Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Αυξήθηκε έως 500% ο τζίρος καταστημάτων την Βlack Friday
Αυξήθηκε έως 500% ο τζίρος καταστημάτων την Βlack Friday

Αυξήθηκε έως 500% ο τζίρος καταστημάτων την Βlack Friday

Τον τζίρο τους να εκτοξεύεται ακόμη και κατά 500% σε σύγκριση με μια συνηθισμένη Παρασκευή στα τέλη Νοεμβρίου είδαν εμπορικά και κυρίως αλυσίδες του κλάδου που συμμετείχαν στην περίφημη Black Friday.

Η επιτυχία με την οποία στέφθηκε η εφαρμογή αυτή της νέας για τα ελληνικά δεδομένα πολιτικής προσφορών ήταν μάλλον απροσδόκητη, καθώς έλαβε χώρα σε μια περίοδο όπου το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα είναι εξαιρετικά μειωμένο, ενώ από την αρχή του έτους το λιανεμπόριο παρουσίαζε απογοητευτικές επι. Ποια είναι η εξήγηση που δίνουν οι ίδιοι οι λιαν; Οι μπήκαν στα υπό τον «πυρετό των προσφορών» και ψώνισαν έστω και κάτι μικρό μόνο και μόνο επειδή ήταν λίγο φθηνότερο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εκπροσώπους λιανεμπορικών αλυσίδων και πολυκαταστημάτων, η αύξηση του τζίρου την περασμένη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου κυμάνθηκε από 50% έως 500%, ενώ υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο η αύξηση ήταν της τάξης του 200%. Κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, η οποία μάλιστα πραγματοποίησε προσφορές, χωρίς να τις διαφημίσει ότι γίνονται στο πλαίσιο της Black Friday, είδε τις πωλήσεις της την περασμένη Παρασκευή όχι μόνο να σπάνε το προηγούμενο ρεκόρ, αλλά να ανέρχονται σε διπλάσια επίπεδα από αυτό ακριβώς το προηγούμενο ρεκόρ το οποίο είχε πραγματοποιηθεί παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το γεγονός ότι αυτά που κυρίως αγόρασαν από τις αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ήταν ακριβά, premium, προϊόντα, όπως είναι οι τηλεοράσεις, τα κινητά τηλέφωνα και οι φορητοί υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας. Σε υψηλά επίπεδα επίσης κυμάνθηκαν οι πωλήσεις στα καλλυντικά, στα αθλητικά και στα δερμάτινα είδη.

Η μόδα της Black Friday συέσυρε έστω και την τελευταία στιγμή και αρκετές μικρότερες εμπορικές επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε αλυσίδες. «Οι σε κεντρικές αγορές φάνηκαν να ήταν πιο έτοιμοι από τους καταστηματάρχες, κυρίως λόγω των προωθητικών ενεργειών μεγάλων εμπορικών αλυσίδων», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣ). Ακριβώς, βεβαίως, η ελλιπής προετοιμασία είχε σε αρκετές περιπτώσεις ως συνέπεια οι επι τους σε ό,τι αφορά την αύξηση του τζίρου να μην είναι ανάλογες με αυτές που σημειώθηκαν στις μεγάλες αλυσίδες, στα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα. Αυτό, πάντως, που φαίνεται να καθόρισε την επιτυχία της Black Friday στις μικρότερες επιχειρήσεις ήταν η στάση που είχε κρατήσει τις προηγούμενες ημέρες ο οικείος εμπορικός σύλλογος. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣ) το ποσοστό συμμετοχής των επιχειρήσεων στην Black Friday ήταν της τάξης του 50%, από τα υψηλότερα σε όλη τη χώρα.

Επόμενη ευκαιρία για τους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν αγορές σε πιο συμφέρουσες τιμές είναι η Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου, η οποία θα διαρκέσει από 1ης έως 7 Δεκεμβρίου. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν, θα διενεργούν προσφορές στα προϊόντα που πωλούνται από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση