Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Έως σήμερα οι δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων τον Μάιο
Έως σήμερα οι δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων τον Μάιο

Έως σήμερα οι δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων τον Μάιο

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο σύστημα «Εργάνη» από τους εργοδότες οι επιχειρήσεις των οποίων παρέμειναν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που, βάσει της τελευταίας πράξης νομοθετικού περιεχομένου, μπορούσαν να θέσουν σε αναστολή το 100% του προσωπικού τους προκειμένου οι να λάβουν την ειδική που αντιστοιχεί στα 534 ευρώ για 30 ημέρες. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, οι θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν μεταξύ 5 και 10 Ιουνίου, όμως λόγω της παράτασης που δόθηκε στις αιτήσεις, είναι πολύ πιθανό οι αυτές να μετατεθούν κατά λίγες ημέρες.

Παράλληλα, ξεκίνησε και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που άρχισαν να επαναλειτουργούν μέσα στον Μάιο. Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται συγκεντρωτικά από την 1η έως και τις 7 Ιουνίου. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους, εφόσον τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα του υπουργείου Εργασίας, θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως και τις 12 Ιουνίου. Η ειδικού σκοπού είναι αναλογική των ημερών που οι ήταν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Συγκεκριμένα, δικαιούνται να λάβουν αναλογική ειδική για το πρώτο διάστημα του Μαΐου και έως την επαναλειτουργία. Για παράδειγμα, εάν η επιχείρηση επαναλειτούργησε τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ο εργαζόμενος δικαιούται για 3 ημέρες, που αντιστοιχεί σε 54 ευρώ. Εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που άνοιξαν τη Δευτέρα 11 Μαΐου, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση για 10 ημέρες που αντιστοιχεί σε 180 ευρώ. Αντίστοιχα, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 18/5 δικαιούνται 306 ευρώ για 17 ημέρες αναστολής, ενώ, τέλος, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που λειτούργησαν τη Δευτέρα  25/5 θα λάβουν 432 ευρώ (24 ημέρες).

Να σημειωθεί ότι όσες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν μαζί με εκείνες που επλήγησαν σημαντικά από την του κορωνοϊού, αλλά δεν έκλεισαν με κρατική εντολή, μπορούσαν να βγάλουν σε έως και το 60% του προσωπικού τους για διάστημα έως και τις 31 Μαΐου. Για το υπόλοιπο 40% του προσωπικού τους, οι εργοδότες ήταν υποχρεωμένοι να το επαναφέρουν στη δουλειά από την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης.

Αναστολή ώς την 1η Ιουλίου

Οι επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης μπορούν να παρατείνουν την των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή και τον Ιούνιο ή να δηλώσουν νέα για εργαζομένους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον Μάιο. Σε κάθε περίπτωση, η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες και πάντως όχι πέραν της 30ής Ιουνίου και οι εργαζόμενοι θα λάβουν ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ. Προσοχή όμως. Από την 1η Ιουλίου παύουν οι αναστολές και επιστρέφει σε ενεργό απασχόληση το 100% των εργαζομένων.

Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού, οι οποίες μπορούν είτε να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή είτε να δηλώσουν νέα αναστολή συμβάσεων για εργαζομένους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον προηγούμενο μήνα, όχι μόνο τον Ιούνιο αλλά και τον Ιούλιο. Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιουλίου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καμπανάκι Γραβάνη προς ανεμβολίαστους: Το 4ο κύμα θα σας αφορά αποκλειστικά #ανεμβολίαστοι - https://t.co/GzeJxGwkjl -

  • Σε τροχιά καύσωνα η χώρα #καύσωνας - https://t.co/FjrVO0SVFw -

  • Γλυκά Νερά: Ο 33χρονος ξήλωσε την κάμερα στο σαλόνι #ΓλυκάΝερά - https://t.co/AZTHB5Moat -

"Αλιεύοντας" την είδηση