Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Άμεση απόσυρση αντιεργασιακών μέτρων ζητά το συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας»
Άμεση απόσυρση αντιεργασιακών μέτρων ζητά  το συνδικάτο  Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας»

Άμεση απόσυρση αντιεργασιακών μέτρων ζητά το συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας»

“Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την μετατροπή των συμβάσεων έργου ορισμένου ή αορίστου χρόνου των συναδέλφων με μπλοκάκι, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με μισθωτή σχέση εξαρτημένης εργασίας και βέβαια με κατοχύρωση όλων των υπόλοιπων δικαιωμάτων τους (δώρα, επιδόματα, άδειες κ.λπ.)” τόνισαν σε συνέντευξη τύπου τα μέλη της διοίκησης του συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», που δόθηκε το πρωί της Τρίτης. Επίσης κάλεσαν τις διοικήσεις των σωματείων να εγγράφουν στην δύναμή τους, όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται με μπλοκάκι.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου Κώστας Στεργίου σημείωσε ζούμε όλοι στο πετσί μας τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ολοκληρώνοντας στην κυριολεξία την «βρώμικη δουλειά» που είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Να προετοιμάσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την επιτυχία της 48ωρης απεργίας. Να σταλεί πιο δυνατό μήνυμα από την εργατική τάξη και το λαό μέσα από την απεργιακή συγκέντρωση την πρώτη μέρα και το συλλαλητήριο στην Αθήνα τη δεύτερη μέρα στο οποίο θα κατέβουμε μαζικά με πούλμαν και από τον Βόλο», τόνισε

Ζούμε όλοι στο πετσί μας την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και στα εργοστάσια της περιοχής μας. Οι εργοδότες πατώντας πάνω στους αντιλαϊκούς νόμους που χτίζονται «λιθαράκι λιθαράκι» εδώ και χρόνια από την ΕΕ, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την εκάστοτε κυβέρνηση, επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα.

Στην πλειοψηφία των εργοστασίων του Νομού μας, οι εργοδότες έχουν «ξεσαλώσει» αφού ανάλογα με τις ορέξεις τους -την εξασφάλιση των κερδών τους δηλαδή!- έχουν καθιερώσει τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που οι συμβάσεις τους επεκτείνονται και ξαναεπεκτείνονται, ενοικιαζόμενοι, εργαζόμενοι σε εργολαβικά συνεργεία, εργαζόμενοι με εκ περιτροπής απασχόληση και διαθεσιμότητα, και η λίστα δεν έχει τελειωμό! Στα παραπάνω τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και ένα «καινούργιο φρούτο» πάντα βέβαια με τις «ευλογίες» των κυβερνήσεων και του ΣΕΒ. Εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών(ΔΠΥ) ή αλλιώς τα γνωστά μας «μπλοκάκια».

Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι παρότι δουλεύουν με καθεστώς μισθωτής σχέσης εξαρτημένης εργασίας, εξαναγκάζονται από τον εργοδότη για να μπορούν να δουλέψουν να υπογράφουν συμφωνητικά «ανεξαρτήτων υπηρεσιών» ή συμβάσεις έργου, σαν να πρόκειται για εργολάβους επιχειρηματίες. Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν καθορισμένο τόπο εργασίας, καθορισμένο ωράριο και βέβαια συγκεκριμένα καθήκοντα που τους ανατίθενται, όπως και όλοι οι συνάδελφοι μισθωτοί.

Έχουμε περιπτώσεις που εργαζόμενοι δουλεύουν με τέτοιες σχέσεις εργασίας για πάνω από 10 χρόνια είτε με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων τους είτε με συμφωνητικό ανεξαρτήτων υπηρεσιών αορίστου χρόνου. Μέσα από το ΔΠΥ, ουσιαστικά σα Δούρειος Ίππος εισβάλλουν και απλώνονται οι λεγόμενες «νέες» εργασιακές σχέσεις, δηλαδή οι συνθήκες γαλέρας που θέλουν να επιβάλλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους και που προωθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση.

Η ταμίας του συνδικάτου και μέλος της διοίκησης του ΕΚΒ Χρυσούλα Τασολάμπρου τόνισε ότι το συνδικάτο Μετάλλου έχει πάρει σχετική απόφαση και εγγράφει ως μέλη του όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται με μπλοκάκι και τα σωματεία δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια και να αφήνουν έξω από αυτά τους συναδέλφους και να τους αφαιρούν το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης και της πάλης για τα δικαιώματά τους. Υπογράμμισε όλο αυτό το νομικό οπλοστάσιο έχει ψηφισθεί από όλες τις κυβερνήσεις πριν αλλά και μετά το 2010 και έτσι οι εργοδότες με στόχο την διασφάλιση των κερδών τους, εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους αυτούς να υπογράφουν τέτοιες συμβάσεις με ελαστική απασχόληση.

Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για νέους εργαζόμενους, μηχανικούς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας μας, οι οποίοι εξαναγκάζονται να προσληφθούν με το απαράδεκτο καθεστώς του ΔΠΥ, εξασφαλίζοντας έτσι το προνόμιο ο εργοδότης να μην τους οφείλει ασφαλιστικές εισφορές, να μην τους καταβάλλει δώρα, επιδόματα αδείας, ασθένειας, άδειες, αποζημίωση απόλυσης κ.ά. Στα εργοστάσια μάλιστα της περιοχής μας (ΜΕΤΚΑ, ΒΕΜΕΚΕΠ, ΑΓΕΤ κ.ά.) η μορφή αυτή έχει επεκταθεί όχι μόνο στους επιστήμονες αλλά και σε ανειδίκευτους εργάτες οι οποίοι καλούνται όπως και οι πρώτοι, να ανοίξουν βιβλία στην εφορία, να πληρώνουν λογιστές, να φορολογούνται σαν αυτοπασχολούμενοι, να μη μπορούν να καλύψουν τις εισφορές τους στα ταμεία κ.ά.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προς ολοκλήρωση οι εργασίες ασφαλτόστρωσης του δρόμου από Αμποβό (Αφύσσου) προς παραλία Ραζή στον Προφήτη Ηλία… - https://t.co/EtOegWm861 -

  • Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένια μετάλλια από Ντούσκο και Αναστασιάδου #κωπηλασία - https://t.co/8Ttc1EJXEy -

  • Τσιτσιπάς: Στον επόμενο γύρο του Roland Garros #ΣτέφανοςΤσιτσιπάς - https://t.co/1bVwW98YiE -

"Αλιεύοντας" την είδηση