Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Απολυμένες 31 καθαρίστριες του ΠΘ
Απολυμένες 31 καθαρίστριες του ΠΘ

Απολυμένες 31 καθαρίστριες του ΠΘ

Συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερ 18/5 το Σωμτείο Καθαριστών/στριών Μαγνησίας στο παραλιακό συγκρότημα (Θόλος) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Η Μαρία Πλαγερά, πρόεδρος του σωματείου, αναφέρθηκε στην απόλυση 31 καθαριστριών που δούλευαν για χρόνια στο Πανεπιστήμιο και τις έχουν πετάξει εδώ και 1,5 χρόνο στον Καιάδα της ανεργίας: «Βρισκόμαστε στον αέρα» είπε «καθώς έχει τελειώσει και το ταμείο ανεργίας που λάβαμε κάποιους μήνες»

Η ίδια συνέχισε τονίζοντας: «Όπως είναι γνωστό η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πατώντας πάνω στο αντεργατικό νομικό πλαίσιο που έχτισαν οι κυβερνήσεις της , ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέταξαν στο δρόμο 31 καθαρίστριες του Πανεπιστημίου μετά τη λήξη των συμβάσεων τους στο τέλος του Δεκέμβρη του 2019 και παρέδωσαν την καθαριότητα του ιδρύματος σε εργολάβο.

Η τότε πρόταση της Πρυτανικής Αρχής και της Συγκλήτου για προσωρινή εργολαβία ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για προσλήψεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ που είναι χρονοβόρες, όχι μόνο δεν διασφαλίζει τη συνέχεια της ς για τους καθαριστές – καθαρίστριες του Πανεπιστημίου αλλά ανοίγει το δρόμο στη μονιμοποίηση των εργολάβων οδηγώντας στην ανεργία τους 31 εργαζόμενους οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε ηλικία που στις σημερινές συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατον να μπορέσουν να βρουν δουλειά. Επιπλέον, δεν έχει υλοποιηθεί κανένας ΑΣΕΠ ως τώρα και κανείς τους δεν μας έχει δώσει σαφή απάντηση στο γιατί στήθηκε αυτή η κοροϊδία στις πλάτες μας, γιατί μας καταδικάζουν στην ανεργία και την αβεβαιότητα».

Τελειώνοντας ανέφερε: «Σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς πρέπει να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες για την οργάνωση των εργαζομένων για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για οκτάωρο κόντρα στο νέο που περνάει η κυβέρνηση και καθιερώνει τη δεκάωρη δουλειά. α δυναμώσει η πίεσης στην εργοδοσία και το . Οι αγωνιστικές φλόγες που ξεπηδούν σε εργασιακούς χώρους πρέπει να οργανωθούν καλύτερα να πάρουν ενιαία χαρακτηριστικά, να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η κοινή δράση.

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού που προβλέπει τη συνέχιση του εργολάβου στην καθαριότητα του Ιδρύματος

  • Την άμεση υπογραφή σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μη γίνει καμία απόλυση».

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Μαριεττάκης πρόεδρος του Συλλόγου των Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκφράζοντας τη στήριξή του Συλλόγου στον δίκαιο αγώνα των καθαριστριών τόνισε το εξής: «31 γυναίκες που προσέφεραν άψογα τους υπηρεσίες τους στο Πανεπιστήμιο εδώ και χρόνια, πετάχτηκαν στο δρόμο σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Αυτή είναι η προστασία που παρέχουν οι κυβερνήσεις τους εργαζόμενους. Την ίδια προστασία επικαλείται και τώρα η κυβέρνηση στο «τέρας» που φέρνει, δίνοντας τη χαριστική βολή στο οκτάωρο. Τεράστιες ευθύνες τους έχουν και οι πρυτανικές αρχές που αποτελούν το μακρύ χέρι των κυβερνήσεων μέσα στα πανεπιστήμια. Εμείς σαν Σύλλογος, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μαζί στον αγώνα αυτών των γυναικών στο πέρα για πέρα δίκαιο αίτημά τους τους επαναπρόσληψή τους στο ίδρυμα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση