Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Χάθηκαν 1,372 δισ. ευρώ από τον δημοσιογραφικό κλάδο
Χάθηκαν 1,372 δισ. ευρώ από τον δημοσιογραφικό κλάδο

Χάθηκαν 1,372 δισ. ευρώ από τον δημοσιογραφικό κλάδο

Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΕΛ ολοκληρώνεται ο θάνατος της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας. Το καταστροφικό PSI του 2012 ολοκληρώνεται με το ασφαλιστικό σχέδιο. Καταργούνται κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, κερδισμένα με αίμα και πολλούς αγώνες.

Η καταστροφή άρχισε το 2012, όταν μέσα σε μία ημέρα χάθηκε με το PSI το 75% των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας μας. Σχεδόν 14 δισεκατομμύρια ευρώ του κοινού κεφαλαίου στην Τράπεζα της Ελλάδος πάρθηκαν από το κράτος υπέρ των δανειστών. Τα Ταμεία των ΜΜΕ πλήρωσαν βαρύ τίμημα σε αυτήν την καταλήστευση του κοινωνικού κεφαλαίου της χώρας.

Ειδικά το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, το οποίο μόλις είχε συνέλθει από το δομημένο ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ που χάθηκε από τη διοίκηση Καπράνου, με το PSI της κυβέρνησης Παπαδήμου έχασε συνολικά 342 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο των ΜΜΕ συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Στουρνάρα με τα δέκα Ταμεία που έχασαν τα περισσότερα χρήματα λόγω του PSI. Τα στοιχεία για τη ληστεία του PSI δόθηκαν στη Βουλή το 2013, έπειτα από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα διοίκηση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ αρνήθηκε να δώσει τα του Ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος το 2015 με το επιχείρημα ότι δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, ενέκρινε όμως τη μεταφορά του 10% των ταμειακών διαθεσίμων του, ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ χάνει οριστικά τα του, περίπου 900 εκατ. ευρώ, τα οποία εντάσσονται στη μαύρη τρύπα των χρεών του ενιαίου ΕΦΚΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ Γιώτα Αντωνοπούλου, τα αποθεματικά του Ταμείου καλύπτουν ένα τρίμηνο του ζημιογόνου και χρεοκοπημένου από την ίδρυσή του ενιαίου ΕΦΚΑ!

Βαρύ τίμημα στο PSI πλήρωσε και ο ΕΔΟΕΑΠ, καθώς έχασε περισσότερα από 56 εκατ. ευρώ από τα 115 εκατ. ευρώ που είχε. Η διοίκηση Σπανοπούλου ρευστοποίησε αμέσως μετά τα ομόλογα που είχε το Ταμείο στην Τράπεζα της Ελλάδος, αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ, στο 20% της ονομαστικής τους αξίας!

Έτσι, από 115 εκατ. ευρώ που είχε το 2012, έχει μόλις 5,6 εκατ. ευρώ. Ο ΕΔΟΕΑΠ, που μένει εκτός ΕΦΚΑ, χωρίς τα έσοδα από το αγγελιόσημο οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο. Ήδη εμφανίστηκαν ασφαλιστικές εταιρείες για να «συζητήσουν» την ένταξή του υπό τη σκέπη τους.

Οι 22.000 συνολικά ασφαλισμένοι αποτελούν για τις ασφαλιστικές εταιρείες ένα καλό… φιλέτο προς .

Δήλωση Κατρούγκαλου

«Καταρχάς, να ξεχωρίσουμε την περίπτωση του κύριου ταμείου των δημοσιογράφων, του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, από τον ΕΔΟΕΑΠ που είναι το οιονεί επαγγελματικό ταμείο των δημοσιογράφων, είναι ομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Για το κύριο ταμείο, από αυτό που παίρνουν τη βασική τους σύνταξή οι δημοσιογράφοι, δεν μπορεί να υπάρχει κάποια εξαίρεση, όπως μου είχε ζητηθεί από τα σωματεία του Τύπου. Δηλαδή, να έχουμε έναν ενιαίο φορέα που θα είναι όλοι οι μέσα και μόνο οι δημοσιογράφοι έξω.

Για το ταμείο της κύριας σύνταξης, λοιπόν, ισχύει ο γενικός κανόνας της ισονομίας. Θα δίνεται εργοδοτική εισφορά 13,5%, εφόσον είναι ο δημοσιογράφος μισθωτός και 6,5% θα πληρώνει ο δημοσιογράφος… Δεν έχω καμία διάθεση να επιδοτήσω τα ΜΜΕ, τα οποία έχουν γίνει στο παρελθόν αντικείμενο χαριστικότατων ρυθμίσεων και από τις τράπεζες και από αλλού. Ήταν στο πλαίσιο του συστήματος της διαπλοκής.

Και οι εργοδότες των ΜΜΕ θα έχουν την ίδια μεταχείριση που έχουν όλοι οι άλλοι εργοδότες. Δεν βλέπω κανένα λόγο να έχω ευνοϊκή μεταρρύθμιση για τον εργοδοτικό κλάδο οποιασδήποτε κοινωνικής κατηγορίας. Για τον ΕΔΟΕΑΠ, όμως, που είναι άλλη περίπτωση παλεύουμε “με νύχια και με δόντια” να το σώσουμε.

Παλεύαμε αυτό να το κάνουμε στη φάση της ς, όπου είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις ιδεολογικές εμμονές των δανειστών. Προφανώς δεν μπορούσε να ήταν για εμάς κόκκινη γραμμή το αγγελιόσημο, δηλαδή “ή να σωθεί το αγγελιόσημο ή να μην έχουμε συμφωνία”. Τώρα επιδιώκουμε να φέρουμε σε επαφή εργαζόμε και εργοδότες στο χώρο του Τύπου, ώστε να κάνουμε δύο πράγματα:
Πρώτον, να επεκτείνουμε το αγγελιόσημο στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, διότι προς τα εκεί μετατίθεται τώρα η διαφημιστική πίτα.

Δεύτερον, αυτό που δεν μπορεί να γίνει νομο, να είναι υποχρεωτικός βάσει του νόμου, η απόδοση του αγγελιόσημου, να γίνει με συμφωνία, συλλογική εργασίας ή όποιον άλλο νομικό τρόπο βρούμε μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Να αποτελεί πόρο του ΕΔΟΕΑΠ, ούτως ώστε να συνεχίσει αυτό το επαγγελματικό ταμείο να δίνει όσο ανώτερες παροχές του επιτρέπει η χρηματοδότηση αυτή των μελών του.

Αυτό είναι το νόημα του επαγγελματικού ταμείου, να δίνει περισσότερες παροχές από αυτές που παίρνουν όλοι με βάση το γενικό κανόνα της ισονομίας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση