Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Δέκα χρόνια ΕΤΠ – 10 χρόνια έμπρακτης αλληλεγγύης
Δέκα χρόνια ΕΤΠ – 10 χρόνια έμπρακτης αλληλεγγύης

Δέκα χρόνια ΕΤΠ – 10 χρόνια έμπρακτης αλληλεγγύης

 

Πριν από μια δεκαετία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) ξεκίνησε τις δραστηριότητές του. Το αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής ς, δεδομένου ότι παρέχει οικονομική στήριξη στα κράτη μέλη για να βοηθήσουν τους εργαζομένους και τις εταιρείες να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες μορφές του εμπορίου.

Η επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Εργασιακής Κινητικότητας,  Μαριάν Τίσεν, δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση συνιστά μία από τις πλέον απτές εκφράσεις της ευρωπαϊκής ς και ένα βασικό μέσο για την υποστήριξη των εργαζομένων που έχασαν την εργασία τους λόγω της μεταβολής των μορφών του εμπορίου. Τα τελευταία δέκα έτη μπορέσαμε να υποστηρίξουμε περισσότερα από 140.000 άτομα. Έχει σαφή προστιθέμενη αξία, καθώς συμπληρώνει τους εθνικούς μηχανισμούς στήριξης των εργαζομένων που εμπλέκονται σε μαζικές απολύσεις και χρηματοδοτεί μέτρα προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες ανάγκες των εργαζομένων ώστε να τους βοηθήσει να πορευτούν

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση συστάθηκε ειδικά για να βοηθήσει τους εργαζομένους που πλήττονται από το κλείσιμο εργοστασίων ή την που παρατηρείται σε ορισμένους οικονομικούς κλάδους. Επιπλέον, όταν οι περιφέρειες με υψηλή ανεργία των νέων πλήττονται από απολύσεις που είναι επιλέξιμες για στήριξη από το ΕΤΠ, τα κράτη μέλη μπορούν, μέχρι το τέλος του 2017 και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να συμπεριλάβουν τους νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, ς ή ς (ΕΑΕΚ) στους εργαζομένους για τους οποίους ζητούνται μέτρα του ΕΤΠ. Υπό την έννοια αυτή, το ΕΤΠ συμβάλλει άμεσα στη δημιουργία μιας πιο δυναμικής και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής οικονομίας με τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας των ευάλωτων εργαζομένων και των νέων.

Από την ίδρυσή του το 2007, η Επιτροπή έχει λάβει 148 αιτήσεις από 21 κράτη μέλη, συνολικού ύψους σχεδόν 600 εκατ. ευρώ, για συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠ με στόχο την υποστήριξη 138.888 εργαζομένων που απολύθηκαν και 2.944 ατόμων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, ς ή ς (ΕΑΕΚ).

Προκειμένου να επωφεληθούν από τη χρηματοδοτική στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, τα κράτη μέλη οφείλουν να υποβάλουν αίτηση. Η ΕΕ μπορεί να συγχρηματοδοτήσει μέχρι το 60% του κόστους επανένταξης των απολυθέντων στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, το ΕΤΠ συγχρηματοδοτεί έργα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων όπως η υποστήριξη για την αναζήτηση εργασίας, ο επαγγελματικός προσανατολισμός· η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η επανακατάρτιση· η καθοδήγηση και η πλαισίωση· η και η δημιουργία επιχείρησης.

Στην από το 2011 το ΕΤΠ έχει κινητοποιηθεί στους τομείς του λιανικού εμπορίου, της αρτοποιίας, των εκδόσεων και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων με συνολική συνεισφορά 37,9 εκατ. € από την οποία ωφελήθηκαν 6.799 εργαζόμενοι.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση