Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Δημοσιογράφοι: Προβληματικό το άρθρο 191 Π.Κ. για την διάδοση και διασπορά ψευδών ειδήσεων
Δημοσιογράφοι: Προβληματικό το άρθρο 191 Π.Κ. για την διάδοση και διασπορά ψευδών ειδήσεων

Δημοσιογράφοι: Προβληματικό το άρθρο 191 Π.Κ. για την διάδοση και διασπορά ψευδών ειδήσεων

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών της Ελληνικής ς (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ) ζητούν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, την άμεση του κειμένου για την τροποποίηση του υ 191 Π.Κ. που αφορά στην διάδοση και την .

Το συγκεκριμένο προτεινόμενο , δημιουργεί σοβαρότερα προβλήματα από αυτά που διατείνονται οι συντάκτες του ότι θα λύσει. Και τούτο διότι με τη γενικόλογη, αόριστη και παντελώς ασαφή περιγραφή δίνει το δικαίωμα αυθαίρετων ερμηνειών, θέτοντας σε κίνδυνο βασικά ζητήματα που αφορούν στη Δημοκρατία, την ελευθεροτυπία, την ελευθερία του λόγου και εν τέλει τη δημοσιογραφία.

Θεωρούμε ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για να  αντιμετωπίσει τις ψευδείς ειδήσεις (fake news).

Αυτό που απαιτείται άμεσα -και θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βασική συνταγή αντιμετώπισης των ψευδών ειδήσεων- είναι η λειτουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα λειτουργεί με βάση την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις Συντακτών, κάτι που αποτελεί τη βέλτιστη πρακτική στην .

Ο ανεξάρτητος φορέας θα είναι σε θέση να εντοπίζει τις ψευδείς ειδήσεις, θα τις αναφέρει σε μία δημόσια αποκαλύπτοντας και τους «διακινητές της ψευδούς είδησης». Και αυτό χωρίς να εμπλέκονται ιδιωτικά μορφώματα, τα οποία με αμφιβόλου αξιοπιστίας , παράγουν αμφισβητούμενα , όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας.

"Αλιεύοντας" την είδηση