Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » 25η επέτειος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία
25η επέτειος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

25η επέτειος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Δήλωση της επιτρόπου Τίσεν

Το 2019 σηματοδοτεί την 25η επέτειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA), ο οποίος εδρεύει στο Μπιλμπάο. Με αφορμή τον εορτασμό αυτής της επετείου, Μαριάν Τίσεν, επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, δήλωσε τα εξής:

«Τα τελευταία είκοσι πέντε έτη, χάρη στην και τις επίμονες προσπάθειες του EUOSHA, οι χώροι ς μας έχουν γίνει ασφαλέστεροι, καλύτεροι για την υγεία και παραγωγικότεροι. Η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος και διαθέτει μερικά από τα υψηλότερα πρότυπα στον κόσμο όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην . Εστιαζόμαστε στη σημαντικότερη αιτία θανάτου στον χώρο εργασίας: τον επαγγελματικό καρκίνο. Έχουμε μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας εργατικού ατυχήματος σχεδόν κατά 25 % και τον αριθμό των εργαζόμενων που αναφέρει προβλήματα υγείας κατά 10 %. Ο Οργανισμός έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την επίτευξη του σκοπού αυτού, όπως και η ενεργός συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων με σκοπό την προσαρμογή των προσπαθειών μας στην πραγματικότητα των επιχειρήσεων.

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων έχει παράσχει υποστήριξη στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο ώστε να καταστούν οι ευρωπαϊκοί χώροι εργασίας ασφαλέστεροι και καλύτεροι για την υγεία, και στο πλαίσιο της εντολής μου έχω υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη προστασία των εργαζομένων από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με σκοπό να γίνει η Ευρώπη ένας καλύτερος τόπος, όπου όλοι οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν κάθε μέρα μετά τη δουλειά στα α τους υγιείς και ασφαλείς.»

Η προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στην ΕΕ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την παρούσα Επιτροπή. Η ΕΕ είναι πρωτοπόρος στην καθιέρωση υψηλών προτύπων για την προστασία των εργαζομένων.

Με σκοπό να εξακολουθήσει την ίδια πορεία, η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει 3 αναθεωρήσεις της οδηγίας σχετικά με τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες από την έναρξη της ς της. Με την εισαγωγή νέων ή αυστηρότερων τιμών ς για 22 καρκινογόνες χημικές ουσίες στον χώρο εργασίας, θα σωθούν περισσότερες από .000 τα επόμενα 50 έτη και θα προστατευθούν καλύτερα περισσότεροι από είκοσι εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρώπη. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2017, η Επιτροπή δρομολόγησε διετές πρόγραμμα για την επικαιροποίηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια. Στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλιστεί ότι το ενωσιακό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια θα ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του μέλλοντος, να δημιουργηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού σε ολόκληρη την ΕΕ και να βελτιωθεί η συμμόρφωση και επιβολή της νομοθεσίας στην πράξη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) συμβάλλει στο να καταστεί η Ευρώπη ένας ασφαλέστερος, καλύτερος για την υγεία και παραγωγικότερος τόπος εργασίας. Ο Οργανισμός ερευνά, αναπτύσσει και διανέμει αξιόπιστες, ισορροπημένες και αμερόληπτες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία και οργανώνει πανευρωπαϊκές εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Ο Οργανισμός, που συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1994 με έδρα στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, φέρνει κοντά εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, τις οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, καθώς και εξέχοντες εμπειρογνώμονες σε καθένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και πέραν αυτής.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση