Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Ενημέρωση Ένωσης Γονέων για τις φορολογικές δηλώσεις των συλλόγων
Ενημέρωση Ένωσης Γονέων για τις φορολογικές δηλώσεις των συλλόγων

Ενημέρωση Ένωσης Γονέων για τις φορολογικές δηλώσεις των συλλόγων

To Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων κι Κηδεμόνων Πρωτοβάθμις και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου ενημερώνει τους προέδρους και λοιπούς εκπροσώπους των Δ.Σ. των συλλόγων γονέων, ότι την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017, τελειώνει η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, θέμα που αφορά και τους υπόχρεους συλλόγους.

Πέρα από τις δδικήσεις οι οποίες συνεχίζονται εκ μέρους του Δ.Σ. της Ένωσης, (και αφορούν συγκεκριμένες προτάσεις- αιτήματα, προς την πολιτική ηγεσία για απαλλαγή υποβολής φορολογικών δηλώσεων, διαγραφή προστίμων που εκκρεμούν κ.λ.π.), βάσει νόμου υπάρχει υποχρέωση για τους συλλόγους που έχουν έσοδα από τόκους καταθέσεων στο ΑΦΜ του Συλλόγου ή τυχόν άλλα φορολογητέα έσοδα, να υποβάλλουν  φορολογική δήλωση.

Σημειώνεται ταυτόχρονα, ότι στο αρ. 68 του κώδικα φορολογίας εισοδήματος ν. 4172/2013 υπάρχει η παρακάτω παράγραφος: «5. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων που δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος, αλλά αποκλειστικά και μόνο έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος…».

Ωστόσο, όπως είναι η σύνταξη της παραγράφου αυτής υποχρεώνει τους συλλόγους όταν έχουν έστω και 0,01 ευρώ τόκους από τον τραπεζικό λογαριασμό του υ τους να συντάσσουν και να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Άρα, όσοι έχουν χρήματα από το τους σε τραπεζικό λογαριασμό του Συλλόγου και εφόσον υπήρξαν το τόκοι από τις καταθέσεις αυτές, τότε έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έως 17/07/2017.

Στο μεταξύ, έχει παραταθεί μέχρι 30.9.2017 η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση «οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών των άρθρων 57 – 61 του ν. 4446/, με αναπροσαρμογή των κατά περίπτωση ποσοστών πρόσθετων φόρων», προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στους φορολογούμενους να υπαχθούν.  Σε αυτή την κατηγορία, μπορούν να ενταχθούν εάν επιθυμούν και όσοι είχαν Α.Φ.Μ. αλλά δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση χωρίς πρόστιμο για τα έτη έως και 2013. Για τα έτη από 2014 και μετά δυστυχώς θα επιβάλλεται πρόστιμο. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι εκπρόσωποι των συλλόγων μπορούν να δηλώσουν στο μητρώο της εφορίας όλες τις αλλαγές στις συνθέσεις στα ΔΣ που έχουν συντελεστεί έως 30/9/2016 και δεν έχουν δηλωθεί, χωρίς πρόστιμα. Για αλλαγές από 1/10/2016 και μετά, δυστυχώς και πάλι επιβάλλεται πρόστιμο αν η αλλαγή δεν δηλωθεί εντός 30 ημερών.

Σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση και για άλλα τεκταινόμενα που αφορούν στη λειτουργία των συλλόγων γονέων, καθώς και για τα αποτελέσματα συζητήσεων και εκκρεμοτήτων με τους αρμόδιους.

 .Σ. της Ένωσης, οφείλει τέλος να ευχαριστήσει για όλη την υποστήριξη το Σ.Ο.Λ. Μαγνησίας, όπως και προσωπικά τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων κ. Αλέκο Κεχαγιά.                                                                                                                                       

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση