Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Αγώνας καθαριστριών μέχρι τη δικαίωσή τους
Αγώνας καθαριστριών μέχρι τη δικαίωσή τους

Αγώνας καθαριστριών μέχρι τη δικαίωσή τους

Συγκέντρωση πργμτοποίησε, χτες 30/12/2019 στη θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο το Σωματείο Καθαριστριών/στων Ν. Μαγνησίας όπου συνεχίζει για τρίτη εβδομάδα την απεργία του. Συμπαραστάτες στον αγώνα τους ήταν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από άλλα σωματεία και φορείς της πόλης που στηρίζουν τον απεργιακό τους αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την παραχώρηση της καθαριότητας του Ιδρύματος σε εργολάβο.

Στην συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Μαριεττάκης Δημήτρης πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Κωττή Ρίτσα πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας, καθώς και η Τασολάμπρου Χρυσούλα  του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» εκ μέρους των εργατικών σωματείων της περιοχής Μαγνησίας.

Την έκανε Μαρία Πλαγερά πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών/στων Ν. Μαγνησίας  που τόνισε: «Στο ίδιο έργο θεατές γινόμαστε για πολλοστή φορά στο Πανεπιστήμιό μας. Οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν αλλά η πολιτική απέναντι στα δικαιώματά μας είναι η ίδια. Όπως λοιπόν και παλιότερα, έτσι και τώρα, δεκάδες εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας και αλλού, απολυόμαστε με τη λήξη της σύμβασής μας στο τέλος του Δεκέμβρη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απόφασης της Συγκλήτου να παραδώσει σε εργολάβο την καθαριότητα στο Ίδρυμα. Αυτός είναι ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς που μας ετοίμασε η κυβέρνηση και υλοποιεί πιστά η Διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Με την επίκληση του αντεργατικού νομικού πλαισίου που έχτισαν οι κυβερνήσεις της , και ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της πολιτικής της Ε.Ε., οι πρυτανικές αρχές πετάνε στον «Καιάδα» της ανεργίας και καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανέχεια δεκάδες οικογένειες.

Τα ίδια είχαμε και πέρσι τέτοιο καιρό, και πρόπερσι και πολλά χρόνια τώρα. Χάρη όμως  στον αγώνα μας μέσα από το σωματείο αλλά και τη συμπαράσταση δεκάδων άλλων σωματείων και φορέων εντός και εκτός Πανεπιστημίου, καταφέρναμε και διατηρούσαμε τη δουλειά μας αποτρέποντας τις προσπάθειες της πρυτανείας να φέρει εργολάβο σε βάρος και της καθαριότητας του Ιδρύματος αλλά και των εργαζομένων σ' αυτό.

Η πρόταση της πρυτανικής αρχής και της Συγκλήτου για «προσωρινή» εργολαβία ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για προσλήψεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, που είναι χρονοβόρες, όχι μόνο δε διασφαλίζει τη συνέχεια της απασχόλησης για τους καθαριστές – καθαρίστριες του Πανεπιστημίου, αλλά ανοίγει το δρόμο στη «μονιμοποίηση» των εργολάβων, οδηγώντας στην ανεργία 31 εργαζόμενους, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε ηλικία, που, στις σημερινές συνθήκες, είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσουν να βρουν δουλειά.

 Η παράδοση σε εργολάβο της καθαριότητας θα έχει αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση των συνθηκών υγιεινής χιλιάδων φοιτητών και εργαζόμενων. Με βάση την εργολαβία, προβλέπονται λιγότεροι εργαζόμενοι, που θα δουλεύουν λιγότερες ώρες (4ωρο), σε συνθήκες απόλυτης εκμετάλλευσης, αφού κατ' αντιστοιχία, η έκταση των χώρων που τους αναλογεί να καθαρίζουν διπλασιάζεται. Το μόνο που διασφαλίζεται είναι το εργολαβικό κέρδος.

Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας και τις μας. Το «χριστουγεννιάτικο δώρο» που μας επιφύλαξαν η κυβέρνηση και η Διοίκηση του Ιδρύματος τους το γυρίζουμε πίσω! Η παράδοση της καθαριότητας σε εργολάβο, η ένταση της εκμετάλλευσης όλων των εργαζομένων, το τσάκισμα των δικαιωμάτων είναι στα πλαίσια της στρατηγικής για την παραπέρα επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων. Πανεπιστημίων επιχειρήσεις που πουλάνε γνώση ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός.

Οι εργολαβίες, οι ατομικές εργασίας ορισμένου χρόνου όπως και οι ολιγόμηνες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, είναι πόρτα για δουλειά για «λίγο» και μετά επιστροφή και πάλι στην ανεργία. Είναι πόρτα, για να βρεθούν αρκετοί άμεσα στην ανεργία με πρόσχημα ότι δήθεν δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα και κριτήρια.

Πάνω σ' αυτήν τη επιχειρηματολογία και τα αντεργατικά ιδεολογήματα, επεκτείνουν την εργασιακή «ζούγκλα», θεμελιώνουν την «ανάπτυξή» τους για την των επιχειρηματικών ομίλων. Μονιμοποιούν τον σημερινό εργασιακό μεσαίωνα, γενικεύουν και σταθεροποιούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, συμβάλλουν στο να μην υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά για κανέναν εργαζόμενο.

Περιφρουρούμε τον αγώνα μας. Χιλιάδες συναγωνιστές και συναγωνίστριες ενυπόγραφα στηρίζουν τις μας. Απευθύνουμε κάλεσμα στα σωματεία, στους μαζικούς φορείς, στις επιτροπές αγώνα, που έχουν πάρει αποφάσεις στήριξης και αλληλεγγύης, να μη σταματήσουν, να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και σε όσους τους υπηρετούν.

Απαιτούμε:

•         Καμία απόλυση

•         Να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού που προβλέπει επιστροφή του εργολάβου στην καθαριότητα του Ιδρύματος.

•         Άμεση υπογραφή σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση