Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Αντίθετοι οι εργαζομένων ΟΤΑ στο κλείσιμο δομών
Αντίθετοι οι εργαζομένων ΟΤΑ στο κλείσιμο δομών

Αντίθετοι οι εργαζομένων ΟΤΑ στο κλείσιμο δομών

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στο στο κλείσιμο δομών όπως οι Παιδικοί Σταθμοί και την τύχη των συναδέλφων τους.Αυτό τονίστηκε στην συγκέντρωση για την 24ωρη που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, στη συγκέντρωση στο Μεταξουργείο.

Η συμμετοχή είναι ελάχιστη, εκτός από τους Παιδικούς Σταθμούς, που οι εργαζόμενοι απήργησαν σε ποσοστό 70%. Στις υπόλοιπες υπηρεσίες μικρή η συμμετοχή και είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, πολύ περισσότερο όταν αφορά και τους συμβασιούχους που είναι απλήρωτοι και δυσκολεύονται και απεργήσουν.

Στην απεργιακή κινητοποίηση το θέμα που πρωτοστατεί είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, χωρίς να υποτιμούνται τα άλλα θέματα, διότι με την τροπολογία που θέλει να περάσει το υπουργείο Παιδείας, ουσιαστικά παίρνονται τα προνήπια από τους Παιδικούς Σταθμούς και πάνε όλα στο Δημόσιο.

Σήμερα, ημέρα ς αρκετοί Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου δεν λειτούργησαν, ενώ άλλοι υπολειτούργησαν με ελάχιστα .

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους ζητούν ακόμη να πληρωθούν όλοι οι συμβασιούχοι, συλλογικές συμβάσεις για τους αορίστου χρόνου, όπως υπογράφηκε για πρώτη φορά μετά το 2009 για τους μόνιμους.

Η συγκέντρωση των εργαζομένων στο Μεταξουργείο ήταν και συμβολική, αφενός διότι στον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ ανήκουν οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών, αφετέρου υπήρχαν και εργαζόμενοι στην οδό .

Η Θάλεια Στάχτου είπε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι εκτελούν εντολές και όταν υπάρχει διαμάχη με πολίτες πρέπει να κάθονται και να περιμένουν, να μην εμπλέκονται και να κάνουν τη δουλειά τους και μόνο.

Η πρόεδρος των εργαζομένων τους ΟΤΑ Μαγνησίας τόνισε: «Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σ' αυτό και για να μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι οικογένειες λέμε τα προνήπια να πηγαίνουν και στους Παιδικούς Σταθμούς και στο Δημόσιο και κάθε γονιός να κάνει την επιλογή του, για να μπορούν να καλυφθούν και όλες οι θέσεις».

Η ίδια προειδοποίησε ότι αν υπογραφεί αυτός ο νόμος θα απολυθούν όλοι οι συμβασιούχοι (ΕΣΠΑ, οκταμηνίτες, διμηνίτες συμβασιούχοι) και θα υπάρχει πρόβλημα με το ένα τρίτο των εργαζομένων που είναι νηπιαγωγοί. Επίσης είπε ότι αν γίνει αυτό πάει για κλείσιμο του ενός τρίτου των δομών στο , που αναγνωρίζονται από την κοινωνία για το παιδαγωγικό και κοινωνικό τους έργο.

Από την άλλη είναι γνωστό ότι το Δημόσιο σε μια περίοδο κρίσης δεν διαθέτει τις ανάλογες υποδομές, ούτε το προσωπικό για να σηκώσει τέτοιο βάρος, ενώ οι Δήμοι που διαθέτουν εκπαιδευτικούς, θα τους απαξιώσει και θα τους οδηγήσει σε γραμματειακή δουλειά, αν δεν απολυθούν.

Η Ευγενία Παπαδοπούλου της δήλωσε ότι η χαμηλή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία δεν πτοεί τους συνδικαλιστές που συμπαρίστανται στους εργαζόμενους. Θέση της είναι δωρεάν 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, τα μέχρι δύο μέχρι τέσσερα χρονών να πηγαίνουν σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όλα τα να μπουν σε Παιδικούς Σταθμούς και κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί.

Η πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι ίσως πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι κινητοποιήσεων και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στο Δήμο έχουν περιοριστεί στο χώρο του και απεργεί μόνο όταν το πρόβλημα φθάνει σ' αυτόν.

Εμπλοκή στην καταβολή χρημάτων για γάλα

Εμπλοκή στο θέμα των διαδικασιών για την καταβολή των χρημάτων για το γάλα και τα ατομικά μέσα προστασίας εργαζομένων παρελθόντων ετών, διαπιστώνουν συνδικαλιστές του Δήμου Βόλου, κάτι όμως που οφείλεται σε καθυστέρηση των Διευθύνσεων να στείλουν τις καταστάσεις στην Οικονομική Υπηρεσία για να κάνει την αποτίμηση σε χρήμα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας Θάλεια Στάχτου, στο τέλος Νοέμβρη έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία (έπρεπε να έχει γίνει αναπροσαρμογή προϋπολογισμών), καθώς το νομοσχέδιο έδινε περιθώριο τεσσάρων μηνών που εκπνέει. Η Θάλεια Στάχτου εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα και πρόσθεσε ότι θα πει περισσότερα πράγματα την Παρασκευή.

Η ίδια εξήγησε ότι το γάλα που δίνεται σήμερα σε εργαζόμενους διαφόρων υπηρεσιών του Δήμου, δίνεται διότι έδωσαν μεγάλο αγώνα τα Σωματεία και η Ομοσπονδία πέτυχε το γάλα αυτό να δοθεί σε χρήμα που θα πάρουν οι εργαζόμενοι έως 36 άτοκες δόσεις.

Το θέμα τόνισε, αφορά εργαζόμενους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και συμβασιούχους που εργάστηκαν για μικρά διαστήματα και ο νόμος έδινε προθεσμία μέχρι τέλος Νοεμβρίου, που δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η Ευγενία Παπαδοπούλου της ΔΑΣ ΟΤΑ δήλωσε ότι η διαδικασία για το εννιάμηνο του 2013 ολοκληρώθηκε, ο επίτροπος υπέγραψε το ένταλμα πληρωμής για γάλατα και είδη ατομικής προστασίας και αναμένεται να πληρωθούν οι εργαζόμενοι για τις γιορτές ένα μέρος του ποσού.

«Η δικαίωση των εργαζομένων για το γάλα έγινε μετά από αγώνα του Συνδικάτου ΟΤΑ Μαγνησίας, το αίτημα έφτασε στην ΠΟΕ ΟΤΑ και στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η πληρωμή του γάλακτος για τους εργαζόμενους για την περίοδο 2012-2013. Για τις υπόλοιπες χρονιές υπάρχουν θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν», επισήμανε.

Η διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας Βάσω Παπαδανιήλ εξήγησε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2017 η υπηρεσία έχει στείλει έγγραφα προς όλες τις Διευθύνσεις για να συγκεντρώσει τα στοιχείων των δικαιούχων για γάλα και είδη ατομικής προστασίας, προκειμένου να τα αποτιμήσει σε χρήμα.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν έρθει οι σχετικές βεβαιώσεις όλων των Διευθύνσεων για να γίνει ο υπολογισμός και να αποτιμηθεί σε χρήμα το γάλα των προηγούμενων ετών», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι εκκρεμούν Διευθύνσεις με τις σχετικές βεβαιώσεις του 2012, του τελευταίου τριμήνου του 2013 και το πρώτου τριμήνου του 2014.

Τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα γίνουν αναμορφώσεις προϋπολογισμού, για όσες Διευθύνσεις έχουν αποστείλει στοιχεία.

Όσον αφορά στο εννιάμηνο του 2013, οι πληροφορίες από τις Διευθύνσεις εστάλησαν έγκαιρα στη Διεύθυνσης Οικονομικών, προωθήθηκε και θα καταβληθεί άμεσα το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση