Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » «Διαζύγιο» του ΟΠΑΠ από την Intralot
«Διαζύγιο» του ΟΠΑΠ από την Intralot

«Διαζύγιο» του ΟΠΑΠ από την Intralot

Το «διζύγιο» του ΟΠΑΠ πό την Intralot που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, σιωπηλά είχε εξαγγελθεί πολλά χρόνια πριν.

Οι δύο επιχειρήσεις, μετά σχεδόν τέσσερα χρόνια «αναγκαστικής» τεχνος συμβίωσης, συμφώνησαν τελικά στο διαζύγιο που τίθεται σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου 2018. Την προηγουμένη λήγουν όλα τα τεχνολογικά συμβόλαια που έχει η Intralot στον ΟΠΑΠ, και τα οποία υπεγράφησαν το καλοκαίρι του 2013, λίγο δηλαδή πριν ο ΟΠΑΠ αλλάξει χέρια. Οι προστριβές των δύο πλευρών ωστόσο είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα με την κοποίηση των κρατικών λαχείων. Την άνοιξη του 2013, Τσέχοι επενδυτές του ΟΠΑΠ πίεσαν την κυβέρνηση και το ΤΑΙ να αλλάξουν το καταστατικό της θυγατρικής εταιρείας του ΟΠΑΠ, Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., έτσι ώστε οι μέτοχοι μειοψηφίας Intralot και Scientific Games να απολέσουν τα ειδικά δικαιώματα βέτο. Σημειώνεται ότι οι δύο τελευταίοι, αν και μέτοχοι μειοψηφίας (ελέγχουν το 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου), μπορούσαν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις του βασικού μετόχου ΟΠΑΠ στην Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. όπου είχε περιέλθει η 10ετής άδεια εκμετάλλευσης κρατικών λαχείων.

Η δεύτερη κόντρα μεταξύ της Emma Delta και της Intralot ήρθε το 2014, λίγους μήνες μετά την ανάληψη του ελέγχου του ΟΠΑΠ από την πρώτη. Συγκεκριμένα στις 30.6.2014, o ΟΠΑΠ σε μια λιτή ανέφερε ότι «έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Intralot, υπεγράφη νέο συμβόλαιο τεχνολογικού παρόχου, με αναδρομική ισχύ από 01.04.2014 και λήξη στις 31.07.2018. Το νέο συμβόλαιο εξασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία των συστημάτων της ΟΠΑΠ, ενώ επιτυγχάνει καλύτερους οικονομικούς όρους και διευρυμένες υπηρεσίες σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία».

Οι νέοι όροι της νέας τεχνολογικής συμφωνίας δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ επισήμως. Ανεπισήμως όμως η ετήσια αμοιβή της Intralot φημολογείται ότι ανήλθε περίπου στα 25 εκατ. ευρώ ετησίως, μειωμένη κατά 45% από αρχικά συμφωνηθέν αντίτιμο της συμφωνίας του 2013. Παράλληλα, διεξαγόταν άλλη μια κόντρα της Εmma Delta με την Intralot. Η πρώτη επιδίωκε πάση θυσία η Intralot να παραμείνει εκτός ελληνικής αγοράς τυχερών παιγνίων. Για τον λόγο αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν δίστασε να διαθέσει 7πλάσιο τίμημα για την απόκτηση της άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Συγκεκριμένα, ο ΟΠΑΠ διέθεσε 40,5 εκατ. ευρώ, όταν ο βασικός ανταγωνιστής της, η Intralot, διέθεσε μόλις 6 εκατ. ευρώ.

Ο επόμενος γύρος σύγκρουσης ΟΠΑΠ – Intralot διεξήχθη το 2015 και επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος, με βασικό εκπρόσωπο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκίνησε να «ψελίζει» στρατηγικές δημιουργίας κρατικής ς στην Ελλάδα. Λιγότερο δηλαδή από δύο χρόνια από την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση ξεκινούσε δημιουργίας κρατικής ς. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποσχόταν στους δανειστές της χώρας επιπλέον έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, αν δημιουργούνταν η νέα κρατική λοταρία. Στελέχη του ΟΠΑΠ, πίσω από την ψυχροπολεμική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έβλεπαν τον επιχειρηματία Σω Κόκκαλη.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση