Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Η Ε. Ε. προτείνει στην Ελλάδα 6,4 εκατ. ευρώ μετά το κλείσιμο του σουπερμάρκετ «Λάρισα»
Η Ε. Ε. προτείνει στην Ελλάδα 6,4 εκατ. ευρώ μετά το κλείσιμο του σουπερμάρκετ «Λάρισα»

Η Ε. Ε. προτείνει στην Ελλάδα 6,4 εκατ. ευρώ μετά το κλείσιμο του σουπερμάρκετ «Λάρισα»

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παρασχεθούν στην Ελλάδα 6,4 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) για να βοηθήσει 557 πρώην εργαζομένους της αλυσίδας σουπερμάρκετ «Λάρισα» να βρουν νέες , καθώς και να συμπεριλάβει 543 νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ) στις προβλεπόμενες δράσεις. Η πρόταση έχει πλέον διαβιβαστεί για στο Ευρωπαϊκό και στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Η   Marianne Thyssen, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την εργασιακή κινητικότητα, δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή θα βοηθήσει πάνω από 1000 άτομα να προετοιμαστούν για νέες και νέες ευκαιρίες» και συνέχισε: «οι έλληνες εργαζόμενοι βιώνουν μια δύσκολη εποχή και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για τους στηρίξουμε. Χαίρομαι που η Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για στήριξη από το ΕΤΠ των απολυμένων εργαζόμενων, καθώς και των νέων ΕΑΕΚ».

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για στήριξη από το ΕΤΠ μετά την πτώχευση των συνεταιριστικών σουπερμάρκετ «Λάρισα» και τις επακόλουθες απολύσεις των 422 υπαλλήλων και 135 εργαζομένων-ιδιοκτητών. Οι εν λόγω απώλειες θέσεων εργασίας ήταν το αποτέλεσμα της παρατεταμένης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έχει επηρεάσει σοβαρά την ελληνική οικονομία.

Τα μέτρα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ θα βοηθήσουν τους εργαζομένους και τους ΕΑΕΚ να βρουν νέες θέσεις εργασίας, παρέχοντάς τους επαγγελματική καθοδήγηση, επαγγελματική κατάρτιση, παροχή συγκεκριμένων συμβουλών όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, συνεισφορά για τη σύσταση επιχειρήσεων και διάφορα .

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του πακέτου είναι 10,7 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το ΕΤΠ θα συνεισφέρει 6,4 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ιστορικό

Το 1986 μια ομάδα μικρών παντοπωλείων στο νομό Λάρισας σύστησε συνεταιρισμό (Σουπερμάρκετ Λάρισα). Ο συνεταιρισμός αναπτύχθηκε γρήγορα και άνοιξε νέα καταστήματα ενσωματώνοντας νέους εργαζόμενους-ιδιοκτήτες. Η επιχείρηση κατέληξε να διαθέτει 42 καταστήματα και 600 εργαζόμενους και εργαζόμενους-ιδιοκτήτες. Η επιτυχής ανάπτυξη του συνεταιρισμού διεκόπη από την οικονομική και .

Οι περισσότερες απολύσεις συγκεντρώνονται στη Θεσσαλία, ιδίως στην επαρχία της Λάρισας. Υπάρχει έλλειψη θέσεων εργασίας στην περιφέρεια σε σύγκριση με τον υψηλό αριθμό των ατόμων που ζητούν εργασία, ενώ η μακροχρόνια είναι υψηλή.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΤΠ για την περίοδο 2014-2020, τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτηση για συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠ ώστε να λάβουν μέτρα για τους νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ) και διαμένουν σε περιφέρειες επιλέξιμες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων (ΠΑΝ) μέχρι έναν αριθμό ίσο προς εκείνο των υποστηριζόμενων απολυμένων εργαζομένων. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα ζήτησε επίσης να παρασχεθούν εξατομικευμένες υπηρεσίες σε έως 543 νέους ΕΑΕΚ ηλικίας κάτω των 30 ετών, δεδομένου ότι οι απολύσεις έλαβαν χώρα σε επιλέξιμες περιφέρειες ΠΑΝ.

Το μεγαλύτερο άνοιγμα των εμπορικών συναλλαγών με τον υπόλοιπο κόσμο οδηγεί σε συνολικά οφέλη για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά και σε απώλεια θέσεων εργασίας, ιδίως σε ευαίσθητους τομείς και μεταξύ εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση. Το ΕΤΠ συστάθηκε για την υποστήριξη όσων προσαρμόζονται στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Από την έναρξη λειτουργίας του το 2007, το ΕΤΠ έχει λάβει 144 αιτήσεις. Περίπου 576 εκατ. ευρώ έχουν ζητηθεί για να βοηθηθούν περισσότεροι από 133.150 εργαζόμενοι και 3.944 ΕΑΕΚ.

Το Ταμείο θα συνεχίσει το έργο του κατά την περίοδο 2014-2020 ως έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ, με περαιτέρω βελτιώσεις στη λειτουργία του. Το πεδίο εφαρμογής του διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει εργαζόμενους που απολύθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς και τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, τους αυτοαπασχολούμενους και, κατά παρέκκλιση μέχρι τα τέλη του 2017, τους νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ) και διαμένουν σε περιφέρειες επιλέξιμες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων (ΠΑΝ), μέχρι έναν αριθμό ίσο προς εκείνο των υποστηριζόμενων απολυμένων εργαζομένων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σκληρές κυρώσεις, ψυχροπολεμικό κλίμα - https://t.co/s10lzdJjOD -

  • ΕΚΒ: Κάτω τα χέρια από το 8ωρο - https://t.co/dom6pSuUFl -

  • Συνελήφθησαν στην Σκιάθο για διάνοιξη αρδευτικής γεώτρησης - https://t.co/0a57S5XONI -

"Αλιεύοντας" την είδηση