Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » EN.KA Βόλου: Τι να προσέξουμε αν αλλάξουμε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας
EN.KA Βόλου: Τι να προσέξουμε αν αλλάξουμε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας

EN.KA Βόλου: Τι να προσέξουμε αν αλλάξουμε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ένωση Κτναλωτών Βόλου & ς γίνεται πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα δέκτης ερωτήσεων αλλά και παραπόνων για τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Οι επιθετικές εμπορικές πολιτικές αυτών των εταιρειών μέσα από συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις ή δελεαστικές διαφημίσεις, μπορεί να οδηγήσουν τους καταναλωτές σε βιαστικές και ασύμφορες αποφάσεις.

Η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρικής ς για να είναι επικερδής για τον καταναλωτή πρέπει αυτός να είναι ενημερωμένος και να γνωρίζει τα εξής:

– Δεν αλλάζουμε προμηθευτή υπό πίεση, αλλά κάνουμε έρευνα ς.

– Υπολογίζουμε, αθροίζοντας τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, τις kWh που καταναλώνουμε σε ετήσια αλλά και 4μηνιαία βάση. Αν έχουμε νυχτερινό τα αθροίζουμε ξεχωριστά.

– Ζητάμε έγγραφες προσφορές από τις εταιρείες με βάση τα kWh, για σταθερές τιμές χωρίς ΦΠΑ σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης.

– Προσοχή, δεν «τσιμπάμε» από τις δελεαστικές άπαξ προσφορές, ολιγόμηνες εκπτώσεις, δωρεάν συνδέσεις, ασφάλιση, μπόνους, χωρίς πάγια κλπ. που ελάχιστα επηρεάζουν το τελικό κόστος.

– Στην προσφορά πρέπει να αναφέρεται η τιμή του παγίου για το ημερήσιο ή και το νυχτερινό ρεύμα, το μονοφασικό ή το τριφασικό, της αρχικής εγγύησης και αν υπάρχει έκπτωση συνέπειας.

– Σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρώνουμε εγγύηση, αν καταθέσουμε πάγια εντολή πληρωμής σε .

Αφού λάβουμε και συγκρίνουμε 3 τουλάχιστον προσφορές αποφασίζουμε λαμβάνοντας υπόψη και τα εξής:

– Δεν υπογράφουμε τη σύμβαση για αλλαγή προμηθευτή πριν την μελετήσουμε προσεκτικά.

– Ενημερωνόμαστε για την ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης π.χ. δύο έτη και αν υπάρχει πρόστιμο (ποινή) πρόωρης διακοπής της σύμβασης πριν τη λήξη.

– αν υπάρχουν αναπροσαρμογής (αύξησης) της χρέωσης.

– τη συχνότητα έκδοσης των λογαριασμών (μηνιαίος κτλ.) και τους τρόπους εξόφλησης.

– τη διαδικασία και το χρόνο διακοπής της σύνδεσης λόγω οφειλής.

Τέλος, οφείλουμε να γνωρίζουμε τα παρακάτω:

– Η αλλαγή  προμηθευτή ρεύματος δεν επιτρέπεται εφόσον δεν έχουν εξοφληθεί ή δεν έχουν διακανονιστεί οι προς τον υφιστάμενο προμηθευτή.

– Οι «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις» (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ) και οι χρεώσεις υπέρ τρίτων Δημοτικά Τέλη, , λοιπές χρεώσεις κλπ. είναι ίδιες ανεξαρτήτως προμηθευτή και επομένως οι μειώσεις που διαφημίζουν οι εταιρείες είναι πολύ μικρότερες στον τελικό λογαριασμό.

– Αν και επιτρέπεται να συνάψουμε σύμβαση εκτός εμπορικού καταστήματος στο σπίτι μας ή ηλεκτρονικά ή με τηλεφωνική συγκατάθεσή μας, καλό είναι να το αποφεύγουμε. Ωστόσο, έχουμε δικαίωμα να αλλάξουμε γνώμη και να υπαναχωρήσουμε χωρίς αιτιολογία εντός 14 ημερών.

– Δεν υπερβαίνουμε τις 1600 και κυρίως τις 2000 kWh το 4μηνο, διότι οι χρεώσεις ΥΚΩ  εκτοξεύονται! Δείτε τον οδηγό εξοικονόμησης ενέργειας: https://www.enkavolou.gr/index.php/2010-10-17-09-59-42/842-2017-03-15-06-41-08

Στην δραστηριοποιούνται 15 περίπου εταιρείες σε αυτό το τομέα. Δεν αποφασίσουμε υπό τη πίεση τηλεφωνημάτων ή δελεαστικών πακέτων, αλλά μετά από έρευνα και σύγκριση των πραγματικών προσφορών.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση