Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου ζητά η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Τελετών
Εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου ζητά η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Τελετών

Εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου ζητά η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Τελετών

Τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλισίου γι τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας γραφείων τελετών, βάσει των προτάσεων και του σχεδίου νόμου που κατέθεσε προ τριετίας στα συναρμόδια Υπουργεία, ζητά η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος.

Τα παραπάνω τόνι μέλη της που έδωσαν συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα θα ξεκινήσουν .

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Αγγελέτος είπε ότι ο κόσμος έφτασε στο χτένι και ότι ενώ προ τριετίας παραδόθηκε πολυσέλιδο υπόμνημα εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου, στον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη και στα συναρμόδια υπουργεία, εκτός από τις υποσχέσεις δεν έγινε το παραμικρό.

“Στην Ελλάδα υπάρχει μόλις μια υπουργική απόφαση του 1983 περί ίδρυσης και λειτουργίας των γραφείων τελετών, που συμπληρώθηκε με έναν δευτερεύοντα κανόνα, εντελώς άσχετο με το θέμα” ανεφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Η  Ένωση έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, αλλά και για την ίδρυση Σχολής Επαγγελματιών Κηδείας, τη στιγμή που άλλα Ευρωπαϊκά κράτη έχουν πλήρη νομοθεσία για το λειτούργημα, εδώ και περίπου 200 χρόνια, ενώ αντίστοιχη νομοθεσία υπάρχει και στην Κύπρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Βασίλης Νιζάμης που ανέφερε  ότι από τα 190 χρόνια ίδρυσης του Ελληνικού Κράτος, οι εκάστοτε κυβερνήσεις θέσπισαν μόλις μια υπουργική απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία γραφείων τελετών και μάλιστα αυτός που τη συνέταξε διακατεχόταν από φοβίες, καθώς υπάρχουν πολλές απαγορεύσεις για ψυχολογικούς λόγους.

Ο  ίδιος είπε ότι  το πρέπει να φροντίσει για να νομοθετηθούν πράγματα που οι λειτουργοί αντιμετωπίζουν καθημερινά όπως η προστασία από μεταδοτικές νόσους και άλλα διαδικαστικά που έχουν να κάνουν με τα ήθη και έθιμα και με τη θρησκεία ενός ανθρώπου που φεύγει από τη ζωή.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι εγχειρίδιο που συνέγραψε η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος και πληροφορήθηκαν οι ξένοι, μέσω της συμμετοχής της στην Παγκόσμια Οργάνωση, ήδη διδάσκεται στον Καναδά και σειρά έχουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι επαγγελματίες λειτουργοί, το μόνο που ζητούν από την Πολιτεία είναι να νομοθετήσει σ' αυτά που εφαρμόζουν ήδη. Για το λόγο αυτό κατατέθηκε ένα υπόμνημα πλέον των 100 σελίδων που περιλαμβάνει ακόμη και το νόμου», τόνισε ο κ. Νιζάμης.

Λόγω του  νομικού πλαισίου, που είναι ελλιπέστατο, καθώς ορίζει ότι κάποιος μπορεί ν' ανοίξει γραφείο τελετών χωρίς νεκροφόρα, ο νομικός σύμβουλος είπε ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι η Αστυνομία πολλές φορές ζητά να ενημερωθεί από την Ένωση για τη νομοθεσία, σχετικά με καταγγελίες που γίνονται.

Ο κ. Νιζάμης εξέφρασε την πολύ έντονη φωνή διαμαρτυρίας των επαγγελματιών και έστειλε ότι εκτός από τους φόρους, υπάρχουν και οι πολίτες που καλούν την Πολιτεία να νομοθετήσει, για το δημόσιο συμφέρον.

Για τις στρεβλώσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας είπε ότι στη χ μας τα Νοσοκομεία διαθέτουν μόνο ψυκτικούς θαλάμους, μπορεί να ανοίξει κάποιος γραφείο χωρίς νεκροφόρα, ενώ τα συγκεκριμένα έχουν χαρακτηριστεί φορτηγά και επιβατικά – και όχι επαγγελματικά – για να επιβαρύνονται με τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα κυβικά τους. Επίσης, τόνισε ότι η νομοθεσία ορίζει ότι το γραφείο κηδειών δεν πρέπει να έχει φέρετρα, για «ψυχολογικούς λόγους».

Ο κ. Νιζάμης είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν χώροι στα γραφεία ώστε να συγκεντρώνονται οι συγγενείς του νεκρού για να ασχολούνται με τον άνθρωπό τους, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, στις περιπτώσεις που δεν μπορεί κάποιος να τον έχει στο διαμέρισμα ή στο σπίτι του.

Επίσης ζήτησε να ρυθμιστούν θέματα όπως η μεταφορά των σορών από τα Νοσοκομεία και να μπει κώδικας δεοντολογίας.

Για τα αποτεφρωτήρια

Όσον αφορά τα αποτεφρωτήρια ο νομικός σύμβουλος  τόνισε ότι η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος συνέβαλε στο  να περάσει η νομοθεσία για την , ωστόσο δεν υπάρχει αποτεφρωτήριο, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα, καθώς πολλοί πηγαίνουν στη Βουλγαρία για να αποτεφρώσουν συγγενείς τους.

Μάλιστα  ζήτησε από την Πολιτεία να βάλει τις προδιαγραφές και να μην αναθέτει αποκλειστικά την κατασκευή αποτεφρωτηρίων στους Δήμους, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς θα μπορούσε να γίνει και από μια εταιρία.

 

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος Θεσσαλίας Θωμάς Κωνσταντέλλος και ο αντιπρόεδρος Μαγνησίας Σάββας Μαυρογένης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση