Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Ανανεώθηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Ανανεώθηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Ανανεώθηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Υπεγράφη χθες, νέα, ετήσιας διάρκειας, Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), η οποία αποτελεί παράταση ισχύος της ς που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων το .

Με αυτήν, διατηρούνται και κατά το τρέχον έτος οι όροι αμοιβής περίπου 500.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος βέβαια παραμένει στη δικαιοδοσία του κράτους. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, και ΣΕΤΕ αλλά και των εργαζομένων, ΓΣΕΕ, υπέγραψαν (διά περιφοράς) τη νέα με τους ίδιους όρους που περιελάμβανε η προηγούμενη και προφανή στόχο τη διάσωση του επιδόματος γάμου.

Συγκεκριμένα, μέσω της σύμβασης διατηρούνται τα τέσσερα βασικά επιδόματα που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό των χαμηλότερα αμοιβόμενων εργαζόμενων στη χ (ωρίμανσης-πολυετίας, το οποίο έχει «παγώσει» από τις 14.2.2012 με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης ς). Βέβαια, αυτό που έχει αμφισβητηθεί από ορισμένους εργοδότες και πλέον καλύπτεται από την ΕΓΣΣΕ, είναι το επίδομα γάμου. Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι μέσω της νέας σύμβασης διατηρούνται ο 13ος και 14ος μισθός, οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών, οι όροι για την προστασία της μητρότητας, της πατρότητας, της μονογονεϊκότητας κ.λπ., οι για το 40ωρο και γενικά τον χρόνο ς, οι για ευάλωτες ομάδες εργαζομένων (μεταγγιζόμενοι, νεφροπαθείς, με HIV-AIDS, εξαρτημένοι σε απεξάρτησης), οι όροι για την εκπαίδευση των εργαζομένων κ.λπ.

Στην ΕΓΣΣΕ γίνεται άλλη μία φορά ρητή αναφορά ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα ξεκινήσουν την επαναδιαπραγμάτευση του κατώτατου μισθού, εάν αρθούν οι περιοριστικές διατάξεις που επιβλήθηκαν το 2010.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, στη νέα σύμβαση συμφωνήθηκαν πρόσθετες δράσεις για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους εργασίας. Επίσης, στην ΕΓΣΣΕ προσαρτήθηκε κείμενο εθνικής στρατηγικής για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα υποβάλουν από κοινού στην κυβέρνηση με στόχο να αποτελέσει το πλαίσιο των δημοσίων πολιτικών στο πεδίο αυτό. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνονται η δημιουργία εθνικού ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης για χαμηλόμισθους και η διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για όρους που προκάλεσαν αντιδράσεις μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και για τον λόγο αυτό απαλείφθηκαν από το τελικό κείμενο.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση