Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Εργατικό ατύχημα στο Γυμνάσιο Ιωλκού
Εργατικό ατύχημα στο Γυμνάσιο Ιωλκού

Εργατικό ατύχημα στο Γυμνάσιο Ιωλκού

Η διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών – ων Ν. Μαγνησίας καταγγέλλει για ακόμα μια φορά την Δημοτική Αρχή Βόλου για την εντατικοποίηση της εργασίας των σχολικών καθαριστριών και την έλλειψη μέτρων προστασίας στα δημόσια σχολεία.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο Γυμνάσιο Ιωλκού στον Αγ. Ονούφριο, είχαμε ακόμη έναν σοβαρό τραυματισμό καθαρίστριας , η οποία γλίστρησε στα σκαλιά του σχολείου, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι και να σπάσει το χέρι της. Κι αυτός ο τραυματισμός είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας των σχολικών καθαριστριών, οι οποίες σε 5,5 ώρες καλούνται να καθαρίσουν αμέτρητα τετραγωνικά αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων. Μάλιστα η συγκεκριμένη  είχε στην ευθύνη της, εκτός από τον καθαριότητα του Γυμνασίου, και την καθαριότητα ενός Νηπιαγωγείου, σε καθημερινή βάση.

Παρά το γεγονός ότι από την έναρξη της νέας χρονιάς επισημάναμε την άμεση ανάγκη για σχολικές καθαρίστριες με πλήρες ωράριο απασχόλησης εργασίας, η δημοτική αρχή Βόλου μείωσε το χρόνο απασχόλησης σε 5,5 ώρες, εντατικοποιώντας την εργασία τους, μειώνοντας το μισθό τους και αφαιρώντας από τις καθαρίστριες τα δικαιώματα από τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία.

Μετέτρεψε τις καθαρίστριες και το σώμα τους σε «ανθρώπινο λάστιχο» με την επέκταση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με 5,5 και 3 ωρών, εγκυμονώντας κινδύνους και τραυματισμούς στους χώρους δουλείας από την εντατικοποίηση για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας. Έτσι μακραίνει ο κατάλογος των εργατικών «ατυχημάτων», μέσα από τα οποία αναδεικνύονται με τον πλέον τραγικό τρόπο οι ελλείψεις σε υγιεινής και ασφάλειας.

Η διοίκηση του σωματείου επικοινώνησε με την υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας νομού Μαγνησίας και ζήτησε να διευρυνθεί έλεγχος και να γίνει αυτοψία του συμβάν, για να παρθούν άμεσα από τον Δήμο τα αναγκαία μέτρα προστασίας, για να αποφύγουμε στο μέλλον τα χειρότερα.

Εκφράζουν συμπαράσταση και αλληλεγγύη στη συναδέλφισσα και ευχόμαστε τη γρήγορη ανάρρωσή της.

Και απαιτούμε :

  • Ανανέωση όλων των συμβάσεων με πλήρες ωράριο εργασίας, χωρίς τα 3ωρα και 5,5ωρα της μερικής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους.

  • Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζόμενων.

  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλείας.

Η μόνη ρεαλιστική απάντηση, τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων όσο και στο εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων, είναι η άμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με πλήρη απασχόληση, στην κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία, πολύ περισσότερο σήμερα που βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διαδικτυακή συνεδρίαση του #ΣΟΠΠ ενόψει χιονιά #ΣΟΠΠ - https://t.co/UEcElOtkJj -

  • Ρύθμιση 72 δόσεων: Πώς θα ενταχθείτε - https://t.co/5wcUuJVdQF -

  • Άμεση Δημοσιοποίηση των επιδημιολογικών στοιχείων από τις Νοσοκομειακές Μονάδες της Θεσσαλίας… - https://t.co/fYDYDx1FvT -

"Αλιεύοντας" την είδηση