Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Η ΕΕ απαντά στην απότομη αύξηση του προστατευτισμού
Η ΕΕ απαντά στην απότομη αύξηση του προστατευτισμού

Η ΕΕ απαντά στην απότομη αύξηση του προστατευτισμού

Καταργώντας αριθμό-ρεκόρ εμπορικών φραγμών

Η ετήσια έκθεση σχετικά με τους εμπορικούς και επενδυτικούς φραγμούς, που δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου 2018, δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξαλείψει τον μεγαλύτερο στην ιστορία της αριθμό εμπορικών φραγμών με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπες οι εταιρείες της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς ανέφεραν σημαντική αύξηση του προστατευτισμού το 2017.

Σχολιάζοντας την έκθεση, η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε τα εξής: «Η ΕΕ, ως η μεγαλύτερη και πλέον προσβάσιμη αγορά στον κόσμο, είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι οι ξένες αγορές εξακολουθούν να είναι εξίσου ανοικτές στις επιχειρήσεις και τα προϊόντα μας. Δεδομένης της πρόσφατης αύξησης του προστατευτισμού σε πολλά μέρη του κόσμου, το καθημερινό μας έργο για την άρση των εμπορικών φραγμών έχει καταστεί ακόμη πιο σημαντικό. Στο επίκεντρο της εμπορικής ς μας βρίσκεται η εξασφάλιση ότι οι επιχειρήσεις μας έχουν πρόσβαση σε ξένες αγορές. Η σημερινή έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι είναι δυνατόν να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων. Καθώς ο προστατευτισμός ενισχύεται, πρέπει να ενισχυθεί ανάλογα και η επιβολή των κανόνων από την ΕΕ.»

Χάρη στην ενισχυμένη στρατηγική της ΕΕ για την πρόσβαση στην αγορά, 45 εμπόδια άρθηκαν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει το 2017, υπερδιπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με το 2016. Οι φραγμοί που άρθηκαν καλύπτουν 13 βασικούς εξαγωγικούς και επενδυτικούς τομείς της ΕΕ, στους οποίους περιλαμβάνονται τα αεροσκάφη, τα αυτοκίνητα, τα κεραμευτικά προϊόντα, οι ΤΠΕ και τα ηλεκτρονικά είδη, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, το δέρμα, τα γεωργικά προϊόντα διατροφής, ο χάλυβας, το χαρτί, και οι υπηρεσίες. Συνολικά, οι φραγμοί που εξαλείφθηκαν από την Επιτροπή Γιούνκερ ανέρχονται σε 88.

Χάρη στην απομάκρυνση αυτών των φραγμών στο σύντομο χρονικό διάστημα από το 2014 έως το 2016, το 2017 οι εταιρείες της ΕΕ αύξησαν την αξία των εξαγωγών τους κατά 4,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα οφέλη πολλών εμπορικών συμφωνιών μας.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το 2017 καταγράφηκαν 67 νέοι φραγμοί, με αποτέλεσμα το σύνολο των υφιστάμενων φραγμών να ανέρχεται στον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 396 μεταξύ 57 διαφορετικών εμπορικών εταίρων σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ανησυχητική τάση του προστατευτισμού που εντοπίστηκε κατά τα προηγούμενα έτη. Η Κίνα εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση σε νέους φραγμούς το 2017, ακολουθούμενη από τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Ινδία και την Τουρκία. Η περιοχή της Μεσογείου παρουσίασε επίσης σημαντική άνοδο των φραγμών για τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Οι εννέα χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό εμπορικών φραγμών που εξακολουθούν να υφίστανται είναι όλες οικονομίες της G20.

 Παρα φραγμών που εξαλείφθηκαν το 2017

  • Αναγνώριση των προτύπων ασφάλειας που χρησιμοποιεί η ενωσιακή βιομηχανία μηχανολογικού εξοπλισμού στη νέα της Βραζιλίας για την ασφάλεια·
  • Εξάλειψη των διοικητικών φραγμών για τις υπηρεσίες στην Αργεντινή·
  • Άρση των περιορισμών για τα θραύσματα χαλκού και αλουμινίου και το χαρτί στην Τουρκία·
  • Άρση των φραγμών σε σχέση με την υγεία και την υγιεινή των ζώων και των φυτών για τις βοοειδών από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ προς την Κίνα, τη Σαουδική Αρα και την Ταϊβάν·
  • Κατάργηση ορισμένων περιορισμών στις πουλερικών από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ στη Σαουδική Αρα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πολλά περισσότερα συγκεκριμένα παρα περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό δελτίο της 26ης Ιουνίου.

 Ιστορικό

Η έκθεση σχετικά με τους εμπορικούς και επενδυτικούς φραγμούς βασίζεται καθ' ολοκλήρου σε συγκεκριμένες που έλαβε η Επιτροπή από ευρωπαϊκές εταιρείες. Δημοσιεύεται ετησίως από την αρχή της οικονομικής κρίσης του 2008.

Τους τελευταίους μήνες η Επιτροπή διοργάνωσε επίσης στα κράτη μέλη «Ημέρες πρόσβασης στις αγορές», ώστε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των μικρότερων εταιρειών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των φραγμών που αντιμετωπίζουν.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης σχετικά με την προστασία και την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας τον Φεβρουάριο, πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση με θέμα την επιβολή του νόμου που δημοσιεύεται από την Επιτροπή το 2018. Αργότερα εντός του τρέχοντος έτους η Επιτροπή θα δημοσιεύσει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των διαφόρων εμπορικών συμφωνιών που βρίσκονται σε ισχύ.

Η Επιτροπή, στο πλαίσιο της στρατηγικής της «Εμπόριο για όλους», έχει καταστήσει την επιβολή των εμπορικών κανόνων ύψιστη προτεραιότητα παράλληλα με μια εντονότερη εστίαση στην εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις μας να μπορούν να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις κατά την αναζήτηση ευκαιριών για εξαγωγές και σε τρίτες χώρες. Η ΕΕ διαθέτει τα εργαλεία και τα χρησιμοποιεί για την εξάλειψη των εμπορικών φραγμών, την επίλυση διαφορών και την επιβολή μέτρων εμπορικής άμυνας σε περιπτώσεις αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση