Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » ΕΔΟΕΑΠ: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ασφαλιστικό
ΕΔΟΕΑΠ: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ασφαλιστικό

ΕΔΟΕΑΠ: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ασφαλιστικό

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο Ασφαλιστικό Σχέδιο Νόμου, το οποίο με πρωτοφανή αναλγησία διαλύει τον Kλάδο των ΜΜΕ και οδηγεί τους εργαζόμενους στον Τύπο στις μαύρες λίστες της ανεργίας και της εξαθλίωσης.

Με τις διατάξεις του σχεδίου Νόμου καταργείται το Αγγελιόσημο, ο βασικός πόρος χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για το μέλλον δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Τυχόν ψήφιση αυτού του νομοθετικού εκτρώματος αφήνει 18.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ χωρίς δικαίωμα στο φάρμακο, την περίθαλψη, το εφάπαξ και την επικούρηση.

Ουσιαστικά η Κυβέρνηση, εκτελώντας τις επιταγές των δανειστών, με την επιχειρούμενη παρέμβασή της στο ασφαλιστικό σύστημα καταργεί την αυτονομία και την αυτοτέλεια των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, δημεύει τα τους που προσεγγίζουν το 1 δις Ευρώ και διαλύει τον κλάδο του Τύπου βάζοντας λουκέτο σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ σε συνεργασία με τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για την απόσυρση του σχεδίου Νόμου, το οποίο εντέλει απειλεί την ίδια την ελευθερία του Τύπου και τα Συνταγματικώς κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων του κλάδου.

Ανοιχτή επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό

Ανοιχτή επιστολή απέστειλε το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκφράζοντας, μαζί με τους 18.500 ασφαλισμένους του, την πλήρη αντίθεσή τους στο Ασφαλιστικό Σχέδιο Νόμου, το οποίο με πρωτοφανή αναλγησία διαλύει τον ήδη παραπαίοντα κλάδο των ΜΜΕ και την Ενημέρωση και οδηγεί ακόμα περισσότερους εργαζόμενους του Τύπου στις μαύρες λίστες της ανεργίας και της εξαθλίωσης.

Χαρακτηριστικά τονίζεται: “Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου καταργείται το Αγγελιόσημο, ο βασικός πόρος χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ και του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ που αποτελεί και εχέγγυο για την ελεύθερη Ενημέρωση, χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για το μέλλον δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, που πλήττονται ήδη περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο από την ανεργία (υπερβαίνει το 45%) και την ανασφάλεια, διαπιστώνουν με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εντάσσει τo ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τους στο νέο Υπερταμείο-ΕΦΚΑ, χωρίς να προκύπτει απολύτως οποιοδήποτε δημοσιονομικό όφελος. Αντίθετα φορτώνει τον κρατικό προϋπολογισμό με ετήσια επιβάρυνση τουλάχιστον 175 εκατ. Ευρώ!

Για τον ΕΔΟΕΑΠ μάλιστα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους του.

Μάλιστα, ο Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ακόμα και αυτήν την ύστατη στιγμή που το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ψήφισή του, δεν είναι σε θέση να αιτιολογήσει την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ, όπως και την κατάργηση του βασικού πόρου του, του Αγγελιοσήμου, αρκούμενος μόνο στο στερεότυπο ότι το πρώτο γίνεται για λόγους «ισονομίας και δικαιοσύνης» (!) και το δεύτερο «επειδή το ζητούν οι δανειστές».

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας δεν εξηγεί πώς η κυβέρνηση έλαβε μια τόσο σημαντική απόφαση για το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, αλλά και για να αφήσει κυριολεκτικά στον δρόμο, χωρίς ιατροφαρμακευτική-νοσοκομειακή περίθαλψη, επικούρηση και πρόνοια, περίπου 18.500 ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ, δίχως μάλιστα να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε αναλογιστική μελέτη.
Οι δανειστές, τους οποίους ο υπουργός Εργασίας επικαλείται, έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση στον περιορισμό των ετήσιων μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Όμως, στην περίπτωση των Ταμείων Τύπου (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ ), συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Συγκεκριμένα:

  • Κατά το μέρος που το Αγγελιόσημο υποκαθιστά την άμεση κρατική χρηματοδότηση, η κατάργησή του και η μετάβαση σε σύστημα τριμερούς χρηματοδότησης θα επιβαρύνουν άμεσα το ελληνικό με πρόσθετες δαπάνες, από τις οποίες μέχρι σήμερα απαλλάσσεται.
  • Κατά το μέρος που το Αγγελιόσημο υποκαθιστά τις εργοδοτικές εισφορές, η κατάργησή του θα επιβαρύνει και το Δημόσιο, το οποίο με την ιδιότητα του εργοδότη (ΕΡΤ ΑΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, γραφεία Τύπου κ.λπ.) θα υποχρεωθεί να καταβάλλει εφεξής πλήρεις εργοδοτικές εισφορές.
  • Από την άλλη πλευρά, η κατάργηση του Αγγελιοσήμου και η θέσπιση εργοδοτικής εισφοράς για τους εργαζομένους στον Τύπο, θα προκαλέσουν ραγδαία αύξηση του εργοδοτικού κόστους, με συνακόλουθα την περαιτέρω αύξηση των απολύσεων προσωπικού και το κλείσιμο ΜΜΕ.

Ποια είναι λοιπόν αυτή η τόσο επιβεβλημένη ανάγκη, που σε μια χώρα με δείκτη ανεργίας στο 24% εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις με μόνο βέβαιο αποτέλεσμα την κατάργηση θέσεων εργασίας και την κατάρρευση της Ενημέρωσης, βασικού πυλώνα της Δημοκρατίας;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δημοσιονομικά και ασφαλιστικά δεν είναι ορθολογικό να καταργείται ένα επιτυχημένο εναλλακτικό μοντέλο χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, που σήμερα δεν κοστίζει απολύτως τίποτα στο Δημόσιο, προκειμένου να αντικατασταθεί από ένα σύστημα με υψηλό δημοσιονομικό κόστος (περίπου 1,8 δισ. ευρώ στα αμέσως επόμενα λίγα χρόνια).

Το σχέδιο νόμου, ως προς τα Ταμεία Τύπου, στερείται λογικής, στερείται μακροοικονομικής στρατηγικής αλλά και συνταγματικής νομιμότητας.

Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι πως το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση, είναι η υφαρπαγή και των εναπομεινάντων αποθεματικών του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιβιώσει για λίγους μήνες το νέο ελλειμματικό Υπερταμείο και να διευκολυνθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.”

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση