Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Ένας σπόρος που θέλει να φέρει την άνοιξη…
Ένας σπόρος που θέλει να φέρει την άνοιξη…

Ένας σπόρος που θέλει να φέρει την άνοιξη…

«Να φανταστείς ότι σπαταλάμε εκατομμύρια δέντρα μόνο για χαρτί υγείας για την τουαλέτα, όταν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με ανανεώσιμους πόρους και τρόπους όπως είναι η κλωστική κάνναβη, που είναι ετήσια και δεν χρειάζεται να περιμένεις πολλά χρόνια για να μεγαλώσει όπως γίνεται με τα δέντρα».

Η επανακαλλιέργεια της κάνναβης στη χώρα μας, μετά από δεκαετίες δαιμονοποίησης, απαιτεί την εκ νέου ανακάλυψή της: «Περιμέναμε χρόνια να μπει σε παραγωγικό επίπεδο και μπορεί να μεταφέρουμε τεχνογνωσία από το εξωτερικό, αλλά στην ουσία είμαστε πρωτάρηδες, καθώς οι συνθήκες στην Ελλάδα και τα δεδομένα προτάσσουν να πάρουμε το θέμα από την αρχή και να το μάθουμε καλά».

Μιλάμε με τα μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΚANNABIO ΚΟΙΝΣΕΠ-Συνεταιρισμός Βιολογικής Κλωστικής Κάνναβης, Παύλο Γεωργιάδη, Μιχάλη Θεοδωρόπουλο και Γιάννη Μαλικέντζο, που αυτές τις μέρες, έχοντας απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα, μετατρέπουν σε τον θερισμό των ανθών του φυτού, ενώ είχε προηγηθεί ο θερισμός του σπόρου.

Αμέσως μετά θα προχωρήσουν στη μεταποίηση. Από τον σπόρο θα πάρουν σπορέλαιο, αλεύρι, πρωτεΐνη και βρώσιμο σπόρο, πιστοποιημένο βιολογικά, που θεωρείται υπερτροφή «αφού είναι πλούσιος σε ωμέγα 3 λιπαρά, οξέα, ενώ σε αμινοξέα περιέχει το σύνολο σχεδόν που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και έχει ίσως τη θρεπτικότερη φυτική πρωτεΐνη».

Από τους ανθούς, σε συνεργασία με μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα βγάλουν εκχύλισμα που θα κυκλοφορήσει ως συμπλήρωμα διατροφής και «φυσικό εκχύλισμα κάνναβης με υψηλά επίπεδα κανναβιδιόλης cbd, ένα καινοτόμο προϊόν που το βγάζουμε διαφορετικά απ’ ό,τι κυκλοφορεί στο εξωτερικό».

Ο στόχος τους είναι να φτιάξουν κάθετη παραγωγή από το χωράφι στο ράφι, ετοιμάζουν μονάδα μεταποίησης στον Βόλο όπου βρίσκονται και οι μεγαλύτερες εκτάσεις που καλλιεργεί ο συνεταιρισμός και περιμένουν την εξέλιξη της επενδυτικής πρότασης που έχουν υποβάλει στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.

Τα σχέδια δεν σταματούν εδώ, καθώς ετοιμάζονται στο επόμενο στάδιο να ασχοληθούν με το στέλεχος του φυτού από το οποίο μπορεί να αξιοποιηθούν η ίνα και ο ξυλώδης κορμός για την παραγωγή μονωτικών και άλλων υλικών για δόμηση και γενικά βιομηχανική χρήση.

Και μας περιγράφουν τις ιδιότητές του, προς επίρρωσιν όσων κάνουν λόγο για «το φυτό που θα σώσει τον πλανήτη»:

«Από τον σπόρο μέχρι το στέλεχος, το φυτό της κάνναβης αξιοποιείται σε όλο το φάσμα της παραγωγής και μπορεί να δώσει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και νέα πνοή στην αγροτική οικονομία.

Επιπλέον, αποτελεί ένα ιδανικό εργαλείο μετάβασης από τον αστικό τρόπο ζωής και την πόλη στον αγροτικό και την ύπαιθρο, καθώς μπορεί να παραχθεί σχετικά εύκολα από αρχάριους και νέους αγρότες, γιατί μέσα στις βασικές μας επιδιώξεις είναι η αποκέντρωση με αυτάρκεια, οικολογική συνείδηση και συνεργατικά σχήματα.

Αλλωστε το φυτό έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλημπορεί να φιλτράρει το νερό και να καθαρίσει το έδαφος από τα κατάλοιπα της συμβατικής γεωργίας, να βοηθήσει τους ανθρώπους να μεταβούν στην πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια και να δίνει και ένα επιπλέον εισόδημα στον αγρότη, προσφέρεται για κυκλική καλλιέργεια ώστε να ξεκουράζεται η γη, ενώ αξιοποιούνται και όλα τα μέρη του φυτού, δεν πετάς τίποτα, δεν έχει απόβλητα ούτε φύρα…»

Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ δημιουργήθηκε πέρσι τον Απρίλιο μόλις εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει την καλλιέργεια κάνναβης στην Ελλάδα, αρχικά από πέντε άτομα, ενώ σήμερα αριθμεί 19 μέλη.

Σε έναν χρόνο δεν πολλαπλασιάστηκαν μόνο τα μέλη αλλά και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις: από τα εννέα στρέμματα της πιλοτικής δοκιμής πέρσι, φέτος καλλιεργήθηκαν και ελπίζουν του χρόνου να τα διπλασιάσουν.

Και πρόκειται για μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση:

«Από πεποίθηση ασχοληθήκαμε με αυτόν τον τρόπο του επιχειρείν, τον θεωρούμε προσαρμοσμένο στη μικρομεσαία δυναμική μας, είμαστε νέοι άνθρωποι από διαφορετικές ειδικότητες και με μικρά κεφάλαια που τα συνθέτουμε και προσπαθούμε να κάνουμε μια κάθετη παραγωγή και μια επένδυση ουσιαστική…

Προσπαθούμε να κάνουμε μια μονάδα μεταποίησης στον Βόλο, όσοι μπορούν ρίχνουν πολλή προσωπική εργασία, νομίζουμε ότι τα εργαζόμενα μέλη μας θα αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο και ήδη στον πρώτο μας θερισμό απασχολούμε 6-7 νέους ανέργους από την περιοχή του Βόλου.

Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε τις δυνατότητες μιας υγιούς ανάπτυξης του κλάδου της βιομηχανικής κάνναβης με έμφαση στη βιολογική και συνεταιριστική παραγωγή. Και κάποτε να καταφέρουμε να αντικαταστήσουμε πολλά από τα αντικείμενα -όπως για παράδειγμα τα πλαστικά μιας χρήσης- που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας με κάνναβης…»

Πηγή: efsyn.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένια μετάλλια από Ντούσκο και Αναστασιάδου #κωπηλασία - https://t.co/8Ttc1EJXEy -

  • Τσιτσιπάς: Στον επόμενο γύρο του Roland Garros #ΣτέφανοςΤσιτσιπάς - https://t.co/1bVwW98YiE -

  • Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα social media; - https://t.co/lGAOup87kt -

"Αλιεύοντας" την είδηση