Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Αυξάνονται κατά 40% οι επικουρικές χηρείας
Αυξάνονται κατά 40% οι επικουρικές χηρείας

Αυξάνονται κατά 40% οι επικουρικές χηρείας

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Στο 70% αυξάνονται, από 50% που ίσχυε μέχρι πρότινος, και οι επικουρικές , όπως προκύπτει από εγκύκλιο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ().

Μάλιστα, οι αυξήσεις ισχύουν αναδρομικά, από τις συντάξεις Ιουνίου 2019. Στην πράξη, και καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι καταβολές των ποσών θα ξεκινήσουν το 2020, τα αναδρομικά ποσά που θα δοθούν στους περίπου 26.000 δικαιούχους θα αφορούν το 7μηνο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2019.

Οι αυξήσεις κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή κατά 40%, των δικαιούμενων ποσών για τις χήρες και τους χήρους αφορούν κατ' αρχήν 9.500 συντάξεις χηρείας Δημοσίου (πρ. ΤΕΑΔΥ) και άλλων μικρών πρώην Ταμείων όπως του ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και ) των Ναυτικών (ΚΕΑΝ) κ.ά. αλλά και τουλάχιστον 16.000 συντάξεις χηρείας του πρ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Αναλυτικά, και όπως προκύπτει από την πρόσφατη εγκύκλιο του , οι επικουρικές συντάξεις χηρείας για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που απεβίωσαν ή αποβιώνουν μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου, ήτοι μετά τις 12/5/2016, υπολογίζονται με δύο ταχύτητες, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί ο ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών του Ταμείου. Οταν αυτός εκδοθεί, τότε η διαδικασία θα είναι ενιαία.

Ετσι, σε όσα πρώην Ταμεία –κυρίως του ιδιωτικού τομέα ή του ευρύτερου υ τομέα που έχουν πλέον ενταχθεί στο ΕΠ– ορίζονται συγκεκριμένα ποσοστά σύνταξης δικαιοδόχων μελών, από τις επιμέρους καταστατικές τους διατάξεις, θα ακολουθούνται αυτά τα ποσοστά. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για τις συγκεκριμένες συντάξεις δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή. Ηδη ακολουθούνται η διαδικασία και τα ποσοστά που προβλέπονται στο καταστατικό των πρώην ταμείων. Ετσι, για παράδειγμα, οι χήροι/χήρες εμποροϋπαλλήλων, αλλά και υπαλλήλων των ΕΛΤΑ δικαιούνται το 60% της σύνταξης του θανόντος, ενώ χήροι ή χήρες των υπαλλήλων ΔΕΗ και δικαιούνται (πριν και μετά το 2016) το 70% της σύνταξης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι συντάξεις αυτές δεν θα αλλάξουν.

Στον αντίποδα, σε όσα Ταμεία ακολουθούνται τα ποσοστά του κύριου φορέα, τότε ισχύουν οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και οι χήρες ή χήροι, από τον Μάιο του 2016 δικαιούνταν το 50% της σύνταξης του θανόντος. Από τον Μάιο του 2019 και εφεξής, το ποσοστό αυτό αναπροσαρμόζεται στο 70%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δύο μεγαλύτεροι του ΕΠ, δηλαδή το πρ. ΙΚΑ – ΤΕΑΜ και το ΤΕΑΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων, ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία των Ταμείων που ακολουθούν τον κύριο φορέα και συνεπώς και οι συντάξεις τους απαιτούν αναπροσαρμογές.

Ηδη έχουν συγκεντρωθεί αναδρομικά 7 μηνών και έως το τέλος του έτους πρόκειται να προστεθεί και ο Ιανουάριος του 2020, που αναμένεται να πληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι με τον νόμο του 2019 καταργήθηκαν τα ηλικιακά που καθόριζαν τη διάρκεια του δικαιώματος συνταξιοδότησης των δικαιούχων επιζώντων συζύγων και ορίστηκε ότι σε περίπτωση εργασίας ή αυτοαπασχόλησης ή λήψης σύνταξης από οποιαδήποτε πηγή μετά την πρώτη τριετία καταβάλλεται το 50% της σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση