Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Επιλεγμένες προσλήψεις από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους
Επιλεγμένες προσλήψεις από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους

Επιλεγμένες προσλήψεις από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους

Οι πρώτες γγελίες πρόσληψης εργζομένων πλήρους ς από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους από τον περασμένο Μάιο.

Πρόκειται κυρίως για πολυεθνικές εταιρείες που είχαν ανακοινώσει την υλοποίηση επενδύσεων μέσα στο 2015 και είχαν αναβάλει την έναρξη αυτών των επενδύσεων λόγω των περυσινών ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων (εθνικές εκλογές, , δημοψήφισμα).

Ετσι, μετά την ολοκλήρωση της ς οι διοικήσεις των πολυεθνικών επανενεργοποιούν τις επενδύσεις, προβλέποντας ότι τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες και ίσως μέχρι το τέλος του 2016 θα επικρατήσει μια σχετική ηρεμία στην οικονομία. Υπάρχουν βέβαια και οι ελληνικές εταιρείες, που αφού ολοκλήρωσαν την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους την τελευταία πικρή και επίμονη τριετία (2013-2015), ξανασχεδιάζουν τη στρατηγική τους.

Οι πρώτες προσλήψεις καταγράφονται στους κλάδους μεταφορών, καπνού, εξόρυξης μετάλλων, ς και λιανεμπορίου.

Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι περισσότερες προσλήψεις για τις απευθύνονται για θέσεις κυρίως στο , αφού έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να στηριχθούν σε μια χειμαζόμενη οικονομία όπου έχει βυθισθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Πολλοί επιχειρηματίες, μιλώντας στην «Κ», υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσουν σε ορισμένο αριθμό προσλήψεων εργαζομένων πλήρους ς τις επόμενες εβδομάδες. Το επιχειρηματικό τους ένστικτο τους καθοδηγεί για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2010 ότι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν το ήρεμο πολιτικό καλοκαίρι για να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές. Οπως αποτυπώθηκε και στην έρευνα της ICAP την πενταετία 2010-2014, το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων μετρά απώλειες περισσότερο από το 1/3 του ενεργητικού τους, εμφανίζοντας υπέρογκες ζημίες που έφθασαν αθροιστικά τα 26 δισ. ευρώ την περασμένη πενταετία.

Βέβαια, την επιχειρηματική κοινότητα προβληματίζει το γεγονός ότι η φοροκαταιγίδα σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα μπορεί να δημιουργήσει νέες απρόβλεπτες συνθήκες στην Ελλάδα τους φθινοπωρινούς μήνες.

Γι' αυτό, οι περισσότερες εταιρείες κινούνται με στόχο τη διεθνή τους παρουσία και κρατώντας άμυνα στην εγχώρια , όπου εάν επαληθευτεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, το 2016 θα είναι η 8η χρονιά ύφεσης τα τελευταία 9 χρόνια (2008-2016).

Οπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία των εισηγμένων για το α΄ τρίμηνο του 2016 παρατηρείται μια ελαφρά αύξηση της απασχόλησης κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις (με μέσο όρο άνω των 1.000 εργαζομένων) αλλά και στις εξωστρεφείς εισηγμένες. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το τίμημα που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι στις εισηγμένες από το 2008 που αρχίζει η ύφεση στην Ελλάδα μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015 που υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Στις 31/12/2007 οι εργαζόμενοι στις εισηγμένες ανέρχονταν στις 369.000 και στις 30/9/2015 είχαν υποχωρήσει στις 307.000, ενώ είναι πολύ πιθανό ο αριθμός να έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των 300.000 με το ξεκίνημα του 2016.

Δηλαδή, με απλά λόγια έχουν χαθεί πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας μόνο από τις 217 εισηγμένες του Χρηματιστηρίου, όπου υπάρχει μία λίστα 30 και πλέον εταιρειών που ανήκουν και στην κατηγορία των «ζόμπι» και δεν έχουν δείξει σημάδια ανάκαμψης πριν από την έλευση της κρίσης.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση