Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Άσχημη η λειτουργική κατάσταση του τομέα ΕΚΑΒ Βόλου
Άσχημη η λειτουργική κατάσταση του τομέα ΕΚΑΒ Βόλου

Άσχημη η λειτουργική κατάσταση του τομέα ΕΚΑΒ Βόλου

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι του Σωματείου ΕΚΑΒ , εκφράζοντας κραυγή αγωνίας προς τον πρόεδρο ΕΚΑΒ Αθηνών, τους βουλευτές του Νομού και την εισαγγελία, ενημερώνοντάς τους για την τωρινή λειτουργική κατάσταση του τομέα ΕΚΑΒ .

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά το 2011 η δύναμη του προσωπικού στην κίνηση των ασθενοφόρων, ήταν 44 άτομα και σήμερα είναι 41 άτομα, που σημαίνει μείωση του προσωπικού και αύξηση των αναγκών.
Η καθημερινή δύναμη των ασθενοφόρων που είναι στην διάθεση, είναι: 4-5 ασθενοφόρα το πρωί, 4 ασθενοφόρα το απόγευμα και 3-4 ασθενοφόρα τη νύχτα, κατά μέσο όρο περίπου, το χρόνο. Με αυτή τη δύναμη καλούνται να καλύπτουν:

α) Κέντρο Υγείας υ (έχει 2 οδηγούς και 50 ακάλυπτες βάρδιες το μήνα , χωρίς άδειες των οδηγών του Κ.Υ.) και 1 Κέντρο Μεταναστών στο Αέρινο.

β) Από τις 28/03/16 το Κέντρο Υγείας Αλμυρού λόγω αναρρωτικής άδειας του ενός οδηγού , για 2 μήνες , θα έχει μόνιμα ακάλυπτη την απογευματινή βάρδια . Η περιοχή του Αλμυρού έχει περίπου 30 χιλ. κατοίκους και 1 Κέντρο Μεταναστών στα Σ.Ε.Α. Αλμυρού (όρια Σούρπης) και 30 ακάλυπτες βάρδιες το μήνα.
Η χιλιομετρική οδική απόσταση – Κ.Υ Αλμυρού είναι 35 χλμ και μέσο όρο πρόσβασης 35-40 λεπτά .
Θα χρειαστεί ενίοτε να καλύψουν και τα χωριά που ανήκουν στην επαρχία Αλμυρού ( μακρύτερο 90 χλμ από Βόλο σε ορεινό οδικό δίκτυο)

γ) Από την πλευρά του Ανατολικού Πηλίου έχουν ακάλυπτο τακτικότατα το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς. Έχει 4 οδηγούς και 2 ασθενοφόρα εκ των οποίων το 1 ασθενοφόρο είναι εδώ και αρκετό καιρό ανασφάλιστο (δεν κινείται).

Πρόσφατα δηλώθηκε ότι έχουν έντονο πρόβλημα και με την τροφοδοσία καυσίμου του ασθενοφόρου (Σύνηθες φαινόμενο η οικογένεια του ασθενή να πληρώνει τη βενζίνη του ασθενοφόρου για να έρθει στο νοσοκομείο Βόλου και να επιστρέψει στο Κ.Υ.) Αποτέλεσμα κάποιες βάρδιες ακάλυπτες και από το Κ.Υ Ζαγοράς.
Χιλιομετρική οδική απόσταση Βόλου – Κ.Υ. Ζαγοράς 45 χλμ. Μέσος όρος πρόσβασης 60 λεπτά ορεινό οδικό δίκτυο.
Θα χρειαστεί ενίοτε να καλύψουν και τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου όπως Κισσό – Μούρεσι – Τσαγκαράδα κ.τ.λ.

δ) Από την πλευρά του ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ έχουν ακάλυπτο το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής . Έχει 2 ασθενοφόρα και 3 οδηγούς . Και εκεί έχουν πρόβλημα με την τροφοδοσία σε καύσιμα των ασθενοφόρων.
30 ακάλυπτες βάρδιες το μήνα , χωρίς άδειες των οδηγών του Κ.Υ.
Χιλιομετρική οδική απόσταση Βόλου – Αργαλαστής 41 χλμ.
Μέσος όρος πρόσβασης 45-50 λεπτά ορεινού οδικού δικτύου .
Ενίοτε καλύπτουν και τα χωρία του Νοτίου Πηλίου όπως Τρίκερι – Μηλίνα κ.τ.λ

Ο τομέας Βόλου, με τη δύναμη που διαθέτει σήμερα καλύπτει ( εκτός από ΟΛΑ τα παραπάνω) όλα τα επείγοντα περιστατικά του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου , νεφροπαθείς ασθενείς με αδυναμία βάδισης, τα καθημερινά εξιτήρια, τις επανεξετάσεις του Γ.Ν. Βόλου , τις μεταφορές μονάδων αίματος, την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του υ και τις καθημερινές εκτός νομού .
2-3 καθημερινά , ιδιαίτερα κατά την πρωινή βάρδια .
Καθημερινές κυρίως Στεφανιογραφίες και τοποθετήσεις Βηματοδότη προς τα Τρίκαλα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα κ.α. λόγο αδυναμίας του Πανεπιστημιακού υ Λάρισας .

Ακόμη και σε μεταφορά ασθενούς από το Νοσοκομείο Βόλου προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ η αρχική συνεννόηση είναι το ασθενοφόρο να παραμείνει εκεί για 15-30 λεπτά (για εκτίμηση – εξέταση ασθενή κ.ά. ), τελικά το ασθενοφόρο εγκλωβίζεται για 2-3 ώρες με να αποδυναμώνεται όλη η βάρδια .

Συμπέρασμα τα ασθενοφόρα από 4-5 το πρωί συνήθως μένουν 2 για όλη την περιοχή της Μαγνησίας .

Το Σωματείο Εργαζομένων επισημαίνει λέγοντας: «Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ο όγκος δουλείας για το ΕΚΑΒ Βόλου είναι τεράστιο , ο Νομός είναι ουσιαστικά και πρακτικά ακάλυπτο από ασθενοφόρα , αφού καλούμαστε να διαχειριστούμε το επείγον σε πρώτη φάση σε όλο το νομό με 3 και ενίοτε με 2 ασθενοφόρα ιδιαίτερα κατά την πρωινή βάρδια».

Επίσης, ο στόλος των ασθενοφόρων είναι σε άσχημη (άθλια) κατάσταση , με καθημερινά μηχανικά προβλήματα και κλειδωμένα ασθενοφόρα στα συνεργεία .
Ακόμη και αυτά που δουλεύουν στην κίνηση καθημερινά , λειτουργούν οριακά με μηχανικές και λειτουργικές βλάβες .

Οι διασώστες δίνουν μάχη κάθε λεπτό για την ασφαλή μεταφορά του ασθενή αλλά και για την προσωπική τους ασφάλεια .

Να επισημανθεί ότι, η Μαγνησία είναι ένας τουριστικός προορισμός, όπου ο αριθμός του πληθυσμού πολλαπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τους μήνες των εορτών. Αυτό έχει ως να πολλαπλασιάζονται και οι ανάγκες για επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα .

Επίσης κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα ( ημέρες στατιστικά με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο) ο Νομός θα διπλασιάσει σχεδόν, τους κατοίκους του , ιδιαίτερα στο Ανατολικό και Νότιο Πήλιο .

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Βόλου εφιστά την προσοχή και κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου , ότι πλέον η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη , σε όλο το Νομό Μαγνησίας .

Πρέπει ο Τομέας του ΕΚΑΒ Βόλου να ενισχυθεί και να δοθούν άμεσα λύσεις διότι θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Όλοι οι εργαζόμενοι του Τομέα παλεύουν καθημερινά, με αυτοθυσία, έντονη σωματική και ψυχική κόπωση, ξεπερνώντας πολλές φορές τα όρια τους και με αρκετά ωφελούμενα ρεπό στον κάθε εργαζόμενο .

Τέλος τονίζουν : «Θα συνεχίσουμε να ξεπερνάμε τα ανθρώπινα όρια μας, παρόλο που η πολιτεία μας οφείλει ακόμη αμοιβές για νυχτερινή εργασία και εργασία στις αργίες για τους μήνες:

  • Δεκαήμερο Δεκεμβρίου 2014
  • Δεκεμβρίου 2015
  • Ιανουαρίου 2016
  • Φεβρουάριου 2016
  • Εκτός Έδρας για όλο το έτος 2015
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση