaru, η Alfa Romeo και η .

Η συνεργασία του με την Kleemann ξεκίνησε το 2007. O βιομηχανικός σχεδιαστής στο διάστημα της συνεργασίας του με την Kleemann δημιούργησε σχέδια θαλάμων, πορτών και κομβιοδόχων εξαιρετικής αισθητικής, μεταμορφώνοντας τον χώρο του ανελκυστήρα.

Σημαντική καινοτομία αποτελούν οι ειδικοί αντισεισμικοί ανελκυστήρες, που μέσω ενός ειδικού αισθητήρα αντιλαμβάνονται δευτερόλεπτα πριν τη σεισμική κίνηση και σταματούν τη λειτουργία στον όροφο επιτρέποντας στους επιβάτες να εξέλθουν ασφαλείς. Επιπλέον, μεταξύ των ειδικών λύσεων που προσφέρει η εταιρεία συμπεριλαμβάνονται αντιβανδαλικοί ανελκυστήρες, ανελκυστήρες πυροσβεστών, αντισεισμικοί, ανελκυστήρες μεγάλων φορτίων (έως 20 τόνων ονομαστικό φορτίο), ειδικοί πανοραμικοί ανελκυστήρες, ανελκυστήρες αυτοκινήτων και ψαλιδωτοί μηχανισμοί.

Ανελκυστήρες Kleemann σε μουσεία, θέατρα, στάδια, εταιρείες σε όλο τον κόσμο

Εξειδικευμένη στα ειδικά έργα η Kleemann κατασκευάζει συστήματα ανελκυστήρων, κυλιόμενες σκάλες και διαδρόμους για εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κατοικίες. Οι ανελκυστήρες της βρίσκονται σε ορισμένα από τα σημαντικότερα κτίρια στον κόσμο. Μεταξύ αυτών το θέατρο του Κρεμλίνου (State Kremlin Palace), στο οποίο ανέλαβε και ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός θαλάμου 28 τ.μ. σε διάστημα μόλις επτά εβδομάδων, το Μουσείο Mary Rose στο Πόρτσμουθ στη Μεγάλη Βρετανία, το Μουσείο Kumu στο Ταλίν της Εσθονίας, ο πύργος Obel στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας.

Η υψηλή τεχνογνωσία και η αξιοπιστία της την καθιστούν προμηθευτή μεγάλων έργων του κατασκευαστικού κλάδου. Η Kleemann διεκπεραιώνει παγκόσμιας εμβέλειας έργα, καθώς οι πελάτες της ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν τόσο την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, όσο και την ικανότητά της να εκτελέσει σωστά και έγκαιρα οποιοδήποτε έργο, ανεξαρτήτως του βαθμού δυσκολίας. Χάρη στην ταχύτητα και ευελιξία που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της, η Kleemann επιτυγχάνει εξαιρετικά γρήγορους χρόνους παράδοσης, ακόμα και σε έργα υψηλών και ιδιαίτερων απαιτήσεων. Η δυνατότητα παραμετροποίησης ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις κάθε πελάτη και έργου αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που της επιτρέπει να αναλαμβάνει την κατασκευή ανελκυστήρων σε αεροδρόμια, αλλά και σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στη Νορβηγία. Στον μακρύ κατάλογο των έργων, που η ελληνική πολυεθνική έχει ολοκληρώσει, φιγουράρουν το διεθνές αεροδρόμιο της Ρίγας, το διεθνές αεροδρόμιο Keflavik στην Ισλανδία, το Elite Stadium στην Ιρλανδία, το γήπεδο ποδοσφαίρου AMEX στο Μπράιτον, η μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης νερού στον κόσμο στη , οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο Beni Suef στην Αίγυπτο, το πανοραμικό FlexyLift στον καθεδρικό ναό Norwich στη Μεγάλη Βρετανία, το εμπορικό Green Gold στο Ζάγκρεμπ, το εκθεσιακό της Ferrari και Maserati στο Σίδνεϊ, το κατάστημα της Porsche στη Χιλή και πλήθος άλλων που την κατατάσσουν στους ισχυρότερους κατασκευαστές στον κόσμο στον τομέα της.

Εκτός από την προϊοντική υπεροχή, στα σημαντικά επιτεύγματα της εταιρείας είναι και η υψηλή ανθρωποκεντρική εταιρική κουλτούρα. Η Kleemann δημιουργεί προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες της, επενδύοντας σε σχέσεις εμπιστοσύνης και υποστήριξης. Το After Sales Service της εταιρείας παρέχει 24ωρη τηλεφωνική υποστήριξη για άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε θέματος, σε οποιοδήποτε σημείο της γης. Η εταιρεία επενδύει στους ανθρώπους της δημιουργώντας ευκαιρίες διαρκούς εκπαίδευσης και προγράμματα υποστήριξης για όλους τους εργαζόμενους (breakthrough coaching), που σήμερα φθάνουν τους 1.400, από τους οποίους οι 1.000 απασχολούνται στην Ελλάδα. Λίγα μόλις χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής ύφεσης στη χώρα, ο όμιλος έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και σήμερα η Kleemann απασχολεί περισσότερους εργαζόμενους από ποτέ, ενώ στοχεύει στη δημιουργία ακόμη περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης στο μέλλον.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση