Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Έφτασε η ώρα του σοκ για τα μπλοκάκια
Έφτασε η ώρα του σοκ για τα μπλοκάκια

Έφτασε η ώρα του σοκ για τα μπλοκάκια

Αντιμέτωποι με το ασφαλιστικό χαράτσι βρίσκονται πλέον και “τυπικά” όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Την Παρασκευή υπέγραψε την εφαρμοστική εγκύκλιο για τα μπλοκάκια ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος . Η επιβολή εισφορών  20% επί του εισοδήματος που δήλωσαν στην εφορία όσοι αμείβονται με μπλοκάκι προβλεπόταν στο νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο χρειαζόταν η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2017.

Έτσι μαζί με όλους τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους, όσοι αμείβονται με “μπλοκάκια” θα πρέπει να περιμένουν ειδοποιητήρια τις αμέσως επόμενες μέρες για να καταβάλλουν την πρώτη μηνιαία των νέων εισφορών τους (σ.σ. του μηνός Ιανουαρίου) μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Η εισφορά 20% θα επιβληθεί καταρχάς στο καθαρό (δηλ. απαλλαγμένο από τις δαπάνες και τις ) εισόδημα το οποίο δήλωσαν τα μπλοκάκια το 2015.

Η εισφορά 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης μοιράζεται σε 6,67% για τον εργαζόμενο και σε 13,33% για τον εργοδότη. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την εγκύκλιο και η εισφορά για την υγεία θα μοιραστεί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, αν και δεν δίδονται περισσότερες πληροφορίες.

Η εγκύκλιος αυτή αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που υπάγονται ή θα υπάγονταν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, στην ασφάλιση του ΟΑ και του ΕΤΑΑ, εφόσον το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά).

Ειδικότερα, εφόσον το εισόδημα προέρχεται από την άσκηση διαρκούς -και όχι ευκαιριακής- επαγγελματικής δραστηριότητας, και μόνο από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά), προκύπτει ουσιαστικά αποκλειστικότητα ως προς το/τα πρόσωπο/α που αποδέχεται/ονται τις σχετικές Επομένως, επί του εισοδήματος αυτού υπολογίζονται ύψους 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης, κατανεμημένο κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του αντισυμβαλλόμενου.

Αντίστοιχα κατανέμονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, σε όσες κατηγορίες ασφαλισμένων υφίσταται υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση των κλάδων αυτών (δηλαδή επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ) λόγω της ιδιότητάς τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι.

Ο ασφαλισμένος οφείλει να αναγράφει στο Παροχής Υπηρεσιών (σ.σ. μπλοκάκι) που εκδίδει στον αντισυμβαλλόμενό του (σ.σ. εργοδότη) , ότι υπάγεται στην εν λόγω ρύθμιση.

Αντίστοιχα, και μέχρι το τέλος εκάστου ημερολογιακού μήνα, ο εν λόγω αντισυμβαλλόμενος υποχρεούται να υποβάλει για τον ασφαλισμένο που υπάγεται στην ανωτέρω ρύθμιση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση, προβαίνοντας σε κατανομή της συμφωνηθείσας αμοιβής ανά μήνα, με βάση τη διάρκεια της σύμβασης.

Οι οι οποίοι αρχικά υπήχθησαν στις παραπάνω διατάξεις καθώς πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις, αλλά στη συνέχεια τις απώλεσαν (επειδή, για παράδειγμα, παρείχαν σε περισσότερους αντισυμβαλλομένους είτε επειδή δεν είχαν κανέναν αντισυμβαλλόμενο), για το διάστημα που ακολουθεί την έκπτωση από τις ρυθμίσεις της ανωτέρω παραγράφου, καταβάλλουν εισφορές ως μη μισθωτοί.

Έτσι, εάν στη διάρκεια του ημερολογιακού έτους παρασχεθεί υπηρεσία και σε τρίτο αντισυμβαλλόμενο, ο ασφαλισμένος οφείλει να γνωστοποιήσει τούτο στον ΕΦΚΑ, με σχετική αίτηση-δήλωση, ώστε να επέλθει η σχετική μεταβολή στο μητρώο και να ενημερωθεί/ούν ο/οι αντισυμβαλλόμενος/οι προκειμένου να απαλλαγεί/ούν από την ανωτέρω υποχρέωση.

Όπως και για κάθε άλλη κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, στο τέλος εκάστου έτους θα πραγματοποιείται και συμψηφισμός μεταξύ των καταβληθεισών κατά τους ανωτέρω μήνες εισφορών και των οφειλόμενων εισφορών, με βάση το πραγματικό εισόδημα που προκύπτει από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας (όπως αυτό προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος).

 

πηγή:capital,gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση