Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Οι εργαζόμενοι «ρίχνουν φως» στο απόλυτο «χάος» του Ε.Φ.Κ.Α.
Οι εργαζόμενοι «ρίχνουν φως»  στο απόλυτο «χάος» του Ε.Φ.Κ.Α.

Οι εργαζόμενοι «ρίχνουν φως» στο απόλυτο «χάος» του Ε.Φ.Κ.Α.

Λειτουργικό αλαλούμ επικρατεί στον νεοσυσταθέντα Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εξ αιτίας της προχειρότητας, ανευθυνότητας και επιπολαιότητας που χαρακτηρίζουν την ασυντόνιστη και βιαστική σύστασή του, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε χθες το Προεδρείο του Ε.Κ. Βόλου από εκπροσώπους Εργαζομένων στο ΙΚΑ Βόλου.

Η εικόνα που αποτύπωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την δίμηνη, ήδη, λειτουργία του νέου ενοποιημένου Ταμείου στον Βόλο είναι εικόνα «απόλυτου χάους».

Εκτός από τα καθαρά εργασιακά προβλήματα που προκλήθηκαν (μετακινήσεις στελεχών στο νεοσύστατο Φορέα, με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς την εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, όπως προβλέπεται από τον υπαλληλικό κώδικα Ν.3528/2007 και το Ν.4369/2016, αναφέρονται και σειρά από άλλα μείζονα προβλήματα, όπως:

• Τεράστια λάθη κατά τη μεταφορά των δεδομένων από τα Μητρώα των επιμέρους υπηρεσιών, που, σε μερικές περιπτώσεις, συνεπάγονται ακόμη και απώλεια δεδομένων ασφαλισμένων!

• Μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς, λόγω των λαθών/ανυπαρξίας Μητρώου, καθίσταται δυσχερής η λειτουργία, όχι μόνο των εφαρμογών Μητρώου αλλά και των Συντάξεων, της Ανακεφαλαίωσης και των Παροχών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι καθυστερεί η έκδοση κυρίων συντάξεων από τις 13/5/2016 ενώ από τις 1/1/2015 έχουν παγώσει εντελώς οι επικουρικές.

• Προβλήματα με την αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας για όλους τους ασφαλισμένους που έχουν τις σχετικές προϋποθέσεις. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί με την επικείμενη (28/2) λήξη της προθεσμίας για τις ασφαλιστικές ενημερότητες.

• Ελλείψεις σε λειτουργικά υλικά και μέσα (χαρτική, γραφική ύλη, κλπ).

(Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία του Κλάδου, η οποία έχει εξαγγείλει και κινητοποιήσεις).
«Η αλόγιστη σπατάλη για τη στέγαση του ΠΕΚΑ στη Λάρισα
σε μη ιδιόκτητα κτήρια εγείρει σοβαρά ερωτήματα»

Σοβαρά ερωτήματα, στην παρούσα ιδίως περίοδο των ασφυκτικών οικονομικών μέτρων σε βάρος των εργαζόμενων και των ανάλγητων ασφαλιστικών περικοπών, εγείρει η χωροθέτηση ενός από τα 11 Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ στη Λάρισα, αντί του Βόλου, ο οποίος διαθέτει αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλαδή ιδιόκτητα κτήρια και μάλιστα σε επάρκεια, κάτι που δεν συμβαίνει με τη Λάρισα (εκεί μισθώθηκαν κτήρια).

Το γεγονός ακριβώς αυτό, δηλαδή της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος για την ενοικίαση χώρων στεγάσεως του ΠΕΚΑ στη Λάρισα, ενόσω θα μπορούσε αυτό να αποφευχθεί με τη χρήση των ιδιόκτητων χώρων στον Βόλο, αποτελεί και την διεκδικητική αιχμή του αποφασιστικού αγώνα που δίνεται για την αυτοδίκαιη μεταφορά της έδρας στον Βόλο. Το γεγονός δε ότι μερικώς μόνον το αίτημα των εργαζομένων ικανοποιήθηκε (θα λειτουργήσει στον Βόλο ένα από τα τέσσερα Τμήματα του ΠΕΚΑ), δεν σταματά τον αγώνα τους, που θα συνεχισθεί, με τη συνδρομή, όπως ζητούν, και όλων των τοπικών Φορέων.

Οι φόβοι και ενστάσεις του Σ.Κ.
για τον ΕΦΚΑ επιβεβαιώνονται με τραγικό τρόπο

 Τις σοβαρότατες παθογένειες του Ασφαλιστικού Φορέα-εκτρώματος, που καλά-καλά ακόμη δεν έχει προλάβει να λειτουργήσει, επισήμανε και το Προεδρείο του Ε.Κ. Βόλου, υπογραμμίζοντας πως σήμερα τεκμηριώνονται και πιστοποιούνται, δυστυχώς με τραγικό τρόπο για τους ασφαλισμένους και το προσωπικό των συγχωνευθέντων Ασφαλιστικών Ταμείων, οι σοβαρότατες ενστάσεις που εξ' αρχής είχε προβάλει το Συνδικαλιστικό Κίνημα, αντιτιθέμενο στην ενοποίησή τους.

Και είναι ακριβώς αυτές οι παθογένειες, τις οποίες περιέγραψαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΙΚΑ, που δικαιώνουν τις θέσεις του ΕΚΒ, καθώς εκ των πρώτων είχε επισημάνει το παράταιρο της ασφαλιστικής συνύπαρξης εργοδοτών και εργαζομένων υπό τον σαλαμοποιημένο ΕΦΚΑ!

Όσο για την χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών του νέου Ταμείου, δεν είναι παρά μία μόνον από τις πολλές άλλες πτυχές και τα τραγικά λάθη, τις προχειρότητες και τις παραλείψεις, που «συνθέτουν» το λειτουργικό μπάχαλο του νεοσύστατου ΕΦΚΑ.

Προβλήματα σοβαρά και κοινωνικώς ευαίσθητα (όπως οι συνταξιοδοτήσεις, η είσπραξη ασφαλιστικών εσόδων, η έκδοση ασφαλιστικών ενημεροτήτων κ.λπ.), που και κατά την περίοδο, ακόμη, της αυτόνομης λειτουργίας του ΙΚΑ, διεκπεραιώνονταν δύσκολα, σήμερα περιπλέκονται και γίνονται δυσκολότερα.

Ιδίως με τις συνταξιοδοτήσεις, τα τρομερά κενά και τα λάθη που υπάρχουν στο Σύστημα και η απώλεια δεδομένων κατά τη μεταφορά τους από τα διαφορετικά Ταμεία στο Ενιαίο Μητρώο, έχουν οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους, που έχουν καταθέσει ή σκοπεύουν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη, κυριολεκτικά στην απόγνωση.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το κοινωνικώς άδικο και θεσμικώς πρωτόγνωρο νομοθετικό έκτρωμα του τ. Υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, που διέπει το νέο πλαίσιο των συνταξιοδοτικών Διατάξεων του ΕΦΚΑ, αντανακλούν στο σύνολό του το αποτυχημένο και ανάλγητο νέο Ασφαλιστικό Σύστημα, που το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσει με την αποδοχή του.

Με τις επισημάνσεις αυτές, το Προεδρείο του ΕΚΒ εξέφρασε στους εκπροσώπους του ΙΚΑ τη στήριξη στον αγώνα τους και αποδέχθηκε το αίτημά τους να προωθήσει και με δική του παρέμβαση αρμοδίως το πλαίσιο των θέσεών τους για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, συμβάλλοντας και στην όποια ενημερωτική εκστρατεία χρειασθεί να γίνει για την ανάδειξή τους στην κοινωνία, η οποία, λόγω και της κυβερνητικής παραπληροφόρησης, φαίνεται ότι αγνοεί τις πραγματικές αιτίες τους.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τσιτσιπάς: Στον επόμενο γύρο του Roland Garros #ΣτέφανοςΤσιτσιπάς - https://t.co/1bVwW98YiE -

  • Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα social media; - https://t.co/lGAOup87kt -

  • Τουρκικές εκλογές: Νικητής ο Ερντογάν #Τουρκικέςεκλογές - https://t.co/oLQiZbdeUG -

"Αλιεύοντας" την είδηση