Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Αναθεώρηση νόμου του 1922 και δικαιότερο ΕΦΚ ζητεί η ζυθοποιία
Αναθεώρηση νόμου του 1922 και δικαιότερο ΕΦΚ ζητεί η ζυθοποιία

Αναθεώρηση νόμου του 1922 και δικαιότερο ΕΦΚ ζητεί η ζυθοποιία

«O εντός του κράτους παραγόμενος ζύθος δέον να παρασκευάζηται αποκλειστικώς διά της χρήσεως βύνης και λυκίσκου. Απαγορεύεται η εν τω ζύθω ή κατά την κατασκευήν αυτού προσθήκη εκχυλίσματος βύνης, γλυκερίνης, γλυκυρρίζης, αμυλοσακχάρου ή σακχάρου, δεξτρίνης και λοιπών αμυλωδών ουσιών ή άλλων ουσιών, εις αναπλήρωσιν της εκ κριθής βύνης, ως και η προσθήκη οινοπνεύματος».

Όχι, δεν επιστρέψαμε στην καθαρεύουσα. Το ελληνικό κράτος είναι αυτό που εξακολουθεί να καθορίζει τη λειτουργία ενός κλάδου, αυτόν της ζυθοποιίας, με βάση ένα νόμο που θεσπίστηκε 94 χρόνια πριν, τον νόμο 2963/1922, περιορίζοντας σημαντικά την εξέλιξη της ελληνικής ζυθοποιίας και την επέκτασή της σε άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα στην παραγωγή μηλίτη, η οποία απαγορεύεται βάσει του εν λόγω νόμου. Από την άλλη, ωστόσο, «εκσυγχρονίζει» με πολύ ταχείς ρυθμούς τις φορολογικές επιβαρύνσεις με τελευταία την από 1/6/2016 κατά 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης () στην μπίρα. Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη ζυθοποιία και η του στην μπίρα στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούν και τα δύο βασικά αιτήματα της Ελληνικής Ενωσης Ζυθοποιών (ΕΕΖ), η οποία χθες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Αναφερόμενοι στις συνέπειες από την τελευταία του ΕΦΚ στην μπίρα, οι εκπρόσωποι του κλάδου υποστήριξαν ότι η κατανάλωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 υποχώρησε κατά περίπου 15%. «Εάν συνεχισθεί αυτή η τάση, τότε τα επόμενα 2-3 χρόνια όχι μόνο δεν θα εισπράξει το κράτος τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από ΕΦΚ, αλλά θα τεθούν σε κίνδυνο οι και οι θέσεις ς του κλάδου», υποστήριξε ο κ. Ζ. Μηνά, επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Τα έσοδα του κράτους από τον ΕΦΚ στην μπίρα για το σύνολο του τρέχοντος έτους εκτιμώνται από τις εταιρείες σε 160 εκατ. από 105,8 εκατ. το 2015.

Στην ΕΕΖ συμμετέχουν εννέα : Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Ολυμπιακή Ζυθοποιία, Έλιξη, Κρητική Ζυθοποιία, Πειραϊκή Ζυθοποιία, Ζυθοποιία Σαντορίνης, Septem, Μικροζυθοποιία Σερρών και Βορείου Ελλάδος και Ζυθοποιία Χίου.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση