Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Αναγνώριση πλασματικής πενταετίας και καταβολή επιδόματος στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης
Αναγνώριση πλασματικής πενταετίας και καταβολή επιδόματος στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης

Αναγνώριση πλασματικής πενταετίας και καταβολή επιδόματος στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης

Ερώτηση Αθ. Λιούπη στους υπουργούς Εργσίς και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσαν 11 βουλευτές της έας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο ς . ς της Νέας Δημοκρατίας  Αθανάσιος Λιούπης, προς τους υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας   Χατζηδάκη και Στυλιανίδη αντίστοιχα, για την πλασματικής πενταετίας και την καταβολή επιδόματος στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, με τον ν.4387/2016, τα μόνιμα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ().

Παράλληλα, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις συνταξιοδότησης του ν.3865/2010 και να υποβάλλονται για αυτούς κανονικά οι αιτήσεις ς πλασματικών ετών.

Όμως, για τους πυροσβέστες πενταετούς απασχόλησης δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί αν θα γίνει η αναγνώριση της πλασματικής πενταετίας και σε ποιο ασφαλιστικό καθεστώς θα υπαχθούν, με κίνδυνο να μη γίνει του χρόνου αυτού ως συντάξιμου.

Με την αναγνώριση της πλασματικής πενταετίας, τους δίνεται η δυνατότητα να θεμελιώσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 62 έτη αντί για τα 67 που ισχύει τώρα, κάτι που οι μόνιμοι πυροσβέστες αποκτούν στα 60 έτη ή στα 40 χρόνια υπηρεσίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον ν.3938/2011 ορίζεται χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 300€ στους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας και τους μόνιμους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος που μετατέθηκαν σε υπηρεσία γραφείου λόγω παθήματος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.

Το ίδιο επίδομα χορηγείται στο προαναφερόμενο προσωπικό κατά τον χρόνο αποχής από τα καθήκοντα του συνεπεία τραυματισμού του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής από την ημέρα του παθήματος.

Για τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, σε αντίστοιχη περίπτωση, δεν προβλέπεται καταβολή του επιδόματος. Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι οι Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να αναγνωριστεί η μάχιμη πενταετία για όλες τις περιπτώσεις των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και να καταβληθεί το επίδομα των 300 € στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης που τυχόν τεθούν, λόγω τραυματισμού κατά την εκτέλεση υπηρεσίας ή ένεκα αυτής, σε καθεστώς υπηρεσίας γραφείου, όπως ισχύει και στο μόνιμο προσωπικό.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση