Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Εμμένει σε απολύσεις η βιομηχανία “Λεβεντέρης”
Εμμένει σε απολύσεις η  βιομηχανία “Λεβεντέρης”

Εμμένει σε απολύσεις η βιομηχανία “Λεβεντέρης”

Σε απολύσεις 7-10 ατόμων από το σύνολο των 24 εργαζόμενων θα προχωρήσειη εταιρία Λεβεντέρης, όπως προέκυψε από τη χθεσινή τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Με αυτό το δεδομένο αντιδρούν οι εργαζόμενοι, που σήμερα έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΒ και ζητούν συνάντηση με τη διεύθυνση του εργοστασίου για να βρεθεί λύση, όπως ζητά και η Επιθεώρηση.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι ενώ η παραγωγή έχει σταματήσει, λόγω των συνεχιζόμενων τετράωρων στάσεων εργασίας εδώ και τρεις εβδομάδες, η εταιρία εισάγει και πουλάει συρματόσχοινα στην αγορά και κάνουν λόγο για προειλημμένη απόφαση που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2012 και έχει στόχο να μειωθεί σημαντικά το εργατικό κόστος, καθώς ήδη παγιώθηκε η εκ περιτροπής εργασία, εδώ και τρία χρόνια.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βενιζέλος Λούπας, τόνισε ότι πριν το 2012 το εργοστάσιο δούλευε τρεις βάρδιες και τα Σαββατοκύριακα, για να ανταποκριθεί στις παραγγελίες για τη ΔΕΗ, τα Ελληνικά Καλώδια και πολλούς πελάτες της Πανελλαδικά. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα πάει σε εκ περιτροπής εργασία, για εννέα μήνες ετησίως και για τρεις μήνες σε πλήρη εργασία, κάτι που οι εργαζόμενοι δέχτηκαν για να βοηθήσουν την επιχείρηση.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος αν φοβάται το lock out εκ μέρους της εταιρίας, είπε ότι πλέον οι εργαζόμενοι φοβούνται τα πάντα, προσθέτοντας είναι ένα πιθανό σενάριο.

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Αποστόλης Τάκος έκανε λόγο για προσχεδιασμένη κίνηση εκ μέρους της εταιρίας η οποία δεν αντιμετώπιζε προβλήματα από την κρίση.

Η εταιρία τόνισε στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι θα κάνει και νέες απολύσεις και ο αντιπρόεδρος είπε ότι δεν φαίνεται να βάζει εργολάβο στο εργοστάσιο.

«Η κοινωνία πρέπει να μάθει τι συμβαίνει», δήλωσε προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι βάζουν πλάτη όσο δεν πάει και κάλεσε τις ελεγκτικές αρχές να επισκεφθούν το εργοστάσιο, για να δουν τι συμβαίνει.

Να σημειωθεί ότι με το καθεστώς αυτό πέρασαν δύο χρόνια και τον Φεβρουάριο του 2016 η εταιρία ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, για περικοπές στο κόστος παραγωγής, στο οποίο ανταποκρίθηκαν δύο εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα επαναλήφθηκε και έληξε στις 15 Μαΐου, με άλλες δύο αποχωρήσεις και στο τέλος του προηγούμενου μήνα ανακοίνωσε τρεις απολύσεις μιας εργαζόμενης στο λογιστήριο, ενός ατόμου στην παραγωγή και του μοναδικού ηλεκτρολόγου.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και προκήρυξαν τετράωρες στάσεις εργασίας, που συνεχίζονται εδώ και τρεις εβδομάδες. Όπως ανέφερε, σε προσπάθεια που έγινε για επικοινωνία με τη διεύθυνση του εργοστασίου, ώστε να γίνει συνάντηση, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητήθηκε να γίνει συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο η εταιρία επιμένει να γίνουν7-10 απολύσεις ακόμη, κάτι που απορρίπτουν οι εργαζόμενοι, που δέχονται μειώσεις μισθών, αλλά όχι και απολύσεις.

Οι συνδικαλιστές είπαν ότι αν και η παραγωγική διαδικασία έχει σταματήσει στο εμπόριο κυκλοφορούν συρματόσχοινα, γεγονός που οι ίδιοι αποδίδουν σε εισαγωγή πιο φθηνών προϊόντων, οπότε οι εργαζόμενοι περισσεύουν.

Τέλος, τόνισαν ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τριμερή συνάντηση στο υπουργείο, που αρχικά είχε καθοριστεί για την περασμένη Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε, διότι η εταιρία την ίδια μέρα είχε ορίσει γενική συνέλευση μετόχων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση