Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Δέκα νέα επαγγελματικά ταμεία θα λειτουργήσουν το 2021
Δέκα νέα επαγγελματικά ταμεία θα λειτουργήσουν το 2021

Δέκα νέα επαγγελματικά ταμεία θα λειτουργήσουν το 2021

Δέκα νέα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ) αναμένεται να προστεθούν εντός του 2021 στα 25 εν λειτουργία ταμεία, με τα 185.000 μέλη και το 1,6 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης (ΕΛΑ) Χρήστου Νούνη.

Με αφορμή την έγκριση των καταστατικών δύο νέων ΤΕΑ, για το προσωπικό της και της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, η ΕΛΑ πραγματοποίησε χθες διαδικτυακή , στην οποία όλοι οι συμμετέχοντες, αφού επεσήμαναν το μεγάλο ενδιαφέρον που παρατηρείται από φορείς και επιχειρήσεις, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την ισχυροποίηση του θεσμού, 18 χρόνια από τη νομοθέτησή του. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Νούνης ανέφερε ότι στον προθάλαμο του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται άλλα 6 καταστατικά προς έγκριση, ενώ συνολικά εντός του επόμενου χρόνου εκτίμησε ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 10 νέα ΤΕΑ.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, τα 25 ΤΕΑ που λειτουργούν (21 προαιρετικής και 4 υποχρεωτικής ασφάλισης) καλύπτουν με συμπληρωματικές παροχές 184.769 άτομα, που αντιστοιχούν στο 4,81% του συνόλου των απασχολουμένων στη χώρα μας. Η συνολική αξία του ενεργητικού τους στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 ήταν 1,584 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας σωρευτική αύξηση της τάξης του 39,7% σε σχέση με το 2015. Μεταξύ 31/12/2018 και 30/9/2020 το ενεργητικό παρουσίασε μικρή αύξηση, της τάξης του 0,84%. Η μέση ετήσια απόδοση των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων ανέρχεται σε 4,9% κατά την περίοδο 2011-2019.

Όπως βέβαια επισημαίνεται και στην πρόσφατη έκθεση του , ενώ το 2020 η συνολική περιουσία των επαγγελματικών ταμείων του 2ου πυλώνα αυξήθηκε ταχύτερα από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στις περισσότερες χώρες-μέλη του Οργανισμού, με 8 από τις 37 χώρες να έχουν περιουσιακά στοιχεία στο τέλος του 2019 άνω του 100% της οικονομίας τους, στη χώρα μας το ενεργητικό των ΤΕΑ ανέρχεται σε μόλις 0,8% του ΑΕΠ. Σύμφωνα δε με την ECB, στην Ευρωζώνη τα περιουσιακά στοιχεία των συνταξιοδοτικών σχημάτων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008 έως το 2019, προσεγγίζοντας τα 3 τρισ. ευρώ, αροσωπεύοντας το 25% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2019, από 13% το 2008.

Ως «ιδεώδες όχημα», προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη της κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης για όσους εργαζομένους επιθυμούν σε εθελοντική βάση να ενισχύσουν τις συντάξεις τους, χαρακτήρισε τα ΤΕΑ ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος προωθεί άλλωστε την εισ της κεφαλαιοποίησης στη δημόσια, υποχρεωτική, επικουρική ασφάλιση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης έθεσε τρεις προϋποθέσεις προκειμένου η ανάπτυξη των ΤΕΑ να τεθεί σε υγιείς βάσεις: α) Τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό (financial literacy) που θα ευαισθητοποιήσει τους να αποταμιεύουν από τα πρώτα χρόνια του εργασιακού τους βίου, β) την ανάγκη για ευέλικτη και με χαμηλό κόστος λειτουργία των ΤΕΑ και γ) τη δημιουργία περισσότερων επενδυτικών προτάσεων προς τα ΤΕΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η πρόταση του προέδρου του νέου ΤΕΑ της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ Κίμωνα Βολίκα, να κατευθυνθούν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ΤΕΑ στη , μέσα από project bonds και , αποδοτικών μακροχρόνιων επενδύσεων προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση