Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » ΕΚΒ: Είναι η ώρα της υπεύθυνης στάσης
ΕΚΒ: Είναι η ώρα της υπεύθυνης στάσης

ΕΚΒ: Είναι η ώρα της υπεύθυνης στάσης

Μ’ ένα νομοσχέδιο – έκτρωμα στα σκαριά, που «πιάνει» τα αντεργατικά μέτρα, από εκεί πού τα είχε αφήσει σε εκκρεμότητα ο κ. Βρούτσης, την εποχή των μνημονίων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει την χαριστική βολή στους ήδη βαριά πληττόμενους (λόγω του κορωναϊού) εργαζόμενους.

Με το ακραίο νομοσχέδιο για τις υπερωρίες, τον επίσης εργατοκτόνο νόμο, που ετοιμάζει, για την πλήρη «λαστιχοποίηση» της εργασίας, αλλά και αυτόν για την του 1264/82, η κυβέρνηση παρακάμπτει και απαξιώνει εντελώς τα αντιπροσωπευτικά Όργανα των εργαζομένων και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, θεσμοθετώντας προκλητικώς νέα εργοδοτικά «δώρα». Ειδικότερα:

Με το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τις υπερωρίες οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν α λα καρτ, σύμφωνα με τα εργοδοτικά πλάνα παραγωγής και θα αμείβονται κατά…. βούληση, είτε θα «πατσίζουν» την εργασία γαλέρας, με ρεπό και άλλα «συμφωνημένα ισοδύναμα», ήτοι με την μορφή μειωμένου ωραρίου ή, ακόμη και με πληρωμή σε είδος!

Στην πράξη, η κυβέρνηση περνάει ύπουλα την της θεσμοθετημένης αμοιβής, αλλά και της έννοιας της σταθερής εργασίας (8ωρο, πενθήμερο), που προκύπτει με σαφήνεια από την ισχύουσα ΕΓΣΣΕ και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Ο μισθωτός γίνεται «μπαλλάκι» των εργοδοτών, οι δε Συλλογικές Συμβάσεις στην ουσία ακυρώνονται και αντικαθίστανται, από ατομικές συμβάσεις, προκύπτουσες μέσα από «διμερείς διαπραγματεύσεις» με την εργοδοσία, με δυσμενείς επίσης επιπτώσεις και για το Ασφαλιστικό σύστημα, του οποίου, σημειωτέον, ήδη επιχειρείται η κατεδάφιση, με την σταδιακή στροφή προς ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα, γεγονός που αναμένεται να γιγαντώσει τα ταμειακά του ελλείμματα.

Το Ε.Κ. Βόλου, καλεί τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Νομού που εκπροσωπούν την κυβέρνηση, να το σκεφτούν καλά, πριν βάλουν την υπογραφή τους στα νέα νομοθετικά δωράκια στους εργοδότες. «Δημόσια διαβούλευση» με τέτοιες προειλημμένες, ωμές αποφάσεις, που απαξιώνουν την έννοια του διαλόγου, αναζητούν «συνεργούς» στο αντεργατικό έγκλημα» και «σαλαμοποιούν», κάτω από τον κοινωνικό διάλογο, τις ευθύνες, δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι η ώρα της ανάληψης ευθυνών και όχι της αναζήτησης… συνεργών!

Ως το πρώτο Εργατικό Κέντρο της Χώρας ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να γίνουμε συνεργοί στην αυτής της ιστορικής, κερδισμένης με αιματοβαμμένους και με θυσίες, κατάκτησης του εργατικού Κινήματος. Αφήνουμε η ιεροσυλία αυτή, να βαραίνει ιστορικά τον κ. Βρούτση, και όσους την συνυπογράψουν.

Στον αντίποδα αυτής της κυβερνητικής πρακτικής, που χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό για να πλήξει τα εργατικά δικαιώματα, το Συνδικαλιστικό Κίνημα ζητεί την άμεση και χωρίς περιστροφές, λήψη ουσιαστικών μέτρων, που θα έχουν πραγματικό αντίκρυσμα, γι’ αυτούς που καίρια πλήττονται και όχι για τα μεγάλα επιχειρηματικά «κοράκια», που καραδοκούν να καταφάνε τα όσα απόμειναν εργατικά δικαιώματα.

Ζητάμε από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να τοποθετηθούν με σαφήνεια, όχι με τη γλώσσα των «ψυχρών αναλογιστικών μελετών και των αριθμών», που λαμβάνουν υπόψη τις αξιώσεις του κεφαλαίου, αλλά με τα αποκαρδιωτικά στοιχεία που αφορούν στην οικονομική εξαθλίωση της πλατειάς λαϊκής και εργατικής τάξης, η οποία καθημερινά (και όχι μόνο από βιολογικούς «ιούς») εξοντώνεται.

 Για Χρυσής Αυγής

Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου εν αναμονή της αυριανής ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης για τη «Χρυσή Αυγή», ενώνει τη φωνή της με όλους εκείνους που ζητούν την κάθαρση, εναντιώνονται και συγκρούονται με φασιστικές πρακτικές, με τάγματα εφόδου, που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν για να επιβάλλουν τις θέσεις και τις αντιλήψεις τους.

Το της δίκης εκτός από δικαίωση για τους συγγενείς του Παύλου Φύσσα, θα κρίνει την ποιότητα και την ουσία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Οι εκφοβισμοί και οι απειλές της Χρυσής Αυγής δεν έχουν θέση στην Ελληνική κοινωνία. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έχουν θέση στη φυλακή όσοι επιβουλεύονται τις δημοκρατικές ελευθερίες όλων μας.

Άλλωστε, το Εργατικό Κίνημα από αυτήν την ανάγκη γεννήθηκε: να αγωνίζεται ενωμένο και με όλες του τις δυνάμεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για τα λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που, κάθε φορά, τον γεννά.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τέλος Ιουνίου τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου» - https://t.co/SjL0VtPdrs -

  • Νέος Πρύτανης του Π.Θ. ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης #πρύτανηςΠανεπιστημίουΘεσσαλίας - https://t.co/i4FWLwv6PM -

  • Στον Βόλο ο Δημήτρης Κουτσούμπας #ΔημήτρηςΚουτσούμπας - https://t.co/GZISPk1xLM -

"Αλιεύοντας" την είδηση