Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Διαθέσιμα έως τον Σεπτέμβριο κονδύλια 120 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Διαθέσιμα έως τον Σεπτέμβριο κονδύλια 120 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Διαθέσιμα έως τον Σεπτέμβριο κονδύλια 120 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κονδύλι ύψους 120 εκτ. αναζητούν ως αποδέκτες . Πρόκειται για που έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τα οποία θα πρέπει να απορροφηθούν έως τον Σεπτέμβριο.

Φορέας διαχείρισης αυτών των κονδυλίων είναι το ΕΤΕΑΝ, που συνεισφέρει ποσό 60 εκατ. , ενώ τα άλλα 60 εκατ. ευρώ είναι η συνεισφορά των τραπεζών, μέσω των οποίων αυτά τα θα πρέπει να διοχετευθούν στην .

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι πρόεδροι του ΕΤΕΑΝ κ. Κώστας Γαλιάτσος, της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης και της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, με αφορμή την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, οι εκπρόσωποι των τριών φορέων κάλεσαν τις τράπεζες αλλά και τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα και να προχωρήσουν στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων έως τις 15 Ιουλίου. Αν και ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα, καθώς απομένει μόλις ένας μήνας, ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την απορρόφηση των κονδυλίων, αφήνοντας πάντως αιχμές για τις τράπεζες σε σχέση με την αποτελεσματική διοχέτευση αυτών των κονδυλίων στην αγορά. Μέσω του «Ταμείου Επιχειρηματικότητας» έχουν ωφεληθεί μέχρι σήμερα 6.754 επιχειρήσεις, που έχουν δανειοδοτηθεί με 683 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 361 εκατ. ευρώ είναι η συμμετοχή του Ταμείου. Από τις αρχές του χρόνου έχουν εγκριθεί 366 δάνεια ύψους 30,4 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση αφορά σε χαμηλότοκα δάνεια με επιτόκιο 4% περίπου είτε για κεφάλαιο κίνησης έως 300.000 ευρώ είτε για επένδυση έως 800.000 ευρώ, μέσα από το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» του ΕΤΕΑΝ. Αντίστοιχα, στην περίπτωση του Ταμείου «Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα» το επιτόκιο μειώνεται στο 2,80% για τις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν τουριστική επένδυση σε νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων και μηδενίζεται για τις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν τουριστική επένδυση σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων. Εκτός από τη δυνατότητα χαμηλότοκης δανειοδότησης, οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν επίσης από το «Ταμείο Εγγυοδοσίας», που αποσκοπεί στην παροχή εγγυήσεων έως και 80% σε επιχειρηματικά δάνεια για επενδύσεις ή κεφάλαια κίνησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ, στο πλαίσιο της μετεξέλιξης του φορέα σε Αναπτυξιακό Ταμείο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, θα επιδιωχθεί η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει προς τις , όπως:

• Διεύρυνση του δανεισμού με τη χορήγηση μικροπιστώσεων μέχρι 10.000 ευρώ.
• Περισσότερα και ευέλικτα εγγυοδοτικά προϊόντα.
• Συμμετοχή στο κεφάλαιο των επιχειρήσεων.

Οι πηγές του νέου αναπτυξιακού φορέα θα προέλθουν από τον συνδυασμό των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πηγές για το ταμείο, μεταξύ άλλων, μπορούν να είναι κεφάλαια από ευρωπαϊκούς και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και , όπως είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων της ΕΤΕΠ, η EBRD κ.λπ., γεγονός που θα συντελέσει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μόχλευση των διαθέσιμων πόρων.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση