Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Αγωνιστικό μέτωπο όλων των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου για ασφαλιστικό και εργασιακά
Αγωνιστικό μέτωπο όλων των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου για ασφαλιστικό και εργασιακά

Αγωνιστικό μέτωπο όλων των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου για ασφαλιστικό και εργασιακά

Την επαναβεβαίωση των όσων συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη της ς, προσθέτοντας νέες δράσεις που αφορούν στον Ασφαλιστικό νόμο, αποφάσισαν στο Βόλο το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016, οι πρόεδροι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΠΣΥ, των Ενώσεων Συντακτών, των Ενώσεων Προσωπικού και Τεχνικών Τύπου καθώς και εκπρόσωποι των τριών δημοσιογραφικών ασφαλιστικών Ταμείων περίθαλψης, πρόνοιας και επικούρησης, του ΕΔΟ και των δυο ΤΕΑΣ.

Η σύσκεψη που διοργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (), κατέδειξε για ακόμη μία φορά το αρραγές μέτωπο που υπάρχει στο χώρο του Τύπου, την ανάγκη για τη διάσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων της Ενημέρωσης, αλλά και την κατεύθυνση της ασφαλιστικής διεύρυνσης των παραπάνω Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Βόλο, συμφωνήθηκαν:

  1. Κοινή αγωνιστική στάση για τη διατήρηση του Αγγελιοσήμου και την επέκτασή του στο διαδίκτυο. Η των 45 ημερών που δόθηκε από την Κυβέρνηση για τη διατήρηση του Αγγελιοσήμου, δεν εφησυχάζει τις Ενώσεις στο χώρο του Τύπου, αντίθετα τις θέτει σε πλήρη εγρήγορση.
  2. Πάγια θέση ότι το Αγγελιόσημο, το έσοδο δηλαδή για τη λειτουργία των Ταμείων του Κλάδου, αποτελεί «οιονεί» εργοδοτική (ασφαλιστική) εισφορά με ανταποδοτικό χαρακτήρα, που υποκαθιστά εργοδοτικές εισφορές, όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο – θέση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

  3. Διεκδίκηση της αυτονομίας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ως προϋπόθεση για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής λειτουργίας και τη διασφάλιση του αγαθού της Ενημέρωσης.

  4. Υπεράσπιση του ΕΔΟ και των δύο ΤΕΑΣ ως αυτοδιοικούμενων φορέων υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα και του περιεχομένου τους.

  5. Αγωνιστική ετοιμότητα του κλάδου να αντιμετωπίσει το νέο νόμο για τα εργασιακά, ο οποίος -σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά- έρχεται να καταβαραθρώσει τις πάγιες θέσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ για υπεράσπιση και διεκδίκηση κλαδικών , κατοχύρωση του δικαιώματος στη μισθωτή και προάσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

    Άμεση νομοθετική προκειμένου να επιλυθεί το θέμα με τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, καθώς από την 1/1/2017 οι συνάδελφοι μας που αναγκάζονται να τα χρησιμοποιούν θα δουν τις όποιες αποδοχές τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο.

  6. Επεξ και κατάθεση προτάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων προς τη Συντονιστική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί, επί των δύο νομικών κειμένων που κατατέθηκαν στη σύσκεψη.

Η τελική πρόταση όταν ολοκληρωθεί από την Συντονιστική Επιτροπή, θα κατατεθεί άμεσα σε μία από τις επόμενες τριμερείς συναντήσεις που πραγματοποιούνται με τις Εργοδοτικές Ενώσεις και το Υπουργείο Εργασίας.

"Αλιεύοντας" την είδηση