Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Αναθεώρηση νόμου του 1922 και δικαιότερο ΕΦΚ ζητεί η ζυθοποιία
Αναθεώρηση νόμου του 1922 και δικαιότερο ΕΦΚ ζητεί η ζυθοποιία

Αναθεώρηση νόμου του 1922 και δικαιότερο ΕΦΚ ζητεί η ζυθοποιία

«O εντός του κράτους παραγόμενος ζύθος δέον να παρασκευάζηται αποκλειστικώς διά της χρήσεως βύνης και λυκίσκου. Απαγορεύεται η εν τω ζύθω ή κατά την κατασκευήν αυτού προσθήκη εκχυλίσματος βύνης, γλυκερίνης, γλυκυρρίζης, αμυλοσακχάρου ή σακχάρου, δεξτρίνης και λοιπών αμυλωδών ουσιών ή άλλων ουσιών, εις αναπλήρωσιν της εκ κριθής βύνης, ως και η προσθήκη οινοπνεύματος».

Όχι, δεν επιστρέψαμε στην καθαρεύουσα. Το ελληνικό είναι αυτό που εξακολουθεί να καθορίζει τη λειτουργία ενός κλάδου, αυτόν της ζυθοποιίας, με βάση ένα νόμο που θεσπίστηκε 94 χρόνια πριν, τον νόμο 2963/1922, περιορίζοντας σημαντικά την εξέλιξη της ελληνικής ζυθοποιίας και την επέκτασή της σε άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα στην παραγωγή μηλίτη, η οποία απαγορεύεται βάσει του εν λόγω νόμου. Από την άλλη, ωστόσο, «εκσυγχρονίζει» με πολύ ταχείς ρυθμούς τις φορολογικές επιβαρύνσεις με τελευταία την από 1/6/ κατά 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην μπίρα. Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη ζυθοποιία και η μείωση του ΕΦΚ στην μπίρα στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούν και τα δύο βασικά αιτήματα της Ελληνικής Ενωσης Ζυθοποιών (ΕΕΖ), η οποία χθες παραχώρησε Τύπου.

Αναφερόμενοι στις συνέπειες από την τελευταία του ΕΦΚ στην μπίρα, οι εκπρόσωποι του κλάδου υποστήριξαν ότι η κατανάλωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του υποχώρησε κατά περίπου 15%. «Εάν συνεχισθεί αυτή η τάση, τότε τα επόμενα 2-3 χρόνια όχι μόνο δεν θα εισπράξει το τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από ΕΦΚ, αλλά θα τεθούν σε κίνδυνο οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας του κλάδου», υποστήριξε ο κ. Ζ. Μηνά, επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Τα έσοδα του κράτους από τον ΕΦΚ στην μπίρα για το σύνολο του τρέχοντος έτους εκτιμώνται από τις εταιρείες σε 160 εκατ. από 105,8 εκατ. το 2015.

Στην ΕΕΖ συμμετέχουν εννέα επιχειρήσεις: Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Ζυθοποιία, Έλιξη, Κρητική Ζυθοποιία, Πειραϊκή Ζυθοποιία, Ζυθοποιία Σαντορίνης, Septem, Μικροζυθοποιία Σερρών και Βορείου Ελλάδος και Ζυθοποιία Χίου.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση