Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Έκλεισαν τα διαγνωστικά
Έκλεισαν τα διαγνωστικά

Έκλεισαν τα διαγνωστικά

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Η μόνη εξαίρεση στις κινητοποιήσεις είναι το άνοιγμα των μονάδων με προσωπικό ασφαλείας από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. και για όλη την τρέχουσα εβδομάδα «αποκλειστικά και μόνο για την παράδοση αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στις σχετικές αφίσες που έχουν αναρτηθεί έξω από τα διαγνωστικά. Ουσιαστικά, για τους που πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε διαγνωστικές εξετάσεις η μόνη λύση –για όσο διάστημα διαρκεί η απεργία– είναι τα εργαστήρια του δημόσιου τομέα (νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας), τα οποία ωστόσο ήδη έχουν τεράστιο όγκο εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις έως ότου ικανοποιηθεί το βασικό τους αίτημα που είναι η μη χρέωση από τον ΕΟΠΥΥ του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής ποσών που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ) του δεύτερου εξάμηνου του 2018 και το οποίο εκτιμάται στα 50-55 εκατομμύρια . Οι κινητοποιήσεις είτε θα συνεχιστούν ως έχουν είτε θα λάβουν τη μορφή της αναστολής παροχής υπηρεσιών με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ. Σε αυτή την περίπτωση τα εργαστήρια θα ανοίξουν αλλά θα λειτουργούν ιδιωτικά που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν όλο το κόστος των εξετάσεων.

Κάλεσμα για εκτόνωση της ααράθεσης απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος αναμένεται –εκτός απροόπτου– να συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών προκειμένου να αναζητηθεί εκ νέου μία λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Οπως δήλωσε, χθες, «αυτό το οποίο αναζητούμε είναι ένας μηχανισμός δικαιότερης κατανομής του claw back για το δεύτερο εξάμηνο εξάμηνο του 2018. Εχουμε μία συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών κι ελπίζουμε να υπάρξει σύνεση από όλους, ώστε να πάμε σε μία εκτόνωση αυτής της τριβής και αυτής της ααράθεσης, η οποία προφανώς ταλαιπωρεί τους ». Και συνέχισε, «δεν θέλουμε αυτό το πράγμα να συμβαίνει στην καθημερινότητα και πολύ περισσότερο σε μία προεκλογική περίοδο κατά την οποία τα περιθώρια νομοθετικών πρωτοβουλιών είτε άλλων κινήσεων που έχουν μάλιστα δημοσιονομικό κόστος είναι πάρα πολύ περιορισμένα».

Αναστολή της συλλογικής σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών φυσικος σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, η οποία ξεκίνησε χθες και θα λήξει αύριο αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών που ζητεί την του νόμου για τις υποχρεωτικές (claw back και rebate), αλλά και αύξηση του προϋπολογισμού για τη φυσικο με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Οι κινητοποιήσεις των φυσικοθεραπευτών θα κορυφωθούν αύριο με κλείσιμο όλων των εργαστηρίων τους και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ.

 

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση