Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Ενεργειακό πιστοποιητικό και για ακίνητα κάτω των 50 τ.μ.
Ενεργειακό πιστοποιητικό και για ακίνητα κάτω των 50 τ.μ.

Ενεργειακό πιστοποιητικό και για ακίνητα κάτω των 50 τ.μ.

Επεκτείνεται και στα κτίσματα που είναι μικρότερα των 50 τ.μ. η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ).

Το εν λόγω πιστοποιητικό ήταν υποχρεωτικό τα τελευταία χρόνια για όλα τα ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται ή πωλούνται στη χώρα, εφόσον όμως ήταν μεγαλύτερα των 50 τ.μ. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου του 2016, η έκδοση ΠΕΑ θα είναι υποχρεωτική και για τα μικρότερα ακίνητα, εφόσον αυτά αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής (μίσθωσης ή πώλησης).

Πρόκειται για μία από τις νέες υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στον νόμο 4122/2015, που ψηφίστηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), στις αλλαγές του νόμου περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) του κτιρίου, εφόσον αυτό αποτελεί αντικείμενο εμπορικής καταχώρισης στον Τύπο ή στο , με στόχο την πώληση ή την ενοικίασή του. Ουσιαστικά, εισάγεται μία ακόμα πληροφορία για τα πωλούμενα ή εκμισθούμενα ακίνητα, κατά το πρότυπο των ηλεκτρονικών καταναλωτικών συσκευών, που επίσης διαθέτουν τέτοιες ενεργειακές ετικέτες.

Παράλληλα, από το , καθίσταται υποχρεωτική η ανά πενταετία επιθεώρηση των συστημάτων ς των κτιρίων, εφόσον αυτά διαθέτουν συστήματα με λέβητες ονομαστικής ισχύος από 20 έως kW και ανά δύο χρόνια, αν τα κτίρια διαθέτουν λέβητες ισχύος υψηλότερης των 100 kW (ή ανά τέσσερα χρόνια αν χρησιμοποιούν ως καύσιμο το ).

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η μη τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων μπορεί να επισύρει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ, αν με την επιφάνεια και τη χρήση του κτιρίου ή τον βαθμό υπαιτιότητας του υπευθύνου.

Η ΠΟΜΙΔΑ σπεύδει να καταγγείλει το Ενεργειακό Πιστοποιητικό ως μία οργανωμένη εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο τη δυσφήμηση και απαξίωση των υφιστάμενων κτιρίων της Γηραιάς Ηπείρου, προκειμένου να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες σε δαπάνες αναβάθμισης και ανακαίνισης των ακινήτων τους. Μάλιστα, κατά την ΠΟΜΙΔΑ, σε χώρες όπως η και η Φινλανδία, που πραγματοποιήθηκαν κατέδειξαν ότι τα ΠΕΑ είναι αναξιόπιστα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στην , το σύνολο σχεδόν των κτισμάτων ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών δε διαθέτει μόνωση. Ως εκ τούτου, με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τα πρώτα τρία χρόνια εφαρμογής του μέτρου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης,το 30% των κτιρίων κατατάσσεται στις δύο τελευταίες ενεργειακές κλάσεις Η και Ζ.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με σχετική κοινοτική οδηγία, από το 2020 και μετά, όλα τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται στην Ε.Ε. θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, δηλαδή θα πρέπει να απαιτούν λιγότερες από 15 κιλοβατώρες/τ.μ.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση