Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Εισφορές-σοκ σε επαγγελματίες λόγω λανθασμένων υπολογισμών
Εισφορές-σοκ σε επαγγελματίες λόγω λανθασμένων υπολογισμών

Εισφορές-σοκ σε επαγγελματίες λόγω λανθασμένων υπολογισμών

Σωρεία λαθών στις εισφορές του 2018 διαπιστώνουν ο ένας μετά τον άλλον, μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου ς, καθώς στις καταβληθείσες εισφορές του 2016 συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις προβλεπόμενες καταβλητέες εισφορές, και ποσά που αφορούν αναγνώριση χρόνου ασφάλισης ή καθυστερούμενες εισφορές από δόσεις ρυθμίσεων…

Στην πράξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επιπλέον επιβάρυνση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι η επιλογή του υπουργείου να συμπεριληφθούν στα ειδοποιητήρια του 2018 οι καταβληθείσες εισφορές του 2016 και όχι οι καταβλητέες εισφορές του 2017, όπως αναφέρεται στον νόμο, ευνοεί κάποιους που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν καταβάλει εισφορές το συγκεκριμένο έτος.

Με αφορμή τις που έλαβε από τα μέλη του, για τα λάθη, τις παραλείψεις και τα σφάλματα που περιλαμβάνονται στα ειδοποιητήρια πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών του 2018, το ΒΕΑ έστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος και συναντήθηκε χθες με μέλη του.

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επισήμαναν στον υφυπουργό ότι συμπεριλήφθηκαν στη βάση υπολογισμού των εισφορών του 2018 ποσά που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι ως εισφορές το 2016, αντιστοιχούσαν όμως σε χρήματα που είχαν δοθεί για αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, καθυστερούμενες, ρυθμισμένες ή βεβαιωμένες εισφορές καθώς και τις προσ τους, με αποτέλεσμα «την αφξη και τον στραγγαλισμό της όποιας μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έχει απομείνει στην Ελλάδα».

Βεβαίως, τόσο ο πρόεδρος του ΒΕΑ Π. Ραβάνης όσο και εκείνος της Γ. Καββαθάς ανέφεραν στον υφυπουργό ότι υπάρχει λύση, και αυτή είναι ο υπολογισμός των εισφορών με βάση την κατά δήλωση των ασφαλισμένων στον δεύτερο μήνα του έτους, των καθαρών κερδών τους, ώστε ο συμψηφισμός που θα γίνεται μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης να έχει σχεδόν μηδενική απόκλιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους του ΒΕΑ ότι η διαδικασία υπολογισμού των ποσών, συνυπολογίζοντας και τις καταβληθείσες εισφορές του 2016, θα ισχύσει μόνο κατά το φετινό μεταβατικό στάδιο και δη, έως τον Σεπτέμβριο, καθώς στη συνέχεια, όπως προβλέπει και η σχετική εγκύκλιος, θα γίνει η με βάση τα ποσά που αντιστοιχούν στις καταβλητέες εισφορές του 2017. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους αλλά και να επιλέξουν τη λύση της «μερικής καταβολής εισφορών», πληρώνοντας κατά προσέγγιση τα ποσά εισφορών που αντιστοιχούν στα πραγματικά τους εισοδήματα.

Αντίστοιχα, υπογραμμίστηκε ότι οι και οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα αλλά και ικανότητα για να καλύπτονται από τις παροχές υγείας του δημόσιου συστήματος, αρκεί να καταβάλλουν έως και τον Σεπτέμβριο (που προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός του 2018) τις κατώτατες εισφορές που προβλέπονται.

Να σημειωθεί βέβαια, ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των εισφορών που καταβλήθηκαν το 2017, υπολογίστηκαν όμως σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2015 και όχι του 2016. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, τα αποτελέσματα του συμψηφισμού αυτού θα συμπεριληφθούν στα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ αμέσως μετά το Πάσχα. Στον αντίποδα, οι εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ σε χιλιάδες μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους, που εκκρεμούν εδώ και 15 μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες θα πιστωθούν στα ειδοποιητήρια Ιουλίου.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση