Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Επιστολή στον πρωθυπουργό από ΠΟΕΣΥ και Ενώσεις Συντακτών
Επιστολή στον πρωθυπουργό από ΠΟΕΣΥ και Ενώσεις Συντακτών

Επιστολή στον πρωθυπουργό από ΠΟΕΣΥ και Ενώσεις Συντακτών

Επιστολή  στον πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και το σύνολο των Ενώσεων Συντακτών της χώρας,  σχετικά με την επείγουσα ανάγκη να υλοποιηθούν τα μέτρα στήριξης του Τύπου, που -αν και έχουν εξαγγελθεί  εδώ και μήνες και έχουν τη συμφωνία όλων των κομμάτων- μένουν ανεφάρμοστα.
Η επιστολή που κοινοποιήθηκε και στους αρχηγούς των κομμάτων είναι η εξής:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ) επιθυμούμε να σας εκφράσουμε για μια ακόμη φορά τον προβληματισμό και την ανησυχία μας για την δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει ο έντυπος και για το γεγονός της κωλυσιεργίας που έχει παρατηρηθεί αναφορικά με την ενίσχυση και χρηματοδότησή του.

Όπως ήδη γνωρίζετε καλά η κατάσταση στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης φαντάζει ζοφερή. Η πανδημία του κορωναϊού, κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στον Κλάδο μας, καθώς η πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία έχει δραματικές συνέπειες και για τις εργασιακές σχέσεις.
Ειδικότερα, η κατάσταση στον έντυπο Τύπο είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση έχει περιορίσει δραστικά την κυκλοφορία των εφημερίδων και έχει κλείσει δεκάδες σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα.
Ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία), έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και όλων των ΜΜΕ.
Η έχει νομοθετήσει τη διαδικασία ενίσχυσης των εφημερίδων, Πανελλήνιας και Περιφερειακής κυκλοφορίας, πολιτικής και αθλητικής θεματολογίας και έχει συγκροτηθεί η Γνωμοδοτική Επιτροπή.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία πληροφόρηση ως προς τις εξελίξεις για την εφαρμογή του νόμου και παρά τις παρεμβάσεις μας λαμβάνουμε αόριστες και κενού περιεχομένου απαντήσεις, ενώ τα προβλήματα επιβίωσης που από το παρελθόν αντιμετωπίζει ο στη χώρα μας, έχουν αναδειχθεί στην οξύτερη μορφή τους κατά την πρόσφατη περίοδο αντιμετώπισης της πανδημίας, ως αποτέλεσμα και των περιοριστικών κανόνων που είχαν επιβληθεί.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Είναι επείγουσα όσο ποτέ η υλοποίηση των νομοθετημένων μέτρων ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και επιβεβλημένο να συμπεριληφθεί και ο περιοδικός στη ρύθμιση.
Είναι επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν τα Μέσα Ενημέρωσης, να διασωθούν οι θέσεις εργασίας και να υποστηριχθούν οι πλέον ευάλωτοι εργαζόμενοί τους.
Είναι επιβεβλημένο η να καταβάλλει άμεσα, όπως υποσχέθηκε, την επιχορήγηση προς τα πανελλαδικά, τοπικά και περιφερειακά μέσα, με ποσά τα οποία εκκρεμούν από το 2019, από την προηγούμενη κυβέρνηση, και παράλληλα, να εξαντλήσει κάθε άλλη δυνατότητα άμεσης ή μέσω των Περιφερειών, ενίσχυσης τους.
Πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον, ένα ποιοτικό μέλλον, με επαγγελματικές αρχές δεοντολογίας και δημοσιογραφική αλληλεγγύη, που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας.
Επιπλέον είναι επιβεβλημένη η νομοθετική ρύθμιση για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου πλαισίου λειτουργίας του έντυπου Τύπου, όπως η αντιμετώπιση, το κόστος, εισαγωγής χάρτου, ο εκσυγχρονισμός της τεχνολογικής υποδομής, το κόστος διακίνησης κ.λπ.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας  σάς ζητούμε να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να προχωρήσουν όλα τα θέματα που έχουν νομοθετηθεί για τη στήριξη του έντυπου Τύπου και για άγνωστο σε εμάς λόγο, έχουν παγώσει.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αποκαταστάθηκε στην Σκόπελο η βλάβη στο Skiathos Express #SkiathosExpress - https://t.co/lj6MNAN9Qj -

  • Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη #ΕΚΠΑ #Παπαδιαμάντης - https://t.co/DcOdP3xmc4 -

  • Χωροταξική κατανομή του βοσκότοπων #βοσκότοποι - https://t.co/pfeyKBVxdV -

"Αλιεύοντας" την είδηση