Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ »  Εταιρείες και οργανισμοί δεσμεύονται για τη διάθεση 140.000 θέσεων μαθητείας σε νέους
 Εταιρείες και οργανισμοί δεσμεύονται για τη διάθεση 140.000 θέσεων μαθητείας σε νέους

 Εταιρείες και οργανισμοί δεσμεύονται για τη διάθεση 140.000 θέσεων μαθητείας σε νέους

Σήμερα, περισσότερες από σαράντα εταιρείες και άλλοι οργανισμοί έχουν προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή συμμαχία για θέσεις μαθητείας, η οποία συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και έχουν αναλάβει τη δέσμευση να προσφέρουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις μαθητείας για τους νέους. Οι εταιρείες θα διαθέσουν συνολικά 140.000 θέσεις μαθητείας και ευκαιρίες κατάρτισης σε νέους.

Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Η προσφορά ποιοτικών θέσεων μαθητείας βοηθά τους νέους να αποκτήσουν τις δεξιότητες και τις βασικές ικανότητες που απαιτούνται για την επιτυχία στην αγορά εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την προσφορά, την ποιότητα και την εικόνα των θέσεων μαθητείας.

Ευρωπαϊκή συμμαχία εταιρείες οργανισμοί δεσμεύονται 140.000 θέσεων μαθητείας νέους 

Η καMarianne Thyssen, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την εργασιακή κινητικότητα, δήλωσε τα εξής: «Χαιρετίζω θερμά τους νέους εταίρους που προσχωρούν σήμερα στην Ευρωπαϊκή συμμαχία για θέσεις μαθητείας. Είναι κορυφαία προτεραιότητά μου να βοηθήσω τους νέους της Ευρώπης να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μαζί, θα δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τους νέους, ώστε να αποκτήσουν τις δεξιότητες και την πείρα που απαιτούνται στην αγορά εργασίας. Ευελπιστώ να δω ακόμη περισσότερες εταιρείες και άλλους οργανισμούς να ακολουθούν αυτό το παράδειγμα στο μέλλον.» 

Οι νέες δεσμεύσεις υπογράφηκαν στη Ρίγα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, η οποία διοργανώθηκε από τη λετονική Προεδρία, μεταξύ υπουργών αρμόδιων για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων και της Επιτροπής. Ορισμένες από τις κυριότερες δεσμεύσεις των επιχειρήσεων είναι οι εξής:

  • Έως το 2017, η Adecco θα παράσχει σε 5.000 νέους κατάρτιση με βάση την εργασία, είτε στην κύρια επιχείρηση είτε σε κάποια από τις εταιρείες-εταίρους της.
  • Έως το 2018, η AXA θα προσφέρει ευκαιρίες εργασίας σε 20.000 νέους, εκ των οποίων 10.000 μόνιμες συμβάσεις και συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και 10.000 αμειβόμενες θέσεις μαθητείας ή ς άσκησης.
  • Η BMW θα επεκτείνει διεθνώς την επαγγελματική κατάρτιση, περιλαμβάνοντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης, που παρέχει εκπαίδευση στη και εκπαίδευση στην . Η BMW θα υποδέχεται 1.500 νέους μαθητευόμε ετησίως.
  • Η Safran θα αναπτύξει θέσεις μαθητείας στις ευρωπαϊκές θυγατρικές της και θα προωθήσει διεθνή προγράμματα κινητικότητας. Η Safran θα υποδέχεται 2-3.000 μαθητευόμε ετησίως.
  • Η Capita θα προσφέρει φέτος περισσότερες από 500 θέσεις μαθητείας για νέους και θα συνεργαστεί με άλλους μεγάλους εργοδότες που θα πράξουν το ίδιο, μεταξύ άλλων με την πρόσληψη και κατάρτιση 400 μαθητευόμενων για τη και πάνω από 600 για τις τράπεζες.
  • Η CSR Europe θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του δικτύου της ως προς την ποιότητα των προγραμμάτων μαθητείας και πρακτικής άσκησης που προσφέρουν, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε 50.000 νέους να επωφεληθούν από ποιοτική εκπαίδευση έως το τέλος του 2017.

Άλλες εταιρείες που προσχώρησαν στη Συμμαχία είναι οι Bertelsmann, SAICA και Verallia Saint-Gobain.

Οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι έχουν υποβάλει νέες δεσμεύσεις στον τομέα των κατασκευών, των χημικών, του εμπορίου και της εκπαίδευσης. Πέντε νέες δεσμεύσεις προέρχονται από εθνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών και μία από μια γαλλική συνδικαλιστική οργάνωση στον τομέα της ενέργειας. Άλλες βασικές δεσμεύσεις προέρχονται από την κυβέρνηση της Σκωτίας, τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών για τη και την ομάδα προβληματισμού του ιδρύματος Bertelsmann.

Αυτά τα νέα μέλη ενώνουν τις δυνάμεις τους με τα υπάρχοντα μέλη και τις κυβερνήσεις που έχουν προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή συμμαχία για θέσεις μαθητείας.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή συμμαχία για θέσεις μαθητείας εγκαινιάστηκε στις 2 Ιουλίου 2013 στη Λειψία της ς με κοινή δήλωσηpdf της Προεδρίας της ΕΕ, της Επιτροπής και των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων. Ακολούθησε δήλωση του Συμβουλίου και ατομικές δεσμεύσεις για τα επόμενα βήματα με στόχο την αύξηση της ποσότητας, της ποιότητας και της προσφοράς θέσεων μαθητείας από χώρες της ΕΕ.

Η Συμμαχία φέρνει σε επαφή δημόσιες αρχές, εμπορικά επιμελητήρια, βιομηχανία και βιοτεχνία, επιχειρήσεις, κοινωνικούς εταίρους, παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης, περιφέρειες, νέους και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ομάδες προβληματισμού και ερευνητικά ιδρύματα, με σκοπό την προώθηση προγραμμάτων μαθητείας και πρωτοβουλιών σε όλη την Ευρώπη.

Προς το παρόν, μετά και τη σημερινή προσχώρηση της Ιταλίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, 26 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη προβεί σε εθνικές δεσμεύσεις. Σήμερα, η Συμμαχία υποδέχθηκε επίσης τη Νορβηγία και την Ελβετία, χώρες της ΕΖΕΣ, καθώς και τις υποψήφιες χώρες Αλβανία, Μαυροβούνιο και Τουρκία ως τα νεότερα μέλη της.

Συνολικά, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής συμμαχίας για θέσεις μαθητείας, από το 2013 έχουν πραγματοποιηθεί 84 δεσμεύσεις από επιχειρήσεις και άλλους εταίρους.

 

Περαιτέρω πληροφορίες

MEMO/15/5241

Ο δικτυακός τόπος της Διάσκεψης

Παρακολουθήστε τη συζήτηση στο twitter (#ApprenEU)

Ευρωπαϊκή συμμαχία για θέσεις μαθητείας

Φυλλάδιο για την Ευρωπαϊκή συμμαχία για θέσεις μαθητείας

Κατάλογος των νέων δεσμεύσεων

Έκθεση διαδικτυακής έρευνας

Φυλλάδιο για το Drop'pinpdf

Ακολουθήστε τη Marianne Thyssen και την Γενική Διεύθυνση για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την εργασιακή κινητικότητα (Social Europe), στο twitter

Εγγραφείτε συνδρομητές στο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την ένταξη, το οποίο αποστέλλεται δωρεάν μέσω ηλεκτρονικού υ:http://ec.europa.eu/social/e-newsletter

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση